REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Anną Mangirdienę sukrėtė jurbarkiečio skandalas (tv3.lt fotomontažas)

Visą Lietuvą neseniai sukrėtė istorija, kai per moksleivių vakarėlį sodyboje žiauriai sužalotos paauglės istorija Tauragės apylinkės teisme buvo išnagrinėta vos per vieną posėdį. Ketvirtadienį 16-metės sumušimu, jos seksualiniu prievartavimu kaltinamas neseniai 18 metų sulaukęs Jurbarko gyventojas, sulaukė teismo nuosprendžio.

5
Skaityk lengvai

Visą Lietuvą neseniai sukrėtė istorija, kai per moksleivių vakarėlį sodyboje žiauriai sužalotos paauglės istorija Tauragės apylinkės teisme buvo išnagrinėta vos per vieną posėdį. Ketvirtadienį 16-metės sumušimu, jos seksualiniu prievartavimu kaltinamas neseniai 18 metų sulaukęs Jurbarko gyventojas, sulaukė teismo nuosprendžio.

REKLAMA
Skaityk lengvai

Jam paskirta vos 5 metų laisvės atėmimo bausmė, kuri, dėl pagreitinto proceso tvarkos, iškart sutrumpinama trečdaliu. Galutinė subendrinta bausmė – 3 metai ir 4 mėnesiai, jos vykdymą atidedant 3 metams.

Istorija pasipiktinę lietuviai netrukus ėmė reikšti savo nuomonę, o vėliau pradėjo ir peticiją, kuria siekiama tai pakeisti.

Savo patirtimi, kaip kentė žiaurų tėvo ir sutuoktinio smurtą, socialinėje erdvėje pasidalijo ir žinoma dizainerė bei papuošalų kūrėja Anna Mangirdienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ ji rašė:

„Aš esu Anna Mangirdienė, moteris, kentusi tėvo ir pirmojo vyro smurtą, ir šiuo viešu laišku kreipiuosi į Lietuvos visuomenę, Lietuvos Prezidentą, Seimo pirmininką, Vyriausybės vadovą, Generalinį Prokurorą, taip pat visas organizacijas, ginančias moterų teises. 

REKLAMA

Kaip ir dauguma Lietuvos piliečių, esu šokiruota paskelbtu teismo sprendimu, kai suluošinęs merginą visomis prasmėmis, ir ją paniekinęs vaikinas, jokios realios bausmės negavo! Šį laišką rašau su skausmo gumulu įstrigusiu gerklėje, ašaromis akyse, sunkiai rinkdama žodžius, nes nebegaliu tylėti!

Klausiate, kas aš esu? Atsakau. Aš esu „MATAS“, kurio vardu pavadinta vaiko teisių reforma, tik man pavyko išgyventi! Tėvo žiaurų smurtą kenčiau iki 13 metų – aš tiesiog neturėjau kur dingti, nes niekam nebuvau įdomi! Būdama vaiku aš norėjau mirti – planavau atsigulti ant bėgių, nes gyvenome šalia traukinių stoties, tačiau neišdrįsau. O kiek yra išdrįsusių, ir pasitraukusių iš gyvenimo?!

REKLAMA
REKLAMA

Aš esu moteris, kurią vyras sumušė tuomet, kai nė pusės metų neturintis sūnus buvo rankose, o pareigūnai, užuot gynę mane, išsukinėdavo smurtautoją, mat jis buvo jų kolega policininkas. 

Esu moteris, subūrusi patyrusias smurtą moteris, kurios dalijasi savo kančia, ieško pagalbos ir tiki, kad valstybė jomis rūpinasi. 

Taigi, aš – nieko nebijau, Prezidente, Seimo pirmininke ir Premjere, nes aš žiūrėjau tiesiai į akis žmogui, kuris manes vos neužmušė, nes norėjo pamokyti ir sūnui parodyti, kur „nepaklusnių bobų“ vieta. Kiekvieną kartą aš bijojau dėl savo vaiko, kurį gyniau savimi.

Tačiau žinote, ko aš tada bijojau labiausiai? Nužudyti jį – štai ko bijojau labiausiai! Taip, supratote teisingai, nedaug trūko, kad griebčiau virtuvinį peilį, ir teisingumą įvykdyčiau pati, nes jau žinojau – manęs ir vėl niekas neapgins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, aš, kaip ne viena smurto paliesta moteris, žinau, kaip gyvenimą griauna tokia patirtis – tai, ponai, ne vienos moters drama, tai mūsų visuomenės tragedija! Šiandien pademonstruotas valstybės požiūris į moterį, ir smurtą bei prievartą prieš ją. Toks teismo sprendimas mane nubloškė į mano praeitą gyvenimą, iš kurio mane ištraukė psichologai, ir kasdienis darbas su savimi. Tikrai ne tie, kurių pareiga buvo tai padaryti – juk visi mokame mokesčius už teisingumą, ir saugumą mūsų valstybėje.

Nereikia mojuoti man baudžiamuoju kodeksu, juo dangstytis ir aiškinti, kad įstatymai tokie, nieko negalime padaryti! Aš jums atsakau, ponai – įstatymus kuria žmonės, ne ateiviai, todėl, jei Seimo nariams tikrai būtų svarbūs žmonės, o ne jų valdžia, asmeninės kišenės, ir rinkimai – seniai būtų pateikę svarstymui baudžiamojo kodekso pataisas, ir sugriežtinę bausmes tokiems, kurie kelia ranką prieš silpnesnį.

REKLAMA

Valstybės stiprybė matuojama rūpesčiu, ir sugebėjimu apginti silpniausius. Prezidente, nejau tokia yra GEROVĖS LIETUVA? Jūs pats lankėte mergaitę, matėte ją, turite dvi dukras. Ar nemanote, kad toks sprendimas – tai dar vienas, tik dabar jau valstybės smurtas prieš nepilnametę, moterį? Nejau tokioje valstybėje mes gyvensime? Tik laiko klausimas, kai kantrybės ir vilties sulaukti teisingumo pritrūkę žmonės imsis linčo teismo! Ir jei to nepadarys auka, tai kieno nors tėvas, brolis, vyras tai įvykdys.

Šiuo laišku labai užjaučiu mergaitės tėvą – aš tokio kaip jūs neturėjau, mano tėvas buvo seksualiai priekabiavęs sadistas, naikinęs viską, kas buvo brangu man. Verkiu su jumis kartu, nes žinau tą beviltiškumo jausmą, kai nieko negali pakeisti!

REKLAMA

Aš užjaučiu būsimą sudaužytos mergaitės vyrą, nes žinau, kaip kentė mano mylimas žmogus! Aš, būdama 3 vaikų mama, mieloji, tave labai apkabinu, nors nepažįstu tavęs – aš esu tai išgyvenusi ir žinau, kad žmogaus siela viską gali… Tik ar privalo?“

Po įrašu žinoma moteris pasidalijo ir minėtos peticijos nuoroda. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų