REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Perl Harboro karinio jūrų laivyno laivų statykloje Havajuose trečiadienį vienas amerikiečių jūreivis nušovė du ir sužeidė trečią žmogų, o paskui nusišovė pats, pranešė pareigūnai.

Perl Harboro karinio jūrų laivyno laivų statykloje Havajuose trečiadienį vienas amerikiečių jūreivis nušovė du ir sužeidė trečią žmogų, o paskui nusišovė pats, pranešė pareigūnai.

REKLAMA

Karinė bazė po incidento buvo uždaryta daugiau kaip valandą, sakoma kariškių pranešime. Karinio jūrų laivyno pareigūnai nurodė tiriantys šaudymo motyvus.

„Galiu patvirtinti, kad yra trys šaudymo aukos. Patvirtinome, kad dvi iš jų mirė, o viena yra stabilios būklės, guli vietos ligoninėje“, – sakė kontradmirolas Robertas Chadwickas.

Jis pridūrė, kad šaulys, „preliminariai“ laikomas kovinio povandeninio laivo „USS Columbia“ jūreiviu, taip pat mirė, „tikriausiai nuo sau padarytos šautinės žaizdos“.

Pranešama, kad visos aukos yra JAV Gynybos departamento darbuotojai civiliai.

Vienas liudininkas vietos žiniasklaidai pasakojo sėdėjęs prie kompiuterio, kai išgirdo šūvius ir pamatė ant žemės tris aukas.

REKLAMA
REKLAMA

Šis liudininkas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, sakė tuomet pamatęs, kaip užpuolikas šauna sau į galvą.

Baltųjų rūmų atstovas Hoganas Gidley sakė, kad prezidentas Donaldas Trumpas buvo informuotas apie incidentą ir stebi padėtį.

REKLAMA

Havajų gubernatorius Davidas Ige socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė Havajų sielvartą dėl šios tragedijos ir parašė, kad „Baltieji rūmai pasiūlė federalinių agentūrų pagalbą, o valstija [taip pat] pasirengusi prireikus padėti“.

Perl Harboro užpuolimo metinės

Incidentas įvyko 14 val. 30 min. vietos laiku netoli pietinio įvažiavimo į didžiulę bazės teritoriją pietinėje Oahu salos pakrantėje.

Šia baze naudojasi JAV karinis jūrų laivynas ir JAV oro pajėgos.

Šaudymas įvyko likus trims dienoms iki 1941 metų netikėtos japonų atakos prieš Perl Harborą, kai žuvo daugiau kaip 2,4 tūkst. JAV karių, 78-ųjų metinių.

REKLAMA
REKLAMA

Rimčiausias su šaudymu susijęs incidentas Havajuose įvyko maždaug prieš 20 metų, kai kompanijos „Xerox“ darbuotojas nušovė septynis savo kolegas.

Nors smurtiniai incidentai, per kuriuos panaudojami šaunamieji ginklai, Jungtinėse Valstijose yra dažni, tokie šaudymai JAV kariniuose objektuose nėra labai įprastas dalykas.

2015 metų liepą per Mohammado Youssufo Abdulazeezo ataką dviejuose kariniuose objektuose Tenesio valstijoje žuvo keturi jūrų pėstininkai ir vienas jūreivis. FTB vėliau padarė išvadą, kad ataką įkvėpė viena „užsienio teroristų grupuotė“.

Dvejais metais anksčiau Aaronas Alexisas JAV karinio jūrų laivyno administracijos centre „Navy Yard“, esančiame Vašingtone vos už trijų kilometrų nuo Kapitolijaus, nužudė 12 ir sužeidė dar aštuonis žmones, o paskui buvo pareigūnų nušautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketveri metai prieš šį incidentą JAV armijos psichiatras majoras Nidalis Hasanas Fort Hude nužudė 13 ir sužeidė dar daugiau kaip 30 žmonių. Jis buvo laikomas „vienišu vilku“, rėmusiu teroristų tinklą „al Qaeda“.

2016 metais Pentagonas po virtinės kruvinų išpuolių prieš kariškius sušvelnino JAV karių šaunamųjų ginklų nešiojimosi vyriausybiniuose objektuose taisykles.

Kariai ir iki tol vykdydami tam tikras pareigas nešiojosi ginklus, bet pagal naująsias taisykles vadai gali leisti nešiotis ir privačius pistoletus ar revolverius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų