REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikrindami Šiaulių miesto ir rajono baseinus, Šiaulių visuomenės sveikatos centro specialistai rado pažeidimų, dėl kurių baseinų lankytojai gali pasigauti grybelį bei kitas infekcines ligas.

REKLAMA
REKLAMA

Baseinuose randama netvarkos

Per šių metų 10 mėnesių patikrinti šeši Šiaulių mieste ir rajone veikiantys didieji ir mažieji baseinai. Iš viso atlikta 12 patikrinimų, 6 kartus buvo skirtos administracinės nuobaudos.

REKLAMA

Josana Motiejauskaitė, Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos Saugos kontrolės skyriaus vedėja, nurodė dažniausiai nustatomus pažeidimus: darbuotojai nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos mokymo ir pirmosios pagalbos teikimo kursų, patalpų ir įrangos priežiūra vykdoma ne pagal reikalavimus, vandens tyrimų rezultatai neatitiko higienos normos reikalavimų.

J. Motiejauskaitė siūlo baseinų lankytojams atkreipti dėmesį į prie įėjimo į baseino patalpas iškabintas baseinų vidaus tvarkos taisykles, kuriose privalo būti pateikta informacija apie vandens nukenksminimą, jo temperatūrą, pH, liekamojo aktyvaus chloro arba kitos vandens dezinfekcijai naudojamos medžiagos liekamąjį kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

„Klientas turi teisę žinoti, kokiame vandenyje maudosi“, — teigė specialistė. Ji pažymėjo, kad vandens temperatūra priklauso nuo to, kokios paskirties yra baseinas. Jeigu tai sporto baseinas, jo vanduo turi būti pašildytas iki 24— 28 laipsnių, plaukimo ir maudymosi baseine — 26— 29 laipsnių, vaikų baseinuose 29— 32 laipsnių. Baseino patalpose neturėtų būti nei per šalta, nei per daug tvanku.

Sūkurinėms vonioms taikomi tie patys reikalavimai kaip ir mažiesiems baseinams. Vandens temperatūra turi būti 38— 42 laipsniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikų baseinuose temperatūra gali būti 29— 32 laipsniai. Jie turi būti prižiūrimi ir tvarkomi pagal higienos normos reikalavimus, skirtus visiems baseinams.

Galima užsikrėsti infekcinėmis ligomis

Akcentuodama baseinų priežiūrą, J. Motiejauskaitė pabrėžė, jog baseinų vanduo privalo atitikti geriamojo vandens kokybės reikalavimus. Kitaip maudynių pasekmės gali būti liūdnos.

„Baseinų lankytojai gali užsikrėsti įvairiomis infekcinėmis žarnyno ligomis, kirmėlinėmis ligomis, kurias sukelia biohelmintai — kirmėlės, perduodamos žmogaus žmogui, iš kurių dažniausios spalinukės ir nykštukiniai kaspinuočiai, — įspėjo J. Motiejauskaitė. — Taip pat galima užsikrėsti hepatitu A (gelta), virusinės kilmės meningitu. Dažnai pasitaiko kojų ir nagų grybelių ligos. Siekiant išvengti tiesioginio kontakto su aplinkos daiktais, kuriais naudojasi visi lankytojai patartina būtinai avėti šlepetes.“

Pastebėjus, kad pažeidžiami higienos reikalavimai, specialistė ragina baseinų lankytojus kreiptis į Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos arba bet kurį teritorinį visuomenės sveikatos centrą.

Sigita STONKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų