REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Paulius Morkūnas (nuotr. asm. albumo/scanpix)

Koronavirusas privertė gerokai pristabdyti visos Lietuvos gyvenimą. Žmonės yra įsibaiminę ir dėl viruso grėsmės į gatvę išmeta savo mylimus augintinius. „TV pagalbos“ žvaigždė Paulius Morkūnas skuba raminti, kad gyvūnai negali žmogaus užkrėsti koronavirusine infekcija.

27

Koronavirusas privertė gerokai pristabdyti visos Lietuvos gyvenimą. Žmonės yra įsibaiminę ir dėl viruso grėsmės į gatvę išmeta savo mylimus augintinius. „TV pagalbos“ žvaigždė Paulius Morkūnas skuba raminti, kad gyvūnai negali žmogaus užkrėsti koronavirusine infekcija.

REKLAMA

Žymus veterinaras pasakoja, kad virusas iš tikrųjų prilėtino darbo tempą ir privertė imtis griežtų apsaugos priemonių – personalas privalo nešioti apsauginius akinius, antbačius, specialią aprangą, kaukes, pirštines ir kepures. Į kliniką įleidžiama tik po 1 žmogų, o kiti savo eilės turi laukti lauke.

„Stengiamės priimti visus ekstrinius, skubius pacientus, žinoma, yra dar ir tie, kuriems būtinas ligos eigos sekimas, vaistų paskyrimas. Tokius pacientus irgi priimame. Atsakyti žmonėms, kurių augintiniams reikalingas pakartotinis ligos gydymas, tiesiog negalime.

REKLAMA
REKLAMA

Rekomenduojame, kad, jeigu reikia atvažiuoti tik vaistų pasiimti, geriau tegul tai daro be augintinių arba mes galime pristatyti vaistus. Daugelis žmonių nuo šios savaitės išvis pradėjo vengti važiuoti į miestą, todėl mes bandome rasti kažkokią išeitį“, – nurodo P. Morkūnas.

REKLAMA

Gyvūnai negali užkrėsti žmonių

Veterinaras atskleidžia, kad pastaruoju metu sulaukė daugybės klausimų dėl gyvūnų ir koronaviruso. Žmonės skambina sakydami, kad jų gyvūnas turi šį virusą, arba prašo atlikti tyrimus. Tačiau veterinaras sako, kad gyvūnai negali užsikrėsti šiuo metu tarp žmonių plintančiu COVID-19 virusu.

„Taip, gyvūnai serga korona, bet tai yra visiškai kitas virusas, kurio padermė yra kitokia ir žmogui nekelia nei mažiausio pavojaus. Teko jau girdėti, kad „mano gyvūnas persirgo koronavirusu“, bet tai paprasčiausiai yra tarpusavyje maišomi.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvūnų virusas su žmonių virusu neturi nieko bendra. Virusas, kuriuo gali susirgti gyvūnai, yra visiškai nepavojingas žmonių sveikatai, taip pat ir žmonių viruso nešiotojais negali tapti ir gyvūnai“, – skuba raminti jis.

Nepaisant to, vis daugiau žmonių bando atsikratyti savo augintinių: kreipiasi į prieglaudas, veža į kaimus ar kitur, nes nenori būti su gyvūnu tuose pačiuose namuose.

„Žinoma, yra daug žmonių, kurie augintinį priima kaip šeimos narį ir jokiu būdu jo neatsisakytų. Net ir pasaulinė gyvūnų veterinarijos asociacija teigia tą patį: gyvūnas gali pernešti koronavirusą ant savo kailio tik kaip paviršius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jeigu sergantis žmogus glostytų tą gyvūną ar jį apčiaudėtų, viruso sukėlėjai ant kailio išliktų aktyvūs tik 1 valandą. Mano nuomone, gyvūnai tik tokiu būdu galimai galėtų pernešti virusą, tačiau patys neužsikrės covid-19 virusu“, – sako jis.

Katėms būdingas susirgimas

Kačių koronavirusą sukelia kačių infekcinis peritonitas. Sirgdamas šia liga katinas pasidaro apatiškas, pradeda rinktis skysčiai pilve, atsiranda karščiavimas, vėmimas, viduriavimas, gali prasidėti priepuoliai.

„Šis susirgimas yra jau daugelį metų Lietuvoje ir dabar, pradėjus siautėti covid-19, visi ėmė galvoti, kad tai tas pats virusas. Bet taip nėra. Skiriasi šių virusų padermės ir genetika. Todėl nei žmogus gyvūnui, nei gyvūnas žmogui perduoti viruso lašeliniu būdu negali.

Tačiau tai nereiškia, kad žmonėms nereikia tinkamai saugotis. Pavyzdžiui, jeigu sergantis žmogus glostys, bučiuos gyvūną, o vėliau tą patį darys sveikas žmogus, tai jis virusą pasiimti gali kaip nuo paviršiaus. Žmonėms reikia daugiau saugoti save ir nebus didelių problemų. Reikia nešioti kuo daugiau apsaugos priemonių tik dėl viso pikto“, – nurodo P. Morkūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų