REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę Seimas išsirinko komitetų pirmininkus, kurių dalis – visuomenei mažai žinomi asmenys, pagal išsilavinimą, atrodo, ne visai tinkantys užimti tas pareigas, į kurias yra paskirti. Valstiečiai daug ir dažnai kalbėję apie „profesionalų Vyriausybę“, tokių pat aukštų reikalavimų, kaip patvirtino ir pats partijos vadovas Ramūnas Karbauskis, komitetų pirmininkams nekėlė. Savo srities ekspertai vertina daugiausiai abejonių keliančius – tai Biudžeto ir finansų komitetų pirmininkas Viktoras Rinkevičius, Sveikatos reikalų komiteto vadovė Agnė Širinskienė ir Užsienio reikalų komiteto vadovas Juozas Bernatonis.

Šią savaitę Seimas išsirinko komitetų pirmininkus, kurių dalis – visuomenei mažai žinomi asmenys, pagal išsilavinimą, atrodo, ne visai tinkantys užimti tas pareigas, į kurias yra paskirti. Valstiečiai daug ir dažnai kalbėję apie „profesionalų Vyriausybę“, tokių pat aukštų reikalavimų, kaip patvirtino ir pats partijos vadovas Ramūnas Karbauskis, komitetų pirmininkams nekėlė. Savo srities ekspertai vertina daugiausiai abejonių keliančius – tai Biudžeto ir finansų komitetų pirmininkas Viktoras Rinkevičius, Sveikatos reikalų komiteto vadovė Agnė Širinskienė ir Užsienio reikalų komiteto vadovas Juozas Bernatonis.

REKLAMA

Biudžeto ir finansų komitetui vadovausiantis V. Rinkevičius pagal išsilavinimą yra inžinierius, vėliau darbavęsis ir Biržų rajono savivaldybėje bei Lietuvos žemės ūkio rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA

Reikia turėti žinių

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė, vertindama inžinierių V. Rinkevičių kaip Biudžeto ir finansų komiteto vadovą, juokais sakė, kad politikai tinka visur, nesvarbu, koks jų išsilavinimas bebūtų.

REKLAMA

„Politikai galvoja, kad jie visur tinkami, bet man visada atrodė, kad labiau tinkami tie, kurie turi bent išsilavinimo ar patirties toje srityje. Visgi niekada nežinai: komiteto vadovas dar nereiškia to, kad jis turės suformuoti visas nuomones. Jeigu jis sugebės organizuoti komiteto darbą taip, kad gautų ekspertizes ir žinių ir iš tų, kurie turi, ką pasakyti, įvertins viską normaliai, tada galėčiau pasakyti, kad gal ir nelabai svarbu (žmogaus išsilavinimas – red.). Svarbu tai, kad gilinasi ir organizuoja darbą. Jeigu galvosime, kad komiteto vadovas spręs klausimus vienas, tada sakyčiau, kad gal ir netinkamas (kandidatas – red.), nes vis tik reikia turėti žinių“, – kalbėjo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

R. Skyrienė pažymi, kad ekonomika – nelengva tema: net ne visi finansininkai suvokia apie valstybės finansus ir kitus finansinius klausimus.

„Ne visi suvokia, kaip sudaromas biudžetas, kaip jis vykdomas, reikia orientuotis ir mokesčių sistemose, jas suprasti, žinoti gerąsias pasaulines praktikas. Tad žinoma, iš komiteto vadovo norėtųsi tos kompetencijos. Negaliu pasakyti Rinkevičiaus kompetencijos, nes nepastebėjau jo pasisakymų apie finansus. Aš visą laiką palaikyčiau, kad tai būtų žmogus, kuris geriau suvokia situaciją, bet žiūrėsim, kaip bus. Komiteto pirmininkas reikalų vienas nespręs. Yra komitetų nariai, iš kurių finansinio patyrimo turi ne vienas – tai galbūt tai visai nieko blogo. Pamatysime eigoje“, – kalbėjo R. Skyrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Radikali katalikė

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, politikas Algis Čaplikas tv3.lt nurodė, kad išrinktoji Sveikatos reikalų komiteto vadovė Agnė Širinskienė yra fundamentalistė – jos pažiūros, pašnekovo teigimu, yra radikaliai katalikiškos.

„Man teko su ja susidurti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo priėmimo metu. Jos radikali pozicija dažniausiai atitinka ne sveikatos specialistų poziciją, o Bažnyčios poziciją. Pati sveikatos apsaugos sritis yra ne tik pagalbinis apvaisinimas ar pasaulėžiūros klausimai. Tai yra visa sistema, kuri valstybei kainuoja labai didelius pinigus, ir ten reikalingi protingi ekonomikos sprendimai, kartais nieko bendro su medicina ar sveikatos sistema neturintys. Kaip jai seksis, parodys gyvenimas. Žmogus yra rinktas Seimo narys“, – kalbėjo A. Čaplikas.

REKLAMA

Pasak jo, tai, kad A. Širinskienė yra humanitarinių mokslų daktarė, universitetuose dėstanti moralės teologiją ir bioetiką, netrukdo jai eiti Svekatos reikalų komiteto vadovės pareigas. A. Čaplikas pažymi, kad komitetų vadovai neturi būti siauros srities specialistai.

„Kaip jai pavyks derinti interesus, kokie protingi sprendimai gims, parodys laikas. Ji užima radikalią Bažnyčios poziciją pasaulėžiūriniais klausimais: pagalbinio apvaisinimo, abortų, lytinio švietimo, Stambulo deklaracijos, švietimo mokyklose. Šie klausimai nesusiję su sveikata, bet manau, kad gyvenimas ją privers grįžti prie sveikatos sistemos, nes komitetas turės rūpintis visa sistema, o tai yra daugiau negu vien tai“ , – sakė A. Čaplikas.

REKLAMA

A. Širinskienė yra Lietuvos teisės pedagogė, humanitarinių mokslų daktarė, Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės instituto docentė.Vilniaus pedagoginiame universitete ji dėstė moralės teologiją ir bioetiką, dirbo „VŠĮ Gyvenimo ir tikėjimo institute“.

Nustebino Juozas Bernatonis

Rytų Europos studijų centro direktorius, politologas Linas Kojala nurodė, kad valdžiai komitetuose pavyko surasti neblogą balansą tarp pozicijos ir opozicijos. Jį tik labiau nustebino buvusio teisingumo ministro Juozo Bernatonio skyrimas Užsienio reikalų komiteto vadovu.

„Nesu tikras, kiek jis (J. Bernatonis – red.) yra įsigilinęs į užsienio politikos problematiką ir į tuos aspektus, kurie bus svarbiausi artimiausius ketverius metus. Juo labiau, kad Lietuvos diplomatinei tarnybai ir paralamentinei misijai, kuri turi palaikytų kontaktus su parlamentais mums labai svarbiose šalyse, nereikėtų adaptacinio periodo buvusiam ministrui (J. Bernatoniui – red.), kuris dirbo šiek tiek kitoje srityje. Nemanau, kad jis turi žemą kvalifikaciją – jis tikrai kvalifikuotas teisininkas, bet jo darbas buvo susijęs su kitais aspektais. Čia aš klausčiau, ar ta kandidatūra į pirmininko postą labai svarbiu mums metu buvo pati tinkamiausia ir vienintelė. Ponui Bernatoniui reikės įrodyti, ir jis galės šiek tiek persiorientuoti“, – kalbėjo L. Kojala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi politologas nurodo, kad politikoje, kalbant apie ministrus ir komitetų pirmininkus, reikėtų nepamiršti, kad tai yra politinės pozicijos, o ekspertizes ir žinias pirmininkai gali įgyti. Jiems, pasak L. Kojalos, pirmiausia reikia pasirinkti, kokią politinę išeitį rasti vienai ar kitai problemai.

„Tai nereiškia, kad žmogus, kuris neturi didelės politinės patirties toje srityje a priori bus tas, kuris nesugebės sėkmingai dirbti. Aišku, norint kalbėti apie sritis, kurios yra prioritetinės būsimai valdžiai – sveikatos apsaugos reforma, švietimo sistemos reforma – reikia tikėtis, kad jie yra pasirengę tą daryti ir žino, kokiomis kryptimis priimti įstatymus, kokie turi būti priimami sprendimai komitetuose. Ne posėdžiai, o būtent komitetai, kurie nubrėžia kryptis, yra svarbiausia parlamento dalis. Ar tikrai tie žmonės galės efektyviai ir be didesnio pereinamo laikotarpio tą daryti, jiems reikės tą įrodyti. Natūralu, kad visuomenėje keliamas klausimas, ar jų kvalifikacija ir įdirbis tam tikroje tematikoje nereikalaus pereinamo laikotarpio“, – kalbėjo L. Kojala.

REKLAMA

Komitetų vadovams, anot politologo, svarbiausia nesiblaškyti, neskleisti nežinios ir laikytis aiškios politinės krypties bei įgyvendinti numatytą programą.

Valstiečiai naujai įsteigto Kultūros komiteto pirmininku siūlo skirti savo lyderį Ramūną Karbauskį, Aplinkos apsaugos komiteto vadovu siūlomas veterinarijos gydytojas Kęstutis Mažeika, Biudžeto ir finansų – žemės ūkio inžinierius, politinis veikėjas Viktoras Rinkevičius, Ekonomikos – politikos mokslų magistras Virginijus Sinkevičius, Kaimo reikalų – buvęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andrejus Stančikas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto – teisininkas Vytautas Bakas, Sveikatos reikalų – teisininkė Agnė Širinskienė, Švietimo ir mokslo – istorikas Eugenijus Jovaiša, Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų – teisininkas Povilas Urbšys, Žmogaus teisių – pedagogas Valerijus Simulikas.

Socialdemokratai siūlo vadovus keturiems komitetams: Socialinių reikalų ir darbo komitetui vadovauti turėtų praėjusią kadenciją jame dirbęs Algirdas Sysas, Europos reikalų komitetui – ligšiolinis jo vadovas, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, Užsienio reikalų komitetui – buvęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Teisės ir teisėtvarkos komitetui – iki šiol jam vadovavęs Julius Sabatauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų