REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Terorizmu kaltinamai klaipėdietei Eglei Kusaitei ir jos advokatams leista susipažinti su prokuratūros argumentais ir pastarųjų prašymas ją suimti kol kas nepatenkintas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas turėjo paskelbti, ar patenkins prokuroro Mindaugo Dūdos prašymą ir trims mėnesiams suims E. Kusaitę. Mat pastarojo teigimu ji pažeidė taikomos kardomosios priemonės apribojimus ir bendravo su Rusijoje suimtų jos tariamų bendrininkų brolio ir sesers Magmadovų motina Tamara.

REKLAMA

Tiesa, jai buvo draudžiama tiesiogiai ar per trečius asmenis bendrauti su pačiais Lefortovo kalėjime kalinamais Apti i Aišat Magmadovais, o ne su jų mama.

Galimybė, kad per T. Magmadovą įtariamoji galėtų susisiekti su savo vaikais – menkai tikėtina, - mano Magmadovų interesus Lietuvoje atstovaujantis advokatas Kęstutis Kvainauskas. „Pagal Rusijos baudžiamojo proceso praktikas, kol tokia byla neišnagrinėta, niekas kontaktuoti neleidžia“, - tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos interneto portalo „Kavkazskij uzel“ žurnalistas Dmitrijus Florinas, atidžiai sekantis Magmadovų procesą, portalui „Balsas.lt“ taip pat patvirtino, kad T. Magmadova net neleidžiama į savo vaikų teismą, o sėdi koridoriuje prie posėdžių salės.

Pirmadienį uždarą posėdį pradėjusi trijų teisėjų kolegija nutarties dėl kardomosios priemonės pakeitimo kol kas nepaskelbė – E. Kusaitei ir jos advokatui iki balandžio 21-osios. Į teismą E. Kusaitė atvyko su savo teta, ją pasitiko keletas ištikimų visuomenės veikėjų. Tiesa, kaltinamoji, kitaip nei prieš praeitą teismo posėdį, neatsinešė krepšio su daiktais gyvenimui kalėjime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Kusaitė buvo pateikusi prašymus nušalinti prokurorą M. Dūdą ir net perduoti bylą nagrinėti kitam apygardos teismui. Ji aiškino, kad byloje 69 puslapių kaltinamasis aktas esą surašytas „pagal Rusijos, o ne Lietuvos Baudžiamąjį kodeksą“.

Teismas prašymo nušalinti prokurorą nepatenkino. Jis taip pat atsisakė bylą grąžinti prokuratūrai, o E. Kusaitės motinos ir tetos apklausas sutiko rengti viešuose posėdžiuose. Visi kiti posėdžiai ir toliau bus uždari.„Teismas dėl prašymų kai kuriuos liudytojus pakvies, bet darys uždarus teismus, išskyrus mano mamos ir tetos apklausas - tik jos bus atviros, o šiaip visas procesas bus uždaras remiantis tuo, kad liudija anoniminiai liudytojai, kuriuos jau iššifravome su šeima. Nelabai dėl ko ir yra daryti tų uždarų teismų“, - sakė E. Kusaitė.

REKLAMA

Anksčiau E. Kusaitės mamą, kaip liudytoją, buvo apskritai atsisakoma apklausinėti.

Suimti E. Kusaitę prokurorai prašo dar ir dėl to, kad ji neva siuntė anksčiau jos bylą nagrinėjusiam prokurorui Justui Lauciui grąsinančią žinutę, ką pati mergina kategoriškai neigia.

Prašo bylą grąžinti prokurorams

Pirmadienį  E. Kusaitės advokatas Kęstutis Stungys pirmadienį taip pat pateikė naujų prašymų – kad byla būtų nagrinėjama viešuose posėdžiuose, būtų sujungtos E. Kusaitės ir Magmadovų bylos. Be to, prašoma išreikalauti naujus įrodymus bei prie bylos prijungti kompiuterinius duomenis. „Kaltinimas grindžiamas fragmentiškai“, – sakė K. Stungys.

REKLAMA

Be to, advokatas prašo bylą grąžinti bylą prokurorams papildyti. „Ttam, kad būtų įvertinta pati bylos medžiaga, kuri neatitinka mūsų nacionalinei baudžiamai politikai, – sakė advokatas. Anot jo, medžiaga surinkta pagal Rusijos Federacijos standartus, kur kitaip įsivaizduojamas terorizmas ir nacionalinio išsivadavimo judėjimas.

Be to, E. Kusaitės advokatas teisme norėtų išklausyti Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojus, kurie ilgą laiką stebėjo E. Kusaitę, jos draugai iš Lietuvos ir Vokietijos bei mokytojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar teismas patenkins E. Kusaitės prašymus, teismas turėtų paskelbti dar šiandien.

VSD klastoja?

E. Kusaitės teigimu, terorizmo byloje dalis telefoninių pokalbių ir susirašinėjimų sumontuoti prieš ją, „kaip reikia“, o kai kurios žinutės, siųstos iš jos telefono, rašytos ne jos, bet ją sekusių ir globojusių VSD agentų.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnams teismas buvo leidęs patekti į patalpas, kur gyveno įtariamoji ir jos mama, bei prisijungti prie ryšio priemonių.

Jos teta I. Jeleniauskaitė įsitikinusi, kad panašiai buvo ir šį kartą: „Aiškiai vėl klausytasi telefono, o dabar norima tiesiog susidoroti su Egle. Juk anksčiau saugumas turėjo teisę patekti į butą ir prieiti prie kompiuterių, telefonų. Matyt, ir vėl turi tokį leidimą. Taip viskas ir daroma.“

REKLAMA

Techniškai įmanoma, bet sudėtinga

„Balsas.lt savaitė“ apie galimybes klastoti žinutės siuntimą teiravosi dviejų buvusių VSD pareigūnų, nepanorusių atskleisti savo tapatybės.

Vienam jų klastojimo versija atrodo techniškai nesunkiai pagrindžiama. „Net internete gausu mėgėjiško šnipinėjimo ganėtinai nebrangios technikos, kuria galima išsiųsti žinutę. Toliau jau tyrimo klausimas. Gavęs nepatikusią žinutę, asmuo skundžiasi ir kaip įrodymą prideda savo telefono aparatą, kortelę, į kuriuos gauta žinutė. Vykstant tyrimui besiskundžiančiojo operatorius patvirtina, kad žinutė praėjo tinklais ir yra siųsta iš konkretaus telefono numerio. Pastarasis buvo tuo metu prisiregistravęs prie konkrečios telefono antenos ir atitinkamos celės. Šiuo atveju tai gali būti ta pati celė, prie kurios registruojami visi telefonai, kurie tik apsilanko E. Kusaitės namuose. Jos pirštų atspaudų bus ant telefono – ji ir siuntė. O jei telefone žinutės nėra – vadinasi, ištrynė. Byla baigta“, – aiškino vienas pašnekovų ir patikslino, kad žinutės autorius turėjo būti tikras, jog adresatas (kad ir J. Laucius – „Balsas.lt savaitė“) nespjaus į tai, o kreipsis į teisėsaugą.

REKLAMA

Antrojo VSD ekspareigūno nuomone, tai įmanoma, bet sudėtinga ir bangu. „Prie celės vienu metu gali būti priregistruota dešimtys ar šimtai telefonų, o jei celė didelė – net tūkstančiai. VSD yra visiškai prieinamos operatorių sistemos, bent jau sekti. Dėl rašymo – nežinau. Yra identifikatorių ne tik pagal telefono numerį, bet ir pagal konkretaus telefono ID, kurį padirbti nėra taip paprasta. Šiaip pagal numerį nėra jokių problemų – įkišai kortelę į kitą telefoną, o kortelių klonavimus dar prieš 15 metų išmokta daryti. Negaliu komentuoti, ar VSD tam skirtą įrangą turi ir kaip jis veikia. Ar galima pakeisti paties telefono ID? Iš principo galima, nors sunkiau ir brangiau“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad VSD, dar ikiteisminio tyrimo byloje dėl teorizmo metu,  išties buvo prašęs teismo leidimo savo darbuotojams naudotis E. Kusaitės ryšio priemonėmis be jos žinios. Maža to, prokuroras J. Laucius, kaip byloja žiniasklaidoje skelbti dokumentai, vėliau nurodė bent dalį medžiagos skubiai sunaikinti.

********

Bylą prieš E. Kusaitę pradėjo VSD, prieš tai sekęs merginą keletą metų. Bendradarbiaujant su Rusijos Federaline saugumo tarnyba mergina sulaikyta 2009-ųjų spalio 24 dieną pakeliui į Rusiją.

Bylą prieš E. Kusaitę pradėjo VSD, prieš tai sekęs merginą keletą metų. 2009 metų rudenį Lietuvos saugumiečiai patys raštu kreipėsi į Rusijos specialiąsias tarnybas ir pranešė apie, neva, atskleistą tarptautinį teroristų tinklą. E. Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalio 24 dieną,  pakeliui į Rusiją.

REKLAMA

Prieš pakeičiant kardomąją priemonę į pasižadėjimą neišvykti devynis mėnesius kalinta mergina, kuriai nebuvo leidžiama net matytis su giminėmis, teigia esanti nekalta ir aiškina, kad ilgai buvo  provokuojama VSD pareigūnų, prisistačiusių musulmonais. Pirminiai jos pariodymai pos u sulaikymo esą išgauti naudojant psichologinį ir fizinį smurtą. Tardant merginą dalyvavo ir Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnai. Bylos metu paaiškėjo, kad Lietuvos VSD bendradarbiauja  su Rusijos federaline saugumlo tarnyba, nors tai mėginta neigti.

Prokuroras prašo suimti J. Laucių galimai terorizavusią E. Kusaitę (papildyta)

Eglės Kusaitės byla – šiek tiek dokumentų III

E. Kusaitės byla: 15 tomų painiavos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų