REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Vytautas Gapšys: neturiu, nuo ko bėgti (nuotr. Gyčio Pankūno)

Kyšininkavimo skandalas plečiasi: STT kratė darbiečių lyderį

Pildoma

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl vieno iš verslo koncernų galimai vykdyto aukštų politikų papirkinėjimo, šiandien atliko kratas Seimo nario Vytauto Gapšio namuose ir jo darbo vietoje Lietuvos Respublikos Seime. Kratos taip pat atliktos ir keliose minėtam koncernui priklausančiose įmonėse bei jų vadovų gyvenamosiose vietose. STT pareigūnai išėjo iš V.Gapšio kabineto su kuprine ir portfeliu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl vieno iš verslo koncernų galimai vykdyto aukštų politikų papirkinėjimo, šiandien atliko kratas Seimo nario Vytauto Gapšio namuose ir jo darbo vietoje Lietuvos Respublikos Seime. Kratos taip pat atliktos ir keliose minėtam koncernui priklausančiose įmonėse bei jų vadovų gyvenamosiose vietose. STT pareigūnai išėjo iš V.Gapšio kabineto su kuprine ir portfeliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turima duomenų, kad šiuo metu suimtas vieno iš verslo koncerno viceprezidentas R. K. galimai per Seimo narį Vytautą Gapšį už itin didelės vertės kyšius (daugiau negu 250 MGL - 9415 eurų), siekė paveikti šio Seimo nario parlamente atstovaujamos politinės partijos narius, kad jie veiktų koncerno interesais.

REKLAMA

Teisėsauga nenurodo, už kokius konkrečius veiksmus buvo duodami kyšiai.

Siekiant išsiaiškinti visas galimai įvykdytos nusikalstamos veikos aplinkybes atliekami ir kiti proceso veiksmai.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 62 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, taip pat negali kitaip būti suvaržyta jo laisvė. Todėl prokuroras yra priėmęs nutarimą Seimo narį Vytautą Gapšį apklausti specialiuoju liudytoju.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų grupė. 

Partijos pirmininkas: nieko nenujaučiu 

Darbo partijos pirmininkas, europarlamentaras Valentinas Mazuronis teigė apie pareigūnų kratas V. Gapšio kabinete sužinojęs iš žurnalistų. Politikas teigė nenutuokiantis, kodėl jo kolega atsidūrė STT akiratyje.

„Aš tikrai nežinau. Reikėtų daugiau informacijos. Žinoma, manau, kad reikėtų išgirsti V. Gapšio poziciją.

Tikrai nieko nenujaučiu, tikrai nežinau, koks poveikis ir apie ką galėjo būti. Aš, tiesa ne visose frakcijos posėdžiuose dalyvauju. Dalyvauju tada, kai būnu Lietuvoje. Bet nei informacijos tokios neturiu, nei būdamas frakcijoje nepastebėjau, kad kažkoks poveikis ar kažkas panašaus vyktų“, – žurnalistams pirmadienį Seime kalbėjo V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbiečių“ vadovas tikino, jog, jei paaiškėtų, kad V. Gapšys galėjo padaryti nusikalstamą veiką, partija tokio elgesio netoleruotų.

„Neabejotinai mes netoleruotume jokio elgesio, kuris gali mesti šešėlį arba galimai gali būti susijęs vienokiais ar kitokiais padarytais neteisėtais veiksmais, bet norint tą žinoti, pusvalandžio ir vien žinių, kad vyksta apklausos, kratos, šiek tiek mažoka. Man norėtųsi palaukti V. Gapšio vertinimo, pasakymo. Galbūt šiek tiek daugiau informacijos pateiks teisėsauga“, – kalbėjo „darbietis“.

REKLAMA

Premjeras pasitiki teisėsauga

Premjeras valdančiųjų socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius sako pasitikintis teisėsauga, kuri pirmadienį atliko kratas parlamentaro „darbiečio“ Vytauto Gapšio darbo vietoje ir namuose.

Ministro pirmininko teigimu, tiek valdantiesiems, tiek opozicijai turi būti taikomi vienodi skaidrumo reikalavimai.

„Teisėsauga dirba savo darbą, neabejoju, kad jį atliks tinkamai ir išsiaiškins, kas vyksta. Nepaisant to, ar kratos atliekamos pas koalicijos partnerius, ar pas opoziciją – turi būti taikomi vienodi reikalavimai skaidrumui“, - pirmadienį teigė premjeras.

REKLAMA

A.Butkevičius sakė tikįs, kad susidariusi situacija „nesutrukdys koalicijos partneriams skirti deramą dėmesį svarbiems darbams, kuriuos privalome pabaigti iki kadencijos pabaigos“.

Premjero komentarą BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė.

 Eligijaus Masiulio ir R. Kurlianskio situacija

Anksčiau šiame tyrime įtarimai buvo pareikšti Eligijui Masiuliui, kuris atsisakė Seimo mandato ir pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio lyderio pareigų.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį po pietų svarstys prokurorų prašymą pratęsti suėmimą papirkimu R.Kurlianskiui. Anksčiau skirtas 20 dienų suėmimo terminas R.Kurlianskiui baigiasi gegužės 31 dieną, antradienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūra BNS konkretaus suėmimo termino nenurodė, teigdama, kad tai bus paskelbta prieš prasidedant posėdžiui.

Teismas anksčiau suėmimą skyrė nurodęs, kad tai būtina siekiant užkirsti kelią įtariamajam bendrauti su kitais asmenimis ir taip trukdyti tyrimui.

Gegužės 12 dieną sulaikytas R.Kurlianskis įtariamas papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi. Teisėsauga įtaria, kad jis galėjo perduoti 106 tūkst. eurų kyšį tuometiniam liberalų lyderiui E.Masiuliui.

„MG Baltic“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė. 72 koncerno valdomos įmonės 2015 metais pasiekė 539 mln. eurų apyvartą, grupėje dirbo beveik 3,7 tūkst. darbuotojų.

R.Kurlianskis eina aukštas pareigas žiniasklaidos priemones valdančiose įmonėse - jis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų