REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau antrą savaitę vykstančiose Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo organizuojamose kibernetinio saugumo pratybose „Gintarinė migla 2019“ tobulinamas tarpinstitucinis ir tarptautinis karinis bendradarbiavimas saugant nuo kibernetinių grėsmių ypatingos svarbos informacinę infrastruktūrą, reikšmingą Lietuvos kariuomenei, rašoma pranešime spaudai.

Jau antrą savaitę vykstančiose Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo organizuojamose kibernetinio saugumo pratybose „Gintarinė migla 2019“ tobulinamas tarpinstitucinis ir tarptautinis karinis bendradarbiavimas saugant nuo kibernetinių grėsmių ypatingos svarbos informacinę infrastruktūrą, reikšmingą Lietuvos kariuomenei, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Pratybose „Gintarinė migla 2019“ lapkričio 11-22 d. dalyvauja daugiau nei 100 specialistų iš Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Sakartvelo, Ukrainos ir Europos Sąjungos šalių. Pratybose vertinami greitojo reagavimo į kibernetinius incidentus komandų (angl. Rapid Reaction Team (RRT)) gebėjimai vykdyti gynybines kibernetines operacijas – įvertinti priešiškus veiksmus kibernetinėje erdvėje, aptikti ir identifikuoti kibernetines grėsmes, vykdyti potencialių kibernetinių atakų prevenciją ir jų poveikio neutralizavimą.

„Pastaraisiais metais situacija kibernetinėje erdvėje ypač sparčiai keičiasi. Kibernetinės atakos tapo nauju, moderniu pavojingu ginklu, galinčiu suparalyžiuoti ne tik atskirų įstaigų, gamybos, prekybos, transporto, ryšių, elektros energijos, vandens tiekimo įmonių, bet ir valstybės ginkluotos gynybos operacijas, todėl dabar svarbiausiu ginklu tampa aštrus protas“, – sako krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza, ketinantis apsilankyti ir pasveikinti pratybų dalyvius.

REKLAMA
REKLAMA

Pratybose „Gintarinė migla 2019“ taip pat dalyvauja ir Lietuvos inicijuoto ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo gynybos srityje (angl. Permanent Structured Cooperation) rėmuose vystoma kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų komanda, sudaryta iš Lietuvos, Nyderlandų, Lenkijos, Rumunijos ir Suomijos kibernetinio saugumo specialistų. Komanda turi ir du papildomus uždavinius. Pirmasis – treniruotis dirbti kartu, dalytis informacija, bendradarbiauti nustatant bei analizuojant kibernetines grėsmes, priešiškus veikėjus ir išpuolius. Antrasis uždavinys – įvertinti bendrus kibernetinės gynybos pajėgumus.

REKLAMA

Pratybas „Gintarinė migla 2019“ planuojantis karininkas, Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Gintautas Zenkevičius, pratybų atidarymo metu akcentavo, kad šiuolaikiniame pasaulyje kasdien vis  labiau susiduriama su kibernetiniais incidentais, kurie įtakoja ne tik paprastų piliečių gyvenimą, tačiau ir pačias valstybes bei jų institucijas. Didelio masto kibernetinės atakos gali sutrikdyti  ne tik valstybinių įstaigų veiklą, bet ir ypatingos svarbos infrastruktūros įmonių veiklą,  o tai gali iššaukti masinius nepasitenkinimo protestus ir chaosą valstybėse. 

REKLAMA
REKLAMA

„Per penkerius metus šios pratybos iš nacionalinių išaugo į tarptautines ir pakilo į naują kokybinį lygmenį. Ypatingai svarbu suderinti tarpusavio veiksmus ir procedūras sprendžiant kibernetinius incidentus ne tik Lietuvos kariuomenės valdomose sistemose, bet ir ypatingos svarbos infrastruktūros objektuose,“ – pabrėžė Gynybos štabo viršininkas gen. Maj. G. Zenkevičius.

Svarbiausio kibernetinio saugumo pratybose „Gintarinė migla 2019“ naudojamo įrankio – Kibernetinio poligono, kuriame treniruojasi greitojo reagavimo į kibernetinius incidentus komandos, sukūrimas buvo patikėtas Lietuvos kariuomenės Ryšių ir informacinių sistemų bataliono vienetui, sudarytam iš aktyviojo rezervo karių.

„Šiemet kibernetinis poligonas sukurtas siekiant imituoti verslo sistemas bei atkartoti verslo poreikius ir IT valdymo procesus didelėse organizacijose. Taip pratybose yra mokomasi ne tik techninių saugos užtikrinimo aspektų, bet ir prisitaikoma prie verslo IT valdymo praktikų – tai leidžia tobulinti standartines greito reagavimo į kibernetinius incidentus komandų procedūras, pritaikant jas prie realesnių sąlygų,“ – sakė pratybų techninis direktorius kapitonas Tomas Mogodia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų