REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas seka kaimynų pavyzdžiu – nori dirbti iš namų

Papildyta 13.18 val.

Seimas pritarė projektui, numatančiam galimybę rengti parlamento posėdžius nuotoliniu būdu. Pasak Seimo pirmininkės, priėmus reikalingus teisės aktus, parlamentas darbą iš namų galėtų pradėti gruodžio pabaigoje.

Seimas pritarė projektui, numatančiam galimybę rengti parlamento posėdžius nuotoliniu būdu. Pasak Seimo pirmininkės, priėmus reikalingus teisės aktus, parlamentas darbą iš namų galėtų pradėti gruodžio pabaigoje.

REKLAMA

Po pateikimo projektą palaikė 117 Seimo narių, 2 balsavo prieš, 5 parlamentarai susilaikė. Kad parlamentarai turėtų galimybes dirbti iš namų, Seimas už šį projektą turės balsuoti dar du kartus.

„Daug diskutavome apie būtinybę užtikrinti nepertraukiamą Seimo darbą ir daug darbo buvo įdėta rengiant šitas pataisas. <...> Seimas negali būti ta institucija, kuri lėčiausiai prisitaiko prie šių dienų iššūkių“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė teigė, kad su IT skyriumi jau aptarta, kad parlamentarams būtinas apmokymas prieš pereinant prie nuotolinio darbo.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvename XXI a., daugelis kaimyninių parlamentų sėkmingai perėjo prie nuotolinio darbo. Manau, kad galime tą padaryti ir mes“, – tikino V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA

Kiek anksčiau Seimo pirmininkė teigė, kad ketvirtadienį pritarus reikalingoms Seimo statuto pataisoms, parlamentas prie nuotolinio darbo galėtų pereiti po 3-4 savaičių.

Pagal projektą, Seimo posėdžiai nuotoliniu būdu būtų organizuojami Seimo valdybos sprendimu, kai šalyje įvedama nepaprastoji padėtis, paskelbiama ekstremalioji situacija ar karantinas ir „gali kilti grėsmė Seimo darbui, nes dėl akivaizdžių objektyvių aplinkybių arba būtinybės riboti užkrečiamųjų ligų plitimą Seimo nariai negali susirinkti į Seimo posėdį Seimo rūmuose“.

REKLAMA
REKLAMA

Numatyta, kad turi būti užtikrintas nuotoliniame posėdyje dalyvaujančio Seimo nario tapatybės nustatymas. Parlamentarui balsuojant būtų reikalinga papildoma tapatybės registracija ir balsavimo momento fotofiksavimas, kad būtų galima įsitikinti, jog Seimo narys balsavo asmeniškai ir aiškiai išreikšta jo tikroji valia.

Be to, nuotoliniai posėdžiai, kaip ir vykstantieji gyvai, privalo būti transliuojami Seimo interneto svetainėje, o jų vaizdo ir garso įrašai išsaugojami. 

Pataisos taip pat numato, kad nuotoliniai posėdžiai negalimi, kai rengiamas uždaras Seimo posėdis, pirmasis naujai išrinkto parlamento posėdis, posėdis, kuriame prisiekia išrinktas prezidentas, ministras pirmininkas, ministrai, Konstitucinio Teismo, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai, valstybės kontrolierius, Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai, kiti Seimo į pareigas skiriami asmenys;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuotoliniu būdu parlamentarai negali dirbti ir tuomet, kai būtina surengti slaptą balsavimą. Parlamento vadovybė antradienį nusprendė nuotoliniam Seimo darbui organizuoti naudoti „Microsoft Teams“ platformą.

Blogėjant epidemiologinei situacijai ir vis nustatant naujų užsikrėtimų COVID-19 tarp Seimo narių, parlamento vadovybė ieško būdų, kaip užtikrinti nepertraukiamą Seimo darbą.

Praėjusią savaitę siūlyta minimaliai pataisyti Seimo statutą, kad nuotoliniu būdu būtų galima rengti diskusijas per plenarinį posėdį, tačiau dauguma parlamentarų šias pataisas atmetė.

Seime dėl koronaviruso atšaukti dviejų dienų posėdžiai – pertrauka padaryta nuo lapkričio 25 dienos iki gruodžio 3 dienos. Anksčiau pranešta apie šešis COVID-19 užsikrėtusius parlamentarus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų