REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Mergaitiški šokiai su šarvais ir kiti „berniukų“ žaidimai

Liaudies išmintis: Vytauto kardas svėrė tiek pat, kiek ir pats kunigaikštis

Ar kada nors norėjote pasimatuoti riterio šarvus? Ar galite įsivaizduoti, kad vilkint tokį, švelniai tariant, netradicinį apdarą galima šokti? Tai savo kailiu galėjo išbandyti XIV tarptautinio eksperimentinės archeologijos festivalio „Gyvosios archeologijos dienos" Kernavėje lankytojai.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalyje pristatomą karinę aprangą galėjo pasimatuoti kiekvienas norintis, o Balsas.lt komandai pavyko užfiksuoti smagų momentą, kai keliolika kilogramų sveriančius riterių šarvus apsivilkusios merginos buvo kalbinamos šokti.

REKLAMA

Prie karinės aprangos ekspozicijos su lankytojais bendravęs Darius Jucevičius drąsuolėms sakė: „Merginos, kol kas matau, kad šokis vangus, galėtumėte tai daryti ir gyviau“. Kepinant saulei šokiai su šarvais nėra labai vėsi pramoga, o dar ir nusivilkti šio apdaro savarankiškai neįmanoma, bet drąsios panelės tikrai turės ką prisiminti kitą kartą eidamos atnaujinti garderobo į drabužių parduotuvę.

Gyvenimo vagą pakreipė atsitiktinumas

„Senąja kultūra susidomėjau prie kokius aštuonerius metus. Viskas prasidėjo nuo atsitiktinumo. Jau kurį laiką lankydavausi festivaliuose, vėliau atsirado bendrų pažįstamų kituose klubuose“, - pasakojo Senovės baltų kovų brolijos „Vilkatlakiai“ narys D. Jurcevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas teigė, kad šis pomėgis iš pradžių nebuvo susijęs su tiesioginiu darbu, bet netrukus jam pavyko įsidarbinti muziejuje. „Įdomu tai, kad darbo pasiūlymą taip pat gavau dalyvaudamas viename iš festivalių. Tai galima vadinti ir likimu, ir pašaukimu“, - juokavo pašnekovas.

Kunigaikštis Vytautas ir jo kardas svėrė tiek pat

Paklaustas, kas labiausiai nustebina lankytojus, užsukusius apžiūrėti karo aprangos ekspozicijos, pašnekovas sakė: „Žmonėms patinka matuotis šarvus, tiesa, kartais dar labiau patinka, kai juos nusiima. Lankytojai užduoda labai įvairių klausimų, bet itin dažnai klausiama, kodėl kalavijas sveria ne trisdešimt kilogramų. Žmonės kažkodėl galvoja, kad tikras kalaviją sturį sverti apie 30 kilogramų. Tai mitai, bet dažnai tokie „specialistai“ bando mums aiškinti, kad tai, ką mes čia rodome, yra netikra – Vytauto Didžiojo kalavijas svėrė net 70 kilogramų“, - apie lankytojų pastebėjimus sakė pašnekovas ir pajuokavo, kad veikiausiai ir kalavijo ir paties kunigaikščio Vytauto, anot liaudies išminties, svoris turėjo būti panašus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak D. Jucevičiaus, susidomėjimas senąja baltų kultūra auga, o festivalių, kur renkasi bendraminčiai, daugėja.

„Atsigavimas pastebimas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalys. Kiek tenka lankytis Lenkijoje, tai situacija panaši“, - sakė vyriškis.

Teko mesti rūkyti

Pašnekovo teigimu, domėjimasis senovės kultūra, amatais ir karyba tampa tam tikru gyvenimo būdu. „Įstojus į klubą teko mesti rūkyti, nes tai nesuderinama su propaguojamomis idėjomis, nepageidautinas ir stipriųjų alkoholinių gėrimų vartojimas, bet tradiciniai alus ir midus – leidžiami, net sakyčiau šventas reikalas“.

Apie tai, ar toks hobis kainuoja brangiai, pašnekovas atsakė teigiamai, juk be kelionių išlaidų festivaliams norisi dar įsigyti ir įvairių atributų: „Šarvai ir panašūs žaislai kainuoja brangiai“, - šypsodamasis sakė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų