REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunku padaryti tikslias išvadas apie ryšį tarp dietos ir vėžio, nes yra daug veiksnių, galinčių turėti įtakos rezultatams. Tačiau vienas populiarus maistas yra tikėtina vėžio priežastis, įspėja „Cancer Research UK“.

Sunku padaryti tikslias išvadas apie ryšį tarp dietos ir vėžio, nes yra daug veiksnių, galinčių turėti įtakos rezultatams. Tačiau vienas populiarus maistas yra tikėtina vėžio priežastis, įspėja „Cancer Research UK“.

REKLAMA

Kovoti su vėžiu yra velniškai sunku, nes vėžinės ląstelės dažnai plinta ir dauginasi prieš jas aptinkant. Geriausia apsauga nuo vėžio yra sumažinti riziką susirgti juo. Įrodyta, kad tam tikri mitybos sprendimai padidina vėžio riziką.

Ryšys tarp dietos ir vėžio yra sudėtingas ir neaiškus, tačiau „mes tikrai žinome, kad perdirbta mėsa yra vėžio priežastis“, sako „Cancer Research UK“. Perdirbta mėsa yra kumpis, šoninė, saliamis ir dešrelės.

„Cancer Research UK“ duomenimis, raudona mėsa yra klasifikuojama kaip tikėtina vėžio priežastis. Yra daug gerų sąsajos įrodymų, bet reikia dar kelių kokybiškų tyrimų.

REKLAMA
REKLAMA

Ką sako faktai?

Tarptautiniame epidemiologijos žurnale paskelbtame tyrime, kuriame dalyvavo beveik 500 000 žmonių, nustatyta, kad žmonės, kurie keturis ar daugiau kartų per savaitę valgė raudoną arba perdirbtą mėsą, turėjo 20% didesnę žarnyno vėžio riziką nei tie, kurie valgė mažiau nei du kartus per savaitę, rašo express.co.uk

REKLAMA

Tiksliau, dalyviai, kurie pranešė vidutiniškai suvartojantys 76 gramus raudonos ir perdirbtos mėsos, palyginti su sunaudojančiais 21 gramą per dieną, turėjo 20% didesnę žarnyno vėžio riziką.

Žarnyno vėžio rizika padidėjo 19% po kiekvienos suvalgytos 25 gramų perdirbtos mėsos porcijos, kuri prilygsta kumpio gabalėliui. Ir po kiekvienos 50 gramų per dieną suvalgytos raudonos mėsos porcijos, kuri prilygsta storam jautienos gabalėliui, žarnyno vėžio rizika padidėjo 18%. procentų.

JK vyriausybė rekomenduoja žmonėms, valgantiems daugiau nei 90 g raudonos ir perdirbtos mėsos per dieną, sumažinti jos kiekį iki 70 g ar mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas taip pat susiejo alkoholį su didesne žarnyno vėžio rizika: vos pusė pintos alaus per dieną padidino žarnyno vėžio riziką aštuoniais procentais.

Tyrimas taip pat suteikė keletą teigiamų įžvalgų. Kai kurie maisto produktai buvo siejami su mažesne žarnyno vėžio rizika, įskaitant daug skaidulų turinčius produktus, tokius kaip duona ir pusryčių dribsniai. Tačiau didesnis skaidulų suvartojimas iš daržovių ir vaisių rizikos nesumažino.

Kiti rizikos faktoriai

„Vėžio rizikos veiksniai apima cheminių medžiagų ar kitų medžiagų poveikį, taip pat tam tikrą elgesį“, – pažymi Nacionalinis vėžio institutas (NCI). NCI tęsia: „Jie taip pat apima dalykus, kurių žmonės negali kontroliuoti, pavyzdžiui, amžių ir šeimos istoriją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rizikos veiksniai yra šie:

  • amžius;
  • alkoholis;
  • vėžį sukeliančios medžiagos;
  • lėtinis uždegimas;
  • hormonai;
  • imunosupresija;
  • infekcijų sukėlėjai;
  • nutukimas;
  • radiacija;
  • saulės spinduliai;
  • tabakas.

Vėžio simptomai

Svarbu žinoti apie visus naujus ar nerimą keliančius simptomus. Kaip aiškina NHS, nors mažai tikėtina, kad tai vėžys, svarbu pasikalbėti su šeimos gydytoju, kad jis galėtų ištirti.

Ankstyvas vėžio nustatymas reiškia, kad jį lengviau gydyti. Pasikalbėkite su šeimos gydytoju, jei pastebėjote šiuos pokyčius ir jie tęsiasi tris savaites ar ilgiau:

diskomfortas pilve;

kraujas  išmatose;

viduriavimas ar vidurių užkietėjimas be aiškios priežasties;

jausmas, kad ne iki galo išsituštinote;

skausmas skrandyje arba išangėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų