REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apskriejusi žinia apie tai, kad jau kone mėnesį nuo tėvų atskirti gyvena du mažamečiai vaikai dėl motinos pliaukštelėjimo mažamečiui per užpakalį ir rankytes, nepaliko abejingų. 

Apskriejusi žinia apie tai, kad jau kone mėnesį nuo tėvų atskirti gyvena du mažamečiai vaikai dėl motinos pliaukštelėjimo mažamečiui per užpakalį ir rankytes, nepaliko abejingų. 

REKLAMA

Daugeliui kilo klausimų, kokiomis sąlygomis gyveno vaikai, kad juos reikėjo nedelsiant atimti iš Eglės ir Gintaro Kručinskų. 

TV3 žinios apsilankė pas šeimą ir savo akimis pamatė, kaip šeima gyveno ir kokiomis sąlygomis čia augo du mažamečiai, kurie jau kone mėnesį atskirti nuo tėvų.

Iš pirminių vaizdų panašu, kad aplinka jauki ir tvarkinga, matyti vaiko lovelė, kurioje pūpso pliušiniai žaislai. Mama varto nuotraukų albumus, kuriose įamžintos gražiausios akimirkos su vaikais: keliauja prie jūros, vaikšto lauke, pramogauja. 

 

Atėmimo priežastys kitos

Primename, kad antradienio rytą vyko spaudos konferencija, kurios metu Tarnybos vadovė Alina Jakavonienė žurnalistams patvirtino, kad vaikai buvo iš šeimos paimti ne dėl pliaukštelėjimo: „Vaikai buvo paimti ne dėl pliaukštelėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba yra susirūpinusi dėl darbuotojos-vedėjos pasisakymų, kurie neatitinka tikrovės. Byloje nėra duomenų dėl informacijos apie mamos girtumą, todėl mes atsiprašome šeimos dėl netikslių duomenų. Vedėja taip pat atsiprašė šeimos dėl netikslumų“, – sakė A. Jakavonienė.

REKLAMA

„Šeimoje buvo taikomi auklėjimo ir drausminimo metodai, kurie atitinka smurto sąvoką, smurto požymius. Net buvo konkretūs įrankiai“, – per spaudos konferenciją antradienį teigė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Alina Jakavonienė.

Ji sakė negalinti minėti konkrečių dalykų dėl asmens duomenų apsaugos, šeimos teisės į privatumą.

Motinai skirta kardomoji priemonė

Tuo metu, kai vaikai buvo paimti iš šeimos, buvo siūloma močiutei globoti vaikus, tačiau ji tada nesutiko.

„Šiuo metu vaikai auga pas laikinuosius globėjus, budinčioje šeimoje“, – patvirtino A. Jakavonienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė, kad biologiniai tėvai jau pradėjo bendradarbiauti su tarnybomis, kad vaikai būtų grąžinti.

Vaiko teisių apsaugos specialistų duomenimis, šiuo metu motinai pradėtas ikiteisminis tyrimas. Praėjusią savaitę vaikų tėvas pradėjo lankyti pozityvios tėvystės kursus, motina iki šiol nėra linkusi bendradarbiauti. Ji atsisakė teikti duomenis.

Tėvas net nenurodo kontaktinių duomenų, mobilios komandos specialistai susisiekė su motina, tačiau ji atsisakė pagalbos.

„Šiuo atveju priimta kardomoji priemonė: turime duomenų, kad motinai uždrausta lankytis vaikų gyvenamojoje vietoje ir uždrausta lankytis pas vaikus.

Svarbu, kad tėvas užtikrintų šių priemonių laikymąsi. Motina laikinai gali gyventi kitu adresu, ne kartu su vaikais. Draudimas bendrauti motinai uždraustas tik su tuo vaiku, prieš kurį buvo smurtaujama. Šeima iki šiol nebuvo žinoma“, – sakė A. Jakavonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Globėjai tarnybą informavo, kad vaikai judrūs, tačiau, anot A. Jakavonienės „iškyla problemų tarp vaikų tarpusavio bendravimo, konfliktinių situacijų“

Rasta drausminimo priemonių

Ji paaiškino, dėl ko vaikai buvo paimti: vaiko teisių apsaugos skyriai gavo informaciją iš policijos apie tai, kad tėvas grįžo su vaikais į gyvenamąją vietą ir atsisako vaikus vežti apžiūrai, nors toks buvo policijos nurodymas. Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai tuo metu vyko suteikti pagalbą tėvui, kartu vykstant į Kauno klinikas.

Grįžus iš ten, buvo vertinamas grėsmės lygis ir buvo nustatyti tam tikri grėsmės veiksniai, kurie padėjo nuspręsti, kad vaikai auga nesaugioje aplinkoje.

REKLAMA

Tam, kad būtų nustatomas grėsmės lygis, buvo kalbama su vaikais ir tėvais, vertinami rizikos veiksniai. Vaiko teisių apsaugos skyrius po sprendimo kreipėsi į teismą dėl teismo leidimo išdavimo: teismas įvertino specialistų veiksmų pagrįstumą ir išdavė leidimą", – sakė A. Jakavonienė.

Ji pabrėžė, kad šeimoje vaikams buvo taikomos drausminės priemonės, buvo net įrankiai, skirti vaikams drausminti. Paaiškėjo, kad vaikų motina net nežinojo apie naująją reformą, kuri draudžia prieš vaikus naudoti bet kokias fizines bausmes.

Joks smurtas nepateisinamas

Tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vedėja Evelina Firaitė pabrėžė, kad fizinės drausmės bet kokiu atveju nėra tinkamas: „Mes turime savyje pradėti galvoti apie tai, kad mes savo vaikų nemušime.

REKLAMA

Tėvai, kurie užmušė Kėdainiuose Matuką, turbūt turėjo gerų paskatų vaiką išmokinti skaityti. Pliaukštelėti nei vieną kartą, nei du, nei per drabužėlius, tai nėra gerai.

Kai tai susiję su vaiku, tai yra grėsmė. Mes turime labai keisti požiūrį ir pradėti nuo dabar: fizinės bausmės ir veiksmai yra netinkami. Būtina ieškoti informacijos, kreiptis pagalbos į specialistus, taip pat galima skambinti į tėvų liniją, kur esantys psichologai pasiruošę konsultuoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų