REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelionės su vaikais gali būti tikras iššūkis – mažieji keliauninkai greit pavargsta, trumpai domisi vienu objektu ir netrunka įkišti nosių į išmaniuosius telefonus. Ką daryti, kad kelionė teiktų džiaugsmą ir jums, ir vaikams? Gerai apgalvoti kelionės maršrutą ir išsirinkti šaunią vietelę, kurioje neteks nuobodžiauti.

Kelionės su vaikais gali būti tikras iššūkis – mažieji keliauninkai greit pavargsta, trumpai domisi vienu objektu ir netrunka įkišti nosių į išmaniuosius telefonus. Ką daryti, kad kelionė teiktų džiaugsmą ir jums, ir vaikams? Gerai apgalvoti kelionės maršrutą ir išsirinkti šaunią vietelę, kurioje neteks nuobodžiauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei išsiruošėte į kelionę su vaiku, laikykitės svarbiausios taisyklės – kuo trumpesni atstumai nuo skirtingų objektų. Tuomet mažylis nespės susidurti su nuovargiu ir nuoboduliu, diena bus žvali ir pilna smagių įspūdžių. Geriausias pasirinkimas – vienu metu aplankyti keletą nedaug viena nuo kitos nutolusių vietų. Atrinkome 10 įdomiausių krypčių kelionėms su įvairaus amžiaus vaikais.

REKLAMA

1. Anykščiai: gamta, linksmybės ir istorija visai šalia

Jei vis dar nebuvote Anykščiuose, pats laikas surengti smagią ekskursiją po vieną vaizdingiausių Lietuvos vietų. Neseniai duris atvėręs Anykščių medžių lajų takas nustebins grožiu bet kuriuo metų laiku. Tai – vienintelė tokia pramoga Baltijos šalyse ir Rytų Europoje. Kai pasigrožėsite kvapą gniaužiančiais peizažais, rįžkitės išbandyti vasaros rogučių trasą. Atrakcionas skirtas vaikams, vyresniems nei treji metai, o vaikai iki 8 metų gali važiuoti tik su suaugusiuoju. Jei dar mažai pramogų, paklaidžiokite karklų labirintų parke. Tačiau pasilikite jėgų ir kultūrinei programai. Supažindinkite vaikus su Arklio muziejumi. Vos už 6 kilometrų nuo Anykščių įsikūrusiame muziejuje mažieji ne tik sužinos daug įdomybių, bet ir galės paglostyti tikrus arklius ar pasivažinėti senovinėmis jų tempiamomis transporto priemonėmis. Dar liko jėgų? Anykščių regioniniame parke Jūsų laukia Burbiškio dvaras ir ant kalvos stūksantis apžvalgos bokštas Bijeikiuose. Po tokios kelionės mažyliai tikrai užsinorės poilsio, tad jei laukia ilgas kelias namo, įsimeskite į automobilį pagalvėlių ir užklotų – lai snaudžia, kol parkeliausite.

REKLAMA
REKLAMA

2. Druskininkai: nuo sniego iki vandens pramogų

Jei vyksite į Druskininkus, iš karto susitarkite, ką veiksite ir kiek laiko skirsite pramogoms. Mažieji alpsta dėl vandens pramogų? Praleiskite kad ir visą dieną vandens parke. Jei vaikai jau paūgėję, o jūsų šeima labiau mėgsta žiemos sportą, neabejotinai visi keliai veda į „Druskininkų Snow Areną“. Praleidus ten kelias valandas galite pasivaikščioti miestelyje ir užsukti į visų dzūkų išgirtą piceriją „Sicilia“. Jei liko laiko, nepraleiskite progos pasisvečiuoti Grūto parke. Galite surengti smagią istorijos pamoką vaikams gryname ore – gausią tarybinio laikotarpio veikėjų ekspoziciją apipinkite pasakojimais iš laikų, kurių jūsų mažieji nematė. Jei vaikai mokyklinio amžiaus, prieš kelionę galite pasidomėti istorija patys ir pateikti vaikams įdomių faktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Rumšiškės – visa senovės Lietuva vienoje vietoje

Bene gražiausia ir turtingiausia Lietuvos vieta, leidžianti supažindinti vaikus su istorija bei etnografija – Rumšiškių liaudies buities muziejus. Čia po atviru dangumi įsikūrę visų etnografinių Lietuvos regionų „kaimeliai“: Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Mažosios Lietuvos ekspozicijos. Drasiai skirkite pasivaikšiojimui šioje įspūdingoje vietoje bent pusdienį. Muziejaus teritorija didžiulė – daugiau kaip 190 ha. Ją galite apeiti pėsčiomis arba atsivežti dviračius. Jei vaikai jau paaugę ir turi kantrybės, keliaukite kartu su gidu ir praturtinkite mažųjų žinias apie senovės Lietuvą. Jei mažyliai kantrybe nepasižymi, geriau rinkitės laisvą pasivaikščiojimą, paklaidžikite ir pasigrožėkite aplinka, nueikite miško tekeliu prie Kauno marių, aplankykite Aristavelės dvaro rūmus. Mažiausius keliautojus turbūt sudomins keturkojai muziejaus gyventojai – čia besiganantys arkliai, ožkos ir avys. Beja, Rumšiškės yra ir puiki vieta švęsti tradicines šventes. Jei turite galimybę, vykite ten su šeima per Jonines, Žolines, Velykas. Muziejaus darbuotojai kasmet pasistengia sukurti tikrą tradicinių švenčių nuotaiką.

REKLAMA

4. Molėtai: ežerai ir žvaigždėtas dangus

Molėtus keliautojai pamėgo dėl daugybės švarių, vaizdingų ežerų ir stovyklavimui tinkamų vietų. Tačiau, jei ilsitės Molėtų apylinkėse, nušaukite kartu du zuikius – aplankykite Molėtų observatoriją. Tiesa, pasiruoškite netikėtumams – į naktines ekskursijas su žvaigždžių stebėjimu reikia registruotis iš anksto. Kartais jūsų ekskursijos data gali nesutapti su gerais orais ir debesys užstos dalį grožio. Tačiau net ir tuomet observatorija turės ko pasiūlyti. Galėsite pasivaikščioti po Etnokosmologijos muziejų, pasigrožėti spalvotomis planetų, žvaigždžių, ūkų, spiečių, galaktikų nuotraukomis. O dieninės ekskursijos metu taip pat galėsite pamatyti 165 cm skersmens teleskopą – tai didžiausias toks prietaisas Šiaurės Europoje.

REKLAMA

 

5. Pramogos Kaune – smalsiems ir gamtos mylėtojams

Kaune geriau planuokite ekskursiją su vyresniais vaikais, kurie nepavargs nuo miesto šurmulio ir galės patenkinti smalsumą keliose įdomiuose vietose. Visų pirma aplankykite Kauno zoologijos sodą. Čia vaikai išvys visų penkių pasaulio žemynų atstovus – daugiau nei 2000 skirtingų gyvūnų rūšių. Nepamirškite susipažinti su jauniausia zoologijos sodo gyventoja – balandį gimusia lamų jaunikle Aiste. Prisiminkite, kad zoologijos sode būtina laikytis taisyklių ir nešerti gyvūnų savo nuožiūra. Jei vaikai mėgsta gamtos pasaulį, užsukite ir į Botanikos sodą. Jei mėgstate vaikščioti po muziejus, aplankykite nuotaikingą Velnių muziejų, kuris paskelbtas vienu keisčiausių Europos muziejų. Jei auginate vyresnio amžiaus berniuką, jis tikrai ras kuo domėtis Karo muziejuje ir Atominiame Kauno bunkeryje, kuriame galima pamatyti išskirtinius karo technikos eksponatus. Dar viena šauni vieta Kaune – Aviacijos muziejus. Jame pamatysite lėktuvus, sklandytuvus, sraigtasparnius. Be to vaikai galės pabandyti pilotuoti lėktuvą – tam pasitelkiami orlaivių kabinų maketai su įdiegtais valdymo prietaisais bei programine įranga. Argi ne smagus ir lengvas būdas jaunuolius sudominti technika ir mokslu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

6. Į Pašilius – grožėtis stumbrais

Jei būsite netoli Panevėžio, nepraleiskite galimybės užsukti į Pašilių stumbryną. Čia vaikai išvys stambiausius laukinius Europos gyvūnus – stumbrus. Jie įrašyti į tarptautinę Raudonąją knygą. Prieiti arti šių įspūdingų gamtos sutvėrimų nepavyks – lankytojai galės gėrėtis stumbrais nuo apžvalgos aikštelės. Tačiau ir žiūrint iš tolėliau šie didingo stoto gyvūnai kelia pasigėrėjimą. Skirkite su vaikais laiko pailsėti gamtoje ir niekur neskubėdami stebėkite tingų ir ramų stumbrų gyvenimą. Stumbryne įrengta laužavietė, tad galite vietoje išsikepti pietus ir praleisti smagų pusdienį gamtoje.

REKLAMA

7. Atraskite naujus muziejus Vilniuje

Lietuvos sostinė pilna pramogų įvairaus amžiaus keliautojams. Tačiau šį kartą – apie tai, kas suteiks džiaugsmo tiek mažiems, tiek dideliems. Neseniai duris atvėrė originali vieta – Iliuzijų muziejus. Čia jums visų pirma prireiks fotoaparato. Muziejuje laukia galybė smagių kadrų, kuriuose įsiamžinsite pakibę ant lubų, aukštyn kojomis ar it sumažinti žmogeliai maisto lėkštėje. Juoko į valias bus ir mažyliams, ir vyresniems vaikams. Tiesa, teks pakratyti kišenes. Nors vaikai iki 7 metų į muziejų įleidžiami nemokamai, vyresniems teks už bilietą suploti po 10 eurų. Dar viena panaši interaktyvi vieta, kurioje vaikai smagiai praleis laiką – Žaislų muziejus. Jis labiau patrauks mažųjų dėmesį. Čia galima išvysti seniausius ir rečiausius Lietuvos ir Europos žaislus, sužinoti, kaip vaikai žaisdavo senovėje ir patiems išmėginti įvairias interaktyvias pramogas. Įėjimas – 4 eurai suaugusiam, 3 – vaikams nuo 2 metų ir nemokamai vaikams iki 2 metų.

REKLAMA

 

8. Dzūkijos nacionalinio parko takais – po miškus ir raistus

Dzūkijos miškai jau savaime yra žavus gamtos kampelis. Tačiau, jei žinai, ko ieškoti, juose atrasi paslaptingų ir stebinančių vietų. Vienas įdomiausių parke besislepiančių gamtos kūrinių – Ūlos akis. Tai legendomis apipintas apvalus šaltinis, į kurį žiūrint atrodo, kad jis verda. Šalia šaltinio atsiveria įspūdinga Ūlos upės kranto atodanga. Pasigrožėkite ir keliaukite į netoliesi įsikūrusį Zervynų kaimą. Tai vienas seniausių Lietuvos kaimų – vetovė gyvenama nuo paleolito laikotarpio. Jaukumu ir autentika užburiantis mažas kaimelis turi 48 sodybas, iš kurių 8 paskelbtos etnografinėmis. Toliau keliaukite Zackagirio (dzūkai vadina Dziackagiriu) pažintiniu taku. Pakeliui pasigrožėkite upeliu, Grūdos upės kilpomis, tamsiu paslaptingu Aklaežeriu ir vadinamąja Gaidžių kopa. Pralinksminkite vaikus, kai prieisite nedidelę pelkę, kurią visi vadina „Meškos šikna“. Dzūkai garsėja savo humoro jausmu, tad nepraleiskite ir jūs progos pasijuokti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Čepkeliai – legendomis ir pasakomis apipinta pelkynė

Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas įsikūręs pietiniame Lietuvos pakraštyje, netoli Dzūkijos nacionalinio parko. Pusę vis 120 ha ploto sudaro aukštapelkė. Tai – seniausia ir unikaliausia Lietuvos miško pelkė, saugoma žemų pušaičių ir apsupta žemyninių kopų. Rytinėje pelkės dalyje tyvuliuoja apie 20 mažų ežerėlių. Visų pirma įsidėmėkite, kad Čepkeliai yra draustinis – skinti augalus ir kitaip niokoti gamtą čia griežtai draudžiama. Rezervate – didžiulė gausa saugomų ir retų rūšių augalų ir gyvūnų. Čia išvysite retai kur sutinkamus kurtinius, pamatysite didžiausias Lietuvoje gervių peryklas. Rezervatą lengvai apeisite ten įrengtais patogiais mediniais takeliais, tačiau nesusivėlinkite – vakare pelkė nėra pati jaukiausia vieta klaidžioti su vaikais. O jei norite vaikams padaryti kelionę tikrai išskirtine, raskite knygyne ar bibliotekoje Jurgos Ivanauskaitės knygą „Stebuklinga Spanguolė“ ir prieš kelionę paskaitykite ją mažiesiems. Spalvoti vaizduotę kutenantys paveikslėliai tikrai paliks įspūdį ir paskatins vaikus labiau domėtis pelkės augalais ir gyvūnais.

REKLAMA

10. Pajūris kitaip: Olando kepurė, Ventės ragas, Tiškevičių rūmai

Pramogos pajūryje asocijuojasi tik su nuskrudusia oda, perpildytais paplūdimiais ir riebaluotais čeburekais? Iškeiskite sėdėjima pliaže į ekskursiją su vaikais. Lietuvos pajūrio apylinkės tikrai turi ką pasiūlyti. Visų pirma aplankykite Ventės ragą. Čia pasitiks seniausias Lietuvoje švyturys ir paukščių žiedavimo stotis. Vėliau traukite į Olando kepurę ir pasigrožėkite nuo jos atsiveriančiu vaizdu. Beja, paplūdimiai toje vietoje gerokai tuštesni, nei tirštai poiliausojų nugulta Palanga. Tačiau neaplenkite ir jos – čia užsukite į grafų Tiškevičių dvarą ir pasivaikščiokite po žavų sodą. Jei planuojate keltis į Neringą, nusiveskite vaikus į Jūrų muziejų, o po to pasukite už muziejaus vedančiu takeliu prie ilgo molo ir skalaudami kojas jūroje džiaukitės vasara. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų