REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Sodra (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Naujieji metai dabartiniams pensininkams atneš kiek didesnes pensijas, o senatvei dar tik kaupiantiems – esminius pensijų kaupimo pokyčius. Nuo liepos 1 dienos visi gyventojai automatiškai bus įtraukiami į pensijų kaupimą su galimybe atsisakyti.

9

Naujieji metai dabartiniams pensininkams atneš kiek didesnes pensijas, o senatvei dar tik kaupiantiems – esminius pensijų kaupimo pokyčius. Nuo liepos 1 dienos visi gyventojai automatiškai bus įtraukiami į pensijų kaupimą su galimybe atsisakyti.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ketvirtadienį žurnalistams pristatė nuo kitų metų įsigaliosiančius pensijų kaupimo pokyčius.

Pensijos auga

Nuo Naujųjų metų visiems šalies pensininkams dėl pensijų indeksavimo pensijos augs 7,63 proc. Norintys sužinoti, kokią pensiją gaus kitąmet, savo dabartinę pensiją turėtų padauginti iš koeficiento 1,0763.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pažymi, kad nuo kitų metų itin mažas pensijas gaunantys asmenys sulauks papildomo išmokų augimo. Tam valstybė skyrė 20 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Papildomas augimas bus tiems pensijų gavėjams, kurie gauna itin mažas pensijas – iki 238,45 eurų. Jiems visiems apie 90 tūkst. gavėjų augimas bus vidutiniškai apie 20 eurų. Skiriasi priklausomai nuo to, koks yra stažas“, – žurnalistams spaudos konferencijoje kalbėjo L. Kukuraitis.

REKLAMA

Pokyčiai kaupiantiems

Nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigalioja pensijų kaupimo pertvarka – visi dirbantys gyventojai automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimo sistemą. Kaupiantieji galės prisidėti 3 proc. nuo savo bruto darbo užmokesčio, o valstybė iš biudžeto skirs po 1,5 proc. nuo užpraėjusių metų šalies VDU (2019 m. – 16,4 eurų).

Norintys kaupti nuosaikiau galės pradėti nuo 1,8 proc., kurie per penkerius metus pasieks 3 proc. Tokiu atveju valstybės paskata per penkerius metus nuo 0,3 proc. auga iki 1,5 proc. nuo šalies VDU.

Pagal šią sistemą nekaupiantis žmogus iki 40 metų kas trejus metus gaus pranešimą iš „Sodros“, kad yra įtrauktas į kaupimo sistemą ir kad iki numatyto termino turi pranešti savo sprendimą. Nebenorintiems kaupti kartą galima nuspręsti – arba su visa pinigų suma grįžti į „Sodrą“, arba stabdyti kaupimą pensijų fonde ir atsiimti lėšas sulaukus pensinio amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie žmonės, kurie abejoja, jiems išsaugoma galimybė grįžti į „Sodrą“ ir turėti vadinamą „Sodrinę“ pensiją. Taip tai yra galimybė padaryti iki 12 mėn. kaupimo pertrauką. Jeigu žmonės nebekaups, kurie dabar kaupia II pakopoje, jie sugrįš į „Sodrą“ su savo sukaupta suma arba pinigus paliks pensijų fonduose“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Jei nekaupiate...

Iki šiol nekaupiantys pensijų nekaupiantys asmenys „Sodros“ sistemoje ir savo elektroniniu paštu gaus informacinius pranešimus apie įtraukimą į pensijų kaupimo sistemą.

„Sausio 2 dieną suformuosime sąrašus žmonių, kurie šiuo metu draudžiami socialiniu draudimu, bet nekaupia pensijų. Šiems asmenims „Sodros“ sistemoje išsiųsime pranešimus ir elektroninius laiškus, kad jie nuo liepos 1 dienos įtraukiami į pensijų kaupimą. Jie turi teisę atsisakyti dalyvauti – prisijungti prie „Sodros“ paskyros ir pateikti atsisakymą dalyvauti arba galės ateiti į „Sodrą“, – sakė „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas, vykdantis direktoriaus funkcijas Ježy Miskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei asmuo šiuo metu nekaupia pensijos, bet nori ją kaupti, neturi nieko daryti – jie bus automatiškai paskiriami į vieną iš penkių pensijų kaupimo bendrovių.

„Jeigu jiems tos penkios pensijų kaupimo bendrovės tinka ir patinka, jie nuo liepos 1 dienos pradės kaupti savo pensiją. Jeigu jiems nepatinka pensijų kaupimo bendrovė, jie galės pasirinkti savo bendrovę ir su ja sudaryti sutartį pagal principą, kuris jiems patinka“, – patikino J. Miskis.

Kaip keisis Jūsų pensijų įmokos

Jei dirbantysis šiuo metu uždirba 500 eurų ir pasirinks kaupti 3 proc., jo įmoka po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos 2019 m. bus 19,34 eurų. Jei dirbantysis norės pradėti kaupti nuo 1,8 proc. – įmoka bus 11,6 euro.

REKLAMA

Įmokas ir savo darbo užmokestį „į rankas“ galite apskaičiuoti pasitelkę pajamų skaičiuoklę.

Jei dirbantysis šiuo metu uždirba 1 tūkst. eurų ir pasirinks kaupti 3 proc., jo įmoka po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos 2019 m. bus 38,67 eurų. Jei norės pradėti kaupti nuo 1,8 proc. – įmoka sieks 23,2 eurų.

Jei dirbantysis šiuo metu uždirba 1,5 tūkst. eurų ir pasirinks kaupti 3 proc., jo įmoka po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos 2019 m. bus 58,01 eurų. Jei norės pradėti kaupti nuo 1,8 proc. – įmoka bus 34,8 eurų.

Pagal 2011 m. priimtus sprendimus Lietuvoje pensinis amžius 2026 m. pasieks 65 metus vyrams ir moterims.

Vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija, turint būtinąjį socialinio draudimo stažą, 2018 m. spalio mėn. 337,48 eurai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų