REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
„Gerumo keliu“ dalyvius sveikino prezidento žmona Diana Nausėdienė. Linos Jakubauskienės nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Vilniaus Jono Ivaškevičiaus jaunimo mokyklos mokiniai prieš gražiausias metų šventes nusprendė surengti akciją „Gerumo keliu“. Į ją pakviesti Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos (LSPŽGB) VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos lankytojai. Į šventę atvyko ir šalies prezidento Gitano Nausėdos žmona Diana. 

9
Skaityk lengvai

Vilniaus Jono Ivaškevičiaus jaunimo mokyklos mokiniai prieš gražiausias metų šventes nusprendė surengti akciją „Gerumo keliu“. Į ją pakviesti Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos (LSPŽGB) VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos lankytojai. Į šventę atvyko ir šalies prezidento Gitano Nausėdos žmona Diana. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Renginio iniciatorė – Jono Ivaškevičiaus mokyklos socialinė pedagogė Kristina Smirnovaitė, kurią su LSPŽGB sieja sena draugystė – ji dalyvavo ne viename bendrijos renginyje, skaitė paskaitas, rengė meninius pasirodymus. „Esu ne tik socialinė pedagogė, bet ir 8a klasės auklėtoja. Prieš šventes svarstėme – kam galėtume skirti gerumo akciją? Aptarėme įvairius variantus – vaikų namai, vaikai su negalia, globos įstaigos. Apsistojome ties žmonėmis, turinčiais psichikos negalią, nes jie mūsų visuomenėje patiria didžiausią socialinę atskirtį“, – pasakoja specialistė. 

REKLAMA

Jos teigimu, svarbiausia renginio mintis – atkreipti dėmesį ne į žmonių trūkumus, o į galimybes. „Trūkumų turime kiekvienas, o galimybių reikia visiems – ir mūsų vaikams, ir neįgaliųjų bendruomenėms. Norėjosi parodyti, kad visi galime būti kartu, visi esame vienodi. Džiaugiamės, kad mūsų akciją pagerbė ir D. Nausėdienė“, – teigia K. Smirnovaitė. 

Renginys dovanojo puikią nuotaiką

VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos lankytojai atvyko su dovanomis, dovanojo ir ansamblio „Volungė“ pasirodymą. „Bendravimas, draugystė puiku visada. Daug metų, palaidojusi vyrą, gyvenu viena, todėl išeiti į žmones man labai svarbu. O kai aplink – jauni žmonės, ir pats nusimeti daugybės metų naštą, pasijunti jaunesnis, žvalesnis. Labai džiaugiuosi, kad buvome pakviesti į tokį puikų renginį. Manau, man tai bus gražiausias dalykas per šiųmetes žiemos šventes“, – sako VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos lankytoja, ansamblio „Volungė“ dainininkė Ada. 

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena „Volungės“ dainininkė – aktyvi, energinga, talentinga Erika. Ji stengiasi visur dalyvauti. Naujojoje Vilnioje, savarankiško gyvenimo namuose „Savi namai“, gyvenanti mergina Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos užsiėmimus renkasi todėl, kad jai čia įdomu. „Esame kviečiami dainuoti daug kur, mielai visur važiuojame. Šįkart šventė buvo išskirtinė – dainavome ne bet kam, o jaunimui ir pirmajai šalies poniai. Buvo nuostabu, kad mus taip šiltai priėmė – plojo, dėkojo. Geros nuotaikos pakaks ilgam“, – šypsosi Erika. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ansamblio „Volungė“ vadovė Julija Kovalenko pabrėžia, jog šis pasirodymas visiems buvo ypatingas. „Mūsų repertuaras – gausus, mokame daug dainų, turime iš ko pasirinkti. Šįkart parinkome tuos kūrinius, kurie geriausiai tinka šventėms. Padainuoti kalėdinę dainą kartu su jaunimo mokyklos dainininkais buvo ypač maloni patirtis. Tikiuosi, tai – ne paskutinis bendras mūsų projektas“, – viliasi J. Kovalenko. 

LSPŽGB vadovas Vaidotas Nikžentaitis žada: bus ne tik bendrų dainų. Ketinama kviesti Jono Ivaškevičiaus jaunimo mokyklos mokinius savanoriauti į žmonių, turinčių psichikos negalią, stovyklas. „Mūsų žmonėms labai svarbu kuo daugiau bendrauti, tai padeda mažinti stigmą, įsilieti į bendruomenę. Puiku, kad bendradarbiavimas mezgasi su jaunais žmonėmis – nuo jų priklauso, kokia mūsų visuomenė bus ateityje“, – pabrėžia V. Nikžentaitis. 

REKLAMA

VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos direktorė Algė Nariūnienė pritaria: bendrystės jausmas yra labai svarbus. „Per bendras akcijas išnyksta riba tarp amžiaus, negalios. Ypač suartina bendros dainos. Nutarėme su jaunimo mokyklos kolektyvu bendradarbiauti ir toliau – mokiniai žada savanoriauti „Maisto banko“ akcijose, teikti pagalbą psichikos negalią turintiems žmonėms jų namuose. Tikimės, kad ateityje bus daug bendrų, prasmingų darbų“, – tikisi specialistė. 

Kuris iš šių būgnininkų groja viena ranka?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Phillas Collinsas (buvęs „Genesis“ muzikantas)
Charlie Wattsas („The Rolling Stones“)
Rickas Allenas („Def Leppard“)
BALSUOTI
REZULTATAI
Kuris iš šių būgnininkų groja viena ranka?
Phillas Collinsas (buvęs „Genesis“ muzikantas)
14.9%
Charlie Wattsas („The Rolling Stones“)
17.8%
Rickas Allenas („Def Leppard“)
67.3%
Balsavo: 315

REKLAMA

Mokiniai – skirtingi 

Pasak Jono Ivaškevičiaus jaunimo mokyklos l. e. p. direktoriaus Gedemino Kašėtos, mokykloje mokosi skirtingi vaikai. Kai kurie jų gyvenime jau susidūrę su svaigalais, vartoję narkotikus, alkoholį, dalis vaikų neturi vieno ar abiejų tėvų, dėl to jaučiasi atstumti, nepritapę prie tų, kurie auga tradicinėje šeimoje. Dar viena jaunimo mokykloje besimokančių vaikų grupė – turintys specialiųjų poreikių ar nustatytą negalią. 

„Mūsų stiprybė – individualus mokymas, kiekvienam vaikui sudaroma pagal jo poreikius pritaikyta individuali programa. Kiekvieno dalyko mokytojas mokiniui sudaro individualų planą, pagal kurį dirba visus mokslo metus. Jei rezultatas pasiektas, vaikas eina į priekį. Negalią ar specialiųjų poreikių turi daugiau nei 20 proc. mūsų mokyklos mokinių“, – pabrėžia įstaigos vadovas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pasidžiaugia, kad didelė dalis pedagogų čia dirba nuo mokyklos įkūrimo, turi daug patirties mokydami problemų turinčius vaikus. „Moralizavimas, auklėjimas griežtu tonu mūsų vaikams nepadės. Daugelis jų iš šeimų ar ankstesnio gyvenimo atsinešę daug skausmo, nerimo. Tenka įdėti nemažai pastangų, kol randame kelią į jų širdis“, – aiškina G. Kašėta. 

Linkėjimai eiti gerumo keliu

„Gerumo keliu“ pagerbusi šalies prezidento žmona D. Nausėdienė aktyviai domėjosi ir mokiniais, ir mokymo procesu. Ji lankėsi pamokose, klausinėjo, kaip ir kuo gyvena mokiniai, įvertino jų talentus. D. Nausėdienė kalbėjo apie tai, kodėl būtina mokytis, būti motyvuotam, siekti tikslo. „Pati mokykloje buvau moksliukė, man patiko mokytis. Tuo metu atrodė, kad ne visų dalykų prireiks ateityje, bet dabar matau, kad visi jie dabar labai reikalingi. Todėl visiems linkiu mokytis, net tada, kai atrodo, kad tai nėra svarbu“, – sakė pirmoji šalies ponia. 

REKLAMA

Ji taip pat linkėjo visiems eiti gerumo keliu, nes tai vienintelis kelias, kuriuo eiti verta. „Tikiu, kad galite nuveikti labai daug. Jūs esate mūsų ateitis“, – pabrėžė D. Nausėdienė. 

K. Smirnovaitė pasidžiaugė, kad akciją „Gerumo keliu“ surengti padėjo visa mokyklos bendruomenė: „Vieni padėjo papuošti aktų salę, kiti – ruošti saldumynus ar rengti programą. Buvo gera matyti, kad po renginio mūsų vaikai jautėsi pakylėti, jiems tai – reikšmingas įvykis. Tikiuosi, kad mūsų bendradarbiavimas su žmonėmis, turinčiais psichikos negalią, nenutrūks ir toliau eisime pradėtu tiesti gerumo keliu.“

REKLAMA

G. Kašėta pabrėžė, jog jaunimo mokyklos mokiniams, kuriems neretai stinga motyvacijos mokytis, buvo pravartu pamatyti, kad net ir sunkią negalią turintys žmonės gali ne tik patys atrasti gyvenimo džiaugsmą, bet ir dalytis juo su kitais.  Jaunimo mokyklos mokiniai gerumo akcijos svečius sveikino savo kurtais atvirukais, visi vaišinosi savo ir šeimos restorano „Pilialaukis“ keptais kalėdiniais meduoliais. Apsilankiusieji renginyje turėjo progą apžiūrėti ir mokinių sukurtų molio darbų parodėlę. 

Jaunimo mokyklos mokiniai gerumo akcijos svečius sveikino savo kurtais atvirukais, visi vaišinosi savo ir šeimos restorano „Pilialaukis“ keptais kalėdiniais meduoliais. Apsilankiusieji renginyje turėjo progą apžiūrėti ir mokinių sukurtų molio darbų parodėlę. 

Staipsnio autorė: Lina Jakubauskienė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų