• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
FIFA kongresas (nuotr. SCANPIX)

Tarptautinės futbolo federacijų asociacijos (FIFA) narės penktadienį išrinks naują organizacijos prezidentą ir patvirtins reformas, turinčias padėti išbristi iš didžiulio korupcijos skandalo, kurio ryškiausiu simboliu tapo veterano lyderio Seppo Blatterio nuopuolis.

12

Tarptautinės futbolo federacijų asociacijos (FIFA) narės penktadienį išrinks naują organizacijos prezidentą ir patvirtins reformas, turinčias padėti išbristi iš didžiulio korupcijos skandalo, kurio ryškiausiu simboliu tapo veterano lyderio Seppo Blatterio nuopuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie įsimintini FIFA prezidento rinkimai laikomi Azijos ir Europos dvikova su dviem aiškiais favoritais: Bahreino šeichu Salmanu Bin Ibrahimu Al-Khalifa ir italu Gianni Infantino.

REKLAMA

Tačiau kortas dar gali sumaišyti buvęs FIFA viceprezidentas Jordanijos princas Ali bin al Husseinas, nes jam palaikymą išreiškė įtakingos Jungtinės Valstijos ir Australija.

Šio proceso autsaideriai – buvęs FIFA pareigūnas Jerome'as Champagne'as ir Pietų Afrikos Respublikos verslo magnatas Tokyo Sexwale – taip pat dar nenuleido rankų, atkakliai stengdamiesi įtikinti daugiau negu 200 Ciuriche susirinkusių delegatų balsuoti už juos.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų baigtis sunkiai prognozuojama, o ekspertai sako, kad futbolo lyderiams nepavyks išvengti su daugeliu šalių susijusių korupcijos tyrimų – netgi išrinkus naują prezidentą.

Į akis krenta faktas, kad 79 metų S.Blatteris nedalyvaus šiame neeiliniame suvažiavime Ciuriche, šveicarų sporto baronui per pastaruosius devynis mėnesius patyrus įspūdingą nuopuolį. Šveicarijos policija, vadovaudamasi JAV išduotais arešto orderiais, pernai gegužę, likus dviem dienoms iki S.Blatterio perrinkimo, Ciuriche suėmė septynis FIFA pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau FIFA etikos komitetas uždraudė S.Blatteriui aštuonerius metus dalyvauti bet kokioje futbolo veikloje dėl etikos pažeidimų. Apeliacijų komisija anksčiau šią savaitę sutrumpino jo diskvalifikaciją iki šešerių metų, bet jam dar gali būti pateikti baudžiamieji kaltinimai.

Svarbiems rėmėjams delsiant sudaryti naujus kontraktus, taip pat artėjant prieštaringai vertinamam 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionatui Rusijoje, T.Sexwale balsavimo išvakarėse pareiškė, kad FIFA tapo „sukežusiu namu“.

G.Infantino, Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) generalinis sekretorius, ir šeichas Salmanas, Azijos futbolo konfederacijos (AFC) prezidentas, siūlo labai skirtingas FIFA ateities vizijas.

REKLAMA

Nors italas kandidatas siūlo panašias reformas, dėl kokių bus balsuojama penktadienį, jis taip pat ragina padidinti Pasaulio čempionate dalyvaujančių komandų skaičių nuo 32 iki 40, taip pat daugiau negu dvigubai padidinti 209 nacionalinių futbolo asociacijų finansavimą – iki daugiau negu 1 mlrd. JAV dolerių per ketverius metus.

Šeichas Salmanas, kuris laikomas artimesniu FIFA senajai gvardijai ir yra tvirtai palaikomas Azijos ir Afrikos asociacijų, savo ruožtu tikina, kad tokie pasiūlymai gali nuvesti FIFA į bankrotą. Jis ketvirtadienį sakė, kad „neužstatys“ FIFA ateities, kad laimėtų daugiau balsų.

REKLAMA

Bahreino šeichas siūlo padalyti FIFA į komercinį ir futbolo departamentus, o pasaulinės futbolo organizacijos prezidentą padaryti veikiau reprezentaciniu veikėju.

Kiekvienam pretendentui yra iškilę savų politinių problemų. G.Infantino septynerius metus buvo UEFA prezidento Michelio Platini dešinioji ranka. Pastarasis taip pat buvo šešeriems metams diskvalifikuotas dėl etikos pažeidimų.

Tuo tarpu šeichui Salmanui, kuris yra svarbus Bahreino valdančiosios šeimos narys, buvo keliami nepatogūs klausimai dėl prodemokratinių jėgų protesto numalšinimo toje Persijos įlankos valstybėje. Salmanas tvirtino, kad žmogaus teisių organizacijų keliami kaltinimai tėra „bjaurus melas“.

AFC ir Afrikos futbolo konfederacija (CAF), kurioms priklauso 100 balsų, viešai pareiškė palaikysiančios 50-metį Salmaną.

Tačiau Australijos futbolo federacija, kuri yra AFC narė, penktadienį pareiškė balsuosianti už princą Ali, kurį taip pat palaiko Jungtinės Valstijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų