REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Markas Kardišauskas (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Markui Kardišauskui buvo vos 17 metų, kai jis atsidūrė Naujojoje Vilnioje esančioje psichiatrinėje ligoninėje. Būtent ten paauglys susipažino su prieš daugiau kaip du dešimtmečius Lietuvą šiurpinusios Psicho grupuotės vadeiva Sauliumi Skėriu.

24

Markui Kardišauskui buvo vos 17 metų, kai jis atsidūrė Naujojoje Vilnioje esančioje psichiatrinėje ligoninėje. Būtent ten paauglys susipažino su prieš daugiau kaip du dešimtmečius Lietuvą šiurpinusios Psicho grupuotės vadeiva Sauliumi Skėriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O tada prasidėjo sunkūs nusikaltimai, kurie M. Kardišauską atvedė į teisiamųjų suolą. Vagystės ir plėšimai buvo tik pradžia. Bausmės iki gyvos galvos M. Kardišauskas sulaukė už du nužudymus.

REKLAMA

Netikėta pažintis

„Naujosios Vilnios psichiatrijos ligoninėje sutiktas S. Skėris pažadėjo supažindinti su sūnumi. Po metų jis atvažiavo į mano namus. Pasiūlė prisijungti prie gaujos. Įvykdžiau keletą vagysčių ir plėšimų“, - nusikalstamą praeitį prisiminė M. Kardišauskas. Bet tai buvo tik kelio pradžia žiaurių nusikaltimų link.


TAIP PAT SKAITYKITE:

Iki gyvos galvos nuteistas žmogžudys Linas Venckevičius: pats sau jau atleidau


2000-siais Lietuvą sukrėtė dvi žmogžudystės, kurių tyrimas atvedė būtent prie Psicho gaujos narių. Vienas jų buvo tas pats M. Kardišauskas. Teismui pakako surinktų įkalčių, kad įrodytų, jog M. Kardišauskas (kartu su Šarūnu Juodžbaliu ir Audriumi Skėriu) nužudė Kauno nusikalstamos grupuotės lyderiu vadintą Ramūną Kuzminą, pravarde Ramaškė.

REKLAMA
REKLAMA

M. Kardišauskas ir A. Skėris taip pat buvo pripažinti kaltais dėl šiaulietės Rimos Bielskienės nužudymo. R. Bielskienė nužudyta 2000-ųjų balandžio 11 d. savo bute, o R. Kuzminas prie savo namų Kaune buvo nušautas 2000-ųjų birželio viduryje.

Bausmės nepripažįstantis M. Kardišauskas teigė, kad buvo verčiamas prisipažinti dėl nužudymų, kurių jis esą nepadarė: „Visiškas absurdas. Mane mušė, vežė į mišką. Liepė prisipažinti ir žadėjo, kad išvengsiu didelės bausmės. Todėl tąkart ir prisipažinau. Bet buvau nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Nors nieko iš tikro nepadariau. Paskutiniame teismo posėdyje pasakiau, kad nežudžiau, o tik „grojau“ pagal tyrėjų dūdelę. Teismas to neįvertino.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiduoti nuteistasis neketina. Byla toliau nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme. Kitas posėdis numatytas šių metų vasario 11-ąją.

Liko tik keli draugai

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime dienas leidžiantis M. Kardišauskas pasakojo, kad jo gyvenime liko tik keli brangūs žmonės. „Dukra gyvena pas mamą. Buvo manęs aplankyti prieš šv. Kalėdas. Mama man labai padeda, daro viską, kad tik išeičiau į laisvę. Turiu dar tris užsienyje gyvenančius draugus. Jie nenusisuko nuo manęs, kartais atsiunčia pinigų“, - teigė nuteistasis iki gyvos galvos.

REKLAMA

Pagal griežtas kalėjimo taisykles nuteistieji neturi per daug galimybių bendrauti vienas su kitu. Todėl draugų, anot M. Kardišausko, šioje vietoje susirasti neįmanoma. „Anksčiau kameroje gyvenome dviese. Bent buvo su kuo pasikalbėti. Tačiau sykį mūsų kameroje aptiko ryšio įrangą ir mus atskyrė“, - pasakojo už nužudymus nuteistas vyras.

M. Kardišauskas piktinosi, kad kalėjime neturi galimybės gamintis maisto. „Žalios mėsos nenusipirksi. O ir kepti ar virti kažką neturime galimybės. Ką jau kalbėti apie galimybę susitikti su artimaisiais. Susitikti galime tik kas du mėnesius. O paskambinti leidžia vos kartą per savaitę. Sąlygos kalėjime – siaubingos“, - kalinimo sąlygomis piktinosi M. Kardišauskas.

REKLAMA

Ar M. Kardišauskas galvoja kažkada ištrūkti į laisvę ir ką veiktų joje atsidūręs? „Iš tikrųjų negalvoju apie tai – išeisiu ar ne. Bet problemos nematau jei atsidurčiau laisvėje. Tikrai rasčiau, kuo užsiimti“, - užtikrino M. Kardišauskas.

Veikė visoje Lietuvoje

1992 m. įkurta ginkluota Psicho gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos. Nusikaltimų padarymui kaltinamieji buvo įsigiję policininkų uniformas, labai didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų bei sprogstamųjų medžiagų.

Generalinės prokuratūros teismui perduotoje byloje buvo 12 nusikalstamos veikos epizodų. Nusikaltimai buvo padaryti 1992–2001 metais įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų