REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienio vakarą dvi Europos sostines sukrėtė nauji išpuoliai. Incidentai Briuselyje ir Londone sekė vienas po kito. Abiejuose buvo nusitaikytia į pareigūnus. 

Penktadienio vakarą dvi Europos sostines sukrėtė nauji išpuoliai. Incidentai Briuselyje ir Londone sekė vienas po kito. Abiejuose buvo nusitaikytia į pareigūnus. 

REKLAMA

Panika Londono centre – sužeisti pareigūnai prie Bakingamo rūmų

Londone vienas vyras penktadienio vakarą sužeidė du policininkus per incidentą prie Bakingamo rūmų, karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) rezidencijos, pranešė Didžiosios Britanijos policija.

Sostinės policija nurodė, kad du pareigūnai buvo sužeisti, kai mėgino sulaikyti įtariamąjį. Į įvykio vietą atvyko daug policijos mašinų.

Karalienė rugpjūtį paprastai gyvena Balmoralio dvare Škotijoje su savo šeimos nariais.

Žinia apie incidentą Londone buvo paskelbta tuojau po to, kai Belgijoje buvo pašautas apie 30 metų somalietis, peiliu lengvai sužeidęs du Briuselio centre patruliavusius karius.

REKLAMA
REKLAMA

Per incidentą prie Bakingamo rūmų suimtas užpuolikas kaltinamas terorizmu, sako policija

Peiliu ginkluotas vyras, penktadienio vakarą sužeidęs du policininkus per incidentą prie Bakingamo rūmų, karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) rezidencijos, buvo suimtas dėl kaltinimų terorizmu, šeštadienį pranešė Didžiosios Britanijos policija.

REKLAMA

26 metų užpuolikas sustabdė savo automobilį šalia policijos automobilio draudžiamoje vietoje prie garsiųjų rūmų apie 20 val. 35 min. vietos (22 val. 35 min. Lietuvos) laiku, teigiama policijos pranešime.

„Pareigūnai, jo transporto priemonėje pastebėję didelį peilį, norėjo jį areštuoti, – sakoma pranešime. – Sulaikant tą vyrą dviem policijos pareigūnams buvo nesunkiai sužalotos rankos.“

Tie pareigūnai buvo nuvežti į ligoninę, bet vėliau buvo iš jos išleisti, nurodė policija.

Tas užpuolikas iš pradžių buvo suimtas dėl kėsinimosi sukelti sunkių kūno sužalojimų ir policijos užpuolimo, bet vėliau jam buvo pateikti įtarimai pažeidus Terorizmo įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Londono policijos kovos su terorizmu komandos detektyvai dabar tiria šį incidentą“, – teigė policija.

Užpuolikas dėl nesunkių sužalojimų buvo pristatytas į Londono ligoninę, o vėliau atvežtas į centrinę policijos nuovadą apklausai.

„Staigūs ir drąsūs abiejų pareigūnų veiksmai reiškia, kad įtariamasis buvo sulaikytas labai greitai“, – teigė policijos pareigūnas Guy Collingsas (Gajus Kolingsas).

„Nė vienas visuomenės narys nesusidūrė su šiuo asmeniu įvykio vietoje. Šiuo metu tyrime yra dar per anksti spėlioti“, – pridūrė jis.

Socialinių tinklų vartotojai internete paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose šalia Bakingamo rūmų matoma gausybė policijos ir greitosios pagalbos automobilių, o aplinkines gatves buvo užtvėrusi policija, kuri norėjo apieškoti apylinkes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išpuolis buvo įvykdytas Europoje tvyrant didelei įtampai dėl per pastaruosius dvejus metus džihadistų surengtų teroro atakų.

Žinia apie incidentą Londone buvo paskelbta tuojau po to, kai Belgijoje buvo nušautas apie 30 metų somalietis, užpuolęs du Briuselio centre patruliavusius karius ir vieną jų nesunkiai sužeidęs peiliu.

Vien Britanijoje nuo kovo per tris teroro išpuolius Londone ir Mančesteryje žuvo 35 žmonės.

Per dvi iš tų atakų užpuolikai automobiliais taranavo žmonių minias.

Tuo tarpu Mančesteryje gegužę per sprogimą JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande (Arianos Grandės) koncertą žuvo 22 asmenys, tarp kurių buvo ir vaikų.

Po siaubingos atakos Briuselio centre, nukautas „Allahu Akbar“ šaukęs vyras

Briuselio centre peiliu ginkluotas vyras penktadienio vakarą atakavo du patruliavusius karius, vieną iš jų sužeidė, bet buvo pašautas ir mirė nuo žaizdų.

REKLAMA

Pareigūnai šį incidentą laiko „teroristine ataka“.

Pasak prokurorų, užpuolikas šaukė „Allahu akbar“ („Dievas visų didžiausias“) ir buvo pašautas karių per incidentą, įvykusį apie 20 val. 20 min. vietos (21 val. 20 min. Lietuvos) laiku Emile'o Jacqmaino (Emilio Žakmeno) bulvare.

„Manome, kad tai yra teroristinė ataka“, – sakė prokuratūros atstovė ir pridūrė, kad užpuolikas „mirė“.

Išpuolis buvo įvykdytas Europoje tvyrant didelei įtampai po praeitą savaitę Ispanijoje surengtos dvigubos atakos, nusinešusios 15 žmonių gyvybių, ir peiliu ginkluoto užpuoliko siautėjimo Suomijoje, kur du žmonės žuvo, o dar aštuoni buvo sužeisti. Atsakomybę už šias atakas prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

REKLAMA

Vienas iš dviejų Briuselyje užpultų karių buvo „lengvai“ sužeistas, nurodė federaliniai prokurorai, pradėję tyrimą dėl teroro akto.

Anksčiau buvo skelbta, kad nukentėjo abu kariai. Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad užpuolikas yra 30-metis somalietis.

Briuselio meras Philippe'as Close (Filipas Klozė) sakė žurnalistams, kad šis incidentas yra „pavienio asmens“ išpuolis.

Kariai Belgijos sostinėje saugo traukinių stotis ir svarbius pastatus nuo 2015 metais įvykdytų Paryžiaus teroro atakų, kai pirmąkart buvo nustatytas jų ryšys su Briuseliu.

Saugumo priemonės Briuselyje buvo sugriežtintos po pernai kovą įvykdytų mirtininkų sprogdintojų atakų Zavantemo oro uoste ir Malbeko metropoliteno stotyje netoli Europos Sąjungos institucijų pastatų. Per tuos išpuolius žuvo iš viso 32 žmonės, dar šimtai buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakomybę už šias atakas taip pat prisiėmė IS. Nustatyta, kad jas įvykdė ta pati ekstremistų kuopelė, kuri 2015-ųjų lapkritį organizavo virtinę mirtininkų sprogdintojų ir ginkluotų užpuolikų atakų Paryžiuje, nusinešusių 130 žmonių gyvybių.

Belgijos pareigūnai birželį lengviau atsikvėpė, kai vienas karys nušovė vyrą, mėginusį įvykdyti sprogdinimą vienoje Briuselio traukinių stotyje.

Tarnybos nurodė, kad per tą incidentą buvo nukautas 36 metų marokietis O.Z., o vietos žiniasklaida jį įvardijo kaip Oussamą Zariouh (Usamą Zariju).

Per sužlugdytą ataką Briuselio centrinėje stotyje kiti žmonės nenukentėjo, bet pareigūnai sakė, kad pasekmės galėjo būti skaudžios, jeigu užpuoliko bomba, prikimšta vinių ir dujų balionėlių, būtų detonavusi kaip planuota.

REKLAMA

Tas vyras per ataką šaukė „Allahu Akbar“ ir, anot prokurorų, buvo IS šalininkas.

Per reidą įtariamojo namuose Molembeke policija rado sprogmenų. Šis neramus Briuselio rajonas, kuriame gyvena daugiausiai musulmonai, buvo siejamas su kai kuriais neseniai įvykdytais arba planuotais teroristiniais sąmokslais Prancūzijoje ir Belgijoje.

Belgijos kariai ir policija pastaraisiais mėnesiais jau ne kartą buvo tapę ekstremistų išpuolių taikiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų