REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Eurovaistinė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Siūlymas vaistais prekiauti ne tik vaistinėse Seime vis dar kelia daug aistrų – progą pasisakyti dėl idėjos gavo ir pacientai, ir vaistų gamintojai. Vis tik, kaip ir iki šiol, nuomonės kardinaliai skiriasi ir vieningo palaikymo idėja neturi.

7

Siūlymas vaistais prekiauti ne tik vaistinėse Seime vis dar kelia daug aistrų – progą pasisakyti dėl idėjos gavo ir pacientai, ir vaistų gamintojai. Vis tik, kaip ir iki šiol, nuomonės kardinaliai skiriasi ir vieningo palaikymo idėja neturi.

REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį svarstė pataisas, kuriomis siūloma leisti kai kuriais nereceptiniais vaistais prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir parduotuvėse, degalinėse.

Pagal naują tvarką būtų draudžiama čia parduodamų vaistų kainų etiketėse nurodyti sumažintas kainas, vaistais prekiauti automatuose ir nestacionariose vietose, jei pažeistos pakuotės. Tokiuose vaistuose negalėtų būti etilo alkoholio.

Pacientai neturi vieningos nuomonės

Tačiau pacientų atstovai į tokį pasiūlymą žiūri dviprasmiškai. Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė sako, kad pacientai neturi nusiskundimų dėl vaistų prieinamumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia, atrodo, viskas daroma dėl pacientų, bet ar to reikia. Kiek žinau, Lietuvoje pilna gydymo įstaigų, vaistinių, galima įsigyti vaistų su elektroniniu receptu. Šitas perdėtas rūpestis labai keistai skamba. Į mūsų pacientų organizaciją nesikreipė nė vienas žmogus, kad negalėtų nusipirkti vaistų“, - posėdyje kalbėjo V. Augustinienė.

REKLAMA

„Pacientams naudos nelabai kokios išeitų, nes nėra tokio poreikio, bet yra pavojus užsiimti nereikalinga savigyda“, - teigė Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos vadovė Jūratė Kulberkienė.

Ji pabrėžė, kad pradėjus vaistus pardavinėti ne tik vaistinėse, mažos vaistinės kaimuose ir miesteliuose bankrutuotų.

Tuo tarpu Lietuvos pacientų forumo pirmininkė Ieva Dergvienė palaiko Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymą, kuris, jos teigimu, pacientams padėtų išvengti nereikalingų rūpesčių, jei vaistus tektų gabentis iš toli ar kitais atvejais.

REKLAMA
REKLAMA

Gamintojai ir prekybininkai nesutaria

Nacionalinė vaistų prekybos asociacijos vadovė Jūratė Kulberkienė kategoriškai pasisakė prieš šį įstatymą ir teiginius, kad vaistų prekyba ne vaistinėse sumažintų vaistų kainas.

„Kategoriškai prieštaraujame tokiam projektui dėl tokių priežasčių. Sistemiškai žiūrint, pacientams naudos čia nelabai kažko išeitų. Nėra tokio poreikio, kažkokio apskaičiavimo, kad būtų kažkokia nauda. Taip pat yra pavojus užsiimti savigyda, o kainos nesumažėtų, nes iš tų pačių tiekėjų būtų perkama“, - nuogąstavo J. Kulberkienė.

Tačiau Vaistų gamintojų asociacija siūlymą palaiko, argumentuodami, kad tai teigiamai paveiktų vaistų kainas. Kaip sakė asociacijos direktorė Rasa Bričkienė, nusprendus priimti šį siūlymą, reikėtų tartis su specialistais ir nustatyti, kokie vaistai galėtų būti parduodami ne vaistinėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaistininkai piktinasi

Kiek anksčiau tv3.lt rašė apie farmacininkų reakciją į įstatymo pataisas. Farmacininkai baiminasi, kad prieinamesni vaistai didintų riziką, jog pacientai užsiimtų savigyda, maišytų netinkamus vaistus patys to nežinodami ir jiems kiltų pavojus apsinuodyti.

Specialistai baiminasi, kad neaišku, kas bus atsakingas, kai žmonės apsinuodys pirkdami vaistus parduotuvėse, jei perdozuos jų veikliosios medžiagos ar nusipirks vaistus, kurie buvo laikomi blogomis sąlygomis.

Įsigaliojus įstatymo pakeitimams, nereceptiniai vaistai būtų parduodami parduotuvėse, kioskuose, degalinėse ir kitose mažmeninės prekybos vietose. Įstatymas numato, kad vaistus įsigyti būtų galima tik nuo 16 metų.

Prekyba nereceptiniais vaistais bus licencijuojama – Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prekiaujančias įmones įrašys į atitinkamą sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų