REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Magnusas Carlsenas (nuotr. facebook.com)

Dramatiškoje kovoje rusą įveikęs ir trečią pasaulio čempiono titulą iškovojęs šachmatų vunderkindas Magnusas Carlsenas – didelis Lietuvos krepšinio gerbėjas. Jo treneris danų didmeistris Peteris Heine Nielsenas duodamas interviu tv3.lt iš Niujorko pasakojo, kad lietuviška atributika pasipuošęs kartu su auklėtiniu ėjo pažaisti gatvės krepšinio.

18

Dramatiškoje kovoje rusą įveikęs ir trečią pasaulio čempiono titulą iškovojęs šachmatų vunderkindas Magnusas Carlsenas – didelis Lietuvos krepšinio gerbėjas. Jo treneris danų didmeistris Peteris Heine Nielsenas duodamas interviu tv3.lt iš Niujorko pasakojo, kad lietuviška atributika pasipuošęs kartu su auklėtiniu ėjo pažaisti gatvės krepšinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Magnusas yra karštas krepšinio gerbėjas ir prieš praėjusį pasaulio čempionatą Sočyje padovajonau jam legendinius Barselonos olimpiados Lietuvos rinktinės marškinėlius su kaukole. Jis ją velkasi itin dažnai, - juokėsi Lietuvos šachmatų didmeistrės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vyras ir planetos čempiono treneris ir pridūrė, kad kol kad vieši Niujorke, eis nusipirks "Knicks" marškinėlius su M. Kuzminsko pavarde.

REKLAMA

– Ar vilkėjo ją ir Niujorke per pasaulio čempionatą lapkričio 11 – 28 dienomis?

– Žinoma. Gatvės krepšinis buvo mūsų atsipalaidavimo dalis. Niujorke daug viešų aikštelių ir patį pirmą kartą jis vilkėjo tuos marškinėlius su kaukole, o aš buvau su Lietuvos olimpiniais marškinėliais. Tikriausiai nei sakyti nereikia, kad mūsų komanda laimėjo (juokiasi).

– Ar M. Carlsenas domisi ir Lietuvos krepšiniu?

– Be abejonės. Mes visuomet aptariame didžiuosius turnyrus, norėjome vykti ir gyvai pažiūrėti pernai vykusio Europos čempionato finalo, kur žaidė ir Lietuva. Deja, logistiškai mums to padaryti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

– Galbūt pasaulio čempionas turi savo lietuvių krepšininkų favoritus?

– Jis stebi visus lietuvius, žaidžiančius NBA, o Europos čempionate jį sužavėjo Jonas Mačiulis. Kadangi jau esame Niujorke, tai per televiziją stebėjome „Knicks“ rungtynes ir Mindaugą Kuzminską. Jis puikus komandinio stiliaus žaidėjas. Jam truputį nesisekė, tačiau sėdėdami automobilyje ir švęsdami čempiono titulą maloniai nustebome, kai patikrinome Kuzminsko statistiką – rungtynėse su Minesotos komanda jis pelnė net 14 taškų! Tikra šventė!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Dirbate su pasaulio čempionu. Koks žmogus yra Magnusas?

– Jis pirmiausiai yra super asmenybė. Mėgsta žaisti ir stebėti. Ką norėčiau pabrėžti, tai nepaisant visko vaikinas jaučia žemę po kojomis, gerai sutaria su senais draugais, su tais, kuriuos pažinojo prieš tapdamas superžvaigžde. Apskritai labai linksmas ir paprasto būdo žmogus.

– Kokie jūsų darbiniai santykiai?

– Tikriausiai sunku su juo dirbti dėl to, kad jis visuomet nori reikalus tvarkyti savo būdu. Tačiau sunku ginčytis, kai jį lydi toks pasisekimas. Apskritai, dirbti su juo labai smagu, o darbas – lengvas ta prasme, kad jis akivaizdžiai yra geriausias šachmatininkas pasaulyje. Man tikras malonumas jį treniruoti ir būti jo treneriu.

REKLAMA

– Kaip atšventėte titulą?

– Trečiadienį buvo jo gimtadienis, taigi surengėme vakarėlį. Kitą dieną jis prabudo laimingas, nes tas sudėtingas ir įtemptas mačas pagaliau baigėsi.

– Magnusas jau triskart pasaulio čempionas, ar dar yra motyvacijos siekti kažko daugiau? – Jam dar tik 26 metai. Jis turi didžiulį potencialą dominuoti šiame sporte daugelį metų. Jam tikrai labai patinka žaisti šachmatais ir varžytis, abejoju, kad tai bus paskutinis jo titulas. Tačiau dabar dar švenčiame ir apie kitus iššūkius negalvojame...

REKLAMA

– Kas laukia Magnuso artimiausiu metu?

– Kalėdiniu laikotarpiu jis ketina žaisti turnyre Dohoje, o sausį varžysis Olandijoje. O dabar tikiuosi jis paims užtarnautų atostogų.

– Kokie jūsų planai?

– Man taip pat reikia poilsio. Treniruočių stovyklos ir įtemptas pasaulio čempionatas pareikalavo pusantro mėnesio nuolatinio keliavimo. Nekantriai laukiu, kada grįšiu į Šiaulius ir praleisiu daugiau laiko su žmona ir šeima. Jie per šį laiką taip šauniai mane palaikė. Dabar metas man padėti jiems.

TIK FAKTAI

Niujorke dėl pasaulio čempiono karūnos kovėsi titulą ginantis 26-erių metų norvegas Magnusas Carlsenas ir beveik metais vyresnis Rusijos didmeistris Sergejus Kariakinas. Gimtadienį šventusiam čempionui pavyko laimėti greitųjų šachmatų („tie-break“) seriją 3:1 bei trečią kartą tapti šios sporto šakos karaliumi. Sužaidus dvylika klasikinių partijų, principinėje akistatoje rezultatas buvo lygus – 6:6.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akistata dėl pasaulio čempiono vardo buvo organizuojama jau 55-ąjį kartą. Šios dvikovos fondas – 1 mln. JAV dolerių. M.Carlsenui atiteko 60 proc. šios sumos, likusi – jo oponentui.

V. Čmilytė-Nielsen Lietuvoje subūrė savo vyro ir jo auklėtino M. Carlseno palaikymo komandą, kurią papildė net Lietuvos futbolo vicečempionai „Trakų“ futbolininkai. Jie šachmatus įtraukė į savo treniruočių programą.

Viktorija Čmilytė ir Peteris Heine Nielsenas susituokė 2013 metų gruodį. 2014 metais pora susilaukė sūnaus Mariaus. Viktorijai tai antroji santuoka. Iš pirmosios ji augina dar du sūnus - Dmitrijų ir Aleksandrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų