REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
47
Utenos „Utenis“ (nuotr. Utenos „Utenis“)

Vasaros savaitgalis, Birštonas. Iš priešpriešos matau ateinančius mėlynai apsirengusius vaikinus, kiek priartėjęs pamatau, kad emblema sako „Utenis“. Priekyje eina keletas lietuvių, už jų – Davido Campanos trenerių štabas ir daugiau nei dešimt futbolininkų, kurie tarpusavyje kalbasi ispaniškai.

47

Vasaros savaitgalis, Birštonas. Iš priešpriešos matau ateinančius mėlynai apsirengusius vaikinus, kiek priartėjęs pamatau, kad emblema sako „Utenis“. Priekyje eina keletas lietuvių, už jų – Davido Campanos trenerių štabas ir daugiau nei dešimt futbolininkų, kurie tarpusavyje kalbasi ispaniškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia buvo pirmoji pažintis su atsinaujinusia ir neeilinį žingsnį Lietuvos futbole žengusia komanda. Utenos klubas vasaros lango metu paleido didžiąją dalį futbolininkų ir įsigijo 18 naujokų, kurių dauguma – ispanai. Kai kurie jų prisijungė prie „Utenis B“ komandos, rungtyniaujančios „Pirmoje lygoje“.

REKLAMA

Tokie sprendimai yra leidžiami nuo šio sezono, kai legionieriaus statusas buvo panaikintas Europos Sąjungos piliečiams. 

Pirmasis naujojo „Utenio“ blynas nebuvo prisvilęs: turnyro lentelės viduryje esanti komanda 1:0 palaužė Marijampolės „Sūduvą“, kuri, verta paminėti, nerungtyniavo pagrindine sudėtimi, nes ruošėsi Europos lygos atrankos kovoms. Starto sudėtyje Utenos ekipos gretose nepasirodė nei vienas lietuvis.

REKLAMA
REKLAMA

Kitame ture prieš „Atlantą“ į aikštę nuo pirmos minutės išbėgo Aleksandras Levšinas, kuris vėliau buvo pakeistas, ir 10 užsieniečių, o rungtynės su uostamiesčio ekipa baigėsi lygiosiomis 1:1.

Toks buvo Lietuvos futbole dar nematyto projekto startas, šiuo metu „Utenis“ A lygoje rikiuojasi ketvirtoje pozicijoje ir tik tašku atsilieka nuo „Atlanto“.

Vertinimai – skirtingi

Nors Lietuvos klubinis futbolas ir nėra labiausiai aptarinėjama tema sporto skiltyse, šis Utenos klubo ėjimas pakurstė rimtas diskusijas, o vieningos nuomonės nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės komandos treneris Edgaras Jankauskas, žinoma, yra suinteresuotas lietuvių tobulėjimu, mat iš jų tenka lipdyti rinktinę. Faktas, kad Utenoje žaidę futbolininkai nebuvo tinkamo lygio, tačiau visiškai užsienietiška komanda A lygoje stratego nežavi.

„Nemanau, kad daug gero duoda tokie ėjimai. Mes nesame Anglijos ar Ispanijos pajėgumo. Jei tokioj lygoj nerandame vietos savo žaidėjams, tada kur jie turės galimybių tobulėti, žaisti? Mane labai nustebino toks sprendimas.

Suprantu, kai yra penki užsieniečiai, bet, kai žaidžia 10 ar 11, čia jau yra nekokia situacija Lietuvos futbolui. Įsivaizduokit, kas mūsų futbolui gali atsitikti, jei dar 3 ar 4 komandos sugalvos pasukti tokiu keliu?“, – retoriškai interviu portalui tv3.lt metu klausė E. Jankauskas.

REKLAMA

Iš pradžių kiek neigiamai į situaciją pripažįsta reagavęs ir sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas, tačiau vėliau jis sako supratęs, kad tiesiog tokia yra Lietuvos futbolo realybė.

„Iš pradžių, kaip ir visiems, atrodė keistai ir protu nesuvokiamai. Vieni su kompiuteriniu žaidimu „Football Manager“ lygino, kiti kitaip pašiepė, bet, matyt, tokia realybė. Bent jau kol kas mane „Utenis“ maloniai stebina, pasirodo, tas 18-kos naujokų sprendimas – ne toks jau ir blogas, bet pradžioje buvo sunkiai suvokiama, kad vidury sezono pakeista visa komandos sudėtis“, – pasakojo R. Vyšniauskas.

REKLAMA

Turėjo pašnekovas atsakymą ir Edgarui Jankauskui dėl nesuteikiamos vietos jauniesiems talentams. Rytis Vyšniauskas retoriškai paklausė, ar tikrai Lietuvos klubai augina perspektyvius jaunus futbolininkus.

„Aš nelabai matau šito proceso. Gerai, Vilniaus „Žalgiris“ – stipriausias Lietuvos klubas, ar ne? Koks ten dabar perspektyvus jaunimas pagrindinėj komandoj daug žaidžia? Nes aš, kai stebėjau Čempionų lygos atranką arba A lygą, tai mačiau, kad iš lietuvių žaidžia Šernas, Kuklys, Klimavičius ir tada – legionieriai. Nematau, kur čia kažkas augintų jaunimą. Aišku, „Žalgiris“ turi B komandą, bet pradėkim nuo to, kad klubas yra suinteresuotas savo, o ne rinktinės rezultatais“, – Utenos klubo sprendimą teisino sporto komentatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo tv3.lt kalbinti „Trakų“ ir Marijampolės „Sūduvos“ klubų atstovai taip pat nemato didelės problemos.

Štai „riterių“ sporto direktorius Virmantas Lemežis sako, kad kiekvienas klubas sprendžia, kaip pasiekti savo tikslus ir tik laikas parodys, ar naujasis projektas pasitvirtins.

„Jei tai galima padaryti, jei nustatai leidžia, tada viskas tvarkoj“, – mano V. Lemežis.

Jam antrino „Sūduvos“ ir A lygos prezidento pareigas einantis Vidmantas Murauskas: „Jų reikalas, ką jie nori, tą daro. Laisva šalis, laisvi piliečiai, jokie įstatymai nebuvo pažeisti.“

REKLAMA

Legionierius – pigesnis nei lietuvis?

Kodėl „Utenis“ pasipildė daugiausiai ispanais – kaip ir aišku, juk vyriausiasis treneris yra būtent iš šios šalies, tačiau kodėl apskritai reikėjo kviestis tiek legionierių? Kodėl nebandyta vilioti lietuvių?

Marijampolės „Sūduvos“ komandoje svarbiose UEFA Europos lygos rungtynėse, pavyzdžiui, prieš „Sion“, aikštėje iš viso pasirodė devyni lietuviai, du iš jų į aikštę išbėgo po keitimo.

„Jie tenkina mūsų lygį. Stengiamės turėti ne tik lietuvius, bet ir konkrečiai marijampoliečius, pas mus ir starto sudėtyje būna 3-4 marijampoliečiai. Tai yra pakankamai geras rezultatas. Visada maloniau, kai žaidžia vietiniai žaidėjai“, – portalui tv3.lt sakė Vidmantas Murauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, vietinius žaidėjus užsiauginti padėjo prieš devynerius metus pastatytas futbolo stadionas ir maniežas, taip pat yra aiški klubo struktūra, kuri ugdo jaunuosius futbolininkus.

Tačiau V. Murauskas nemano, kad legionierių prisivilioti yra lengva: „Gerą užsienietį pasikviesti už mūsų finansus – sunku. Aš nežinau, kiek Utena jiems moka. Nėra didelio noro čia važiuoti, lygos yra reitinguojamos, žaidėjai tos reitingus pasižiūri.

Buvo taip, kad radome olandą, buvo neblogas puolėjas, bet jis uždavė klausimą: „Baigsis jūsų lyga, ką toliau?“. Dabar lygis kyla. Jei „Utenio“ sprendimai prisidės prie lygos kėlimo, tada „valio“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Trakų“ sporto direktorius taip pat akcentuoja, kad gerą užsienietį prisivilioti į Lietuvą nėra lengva. V. Lemežio teigimu, „Trakams“ yra svarbu, kad komandoje būtų lietuvių, klubas turi savo akademiją ir siekia užsiauginti pamainą.

„Geri legionieriai kainuoja daug. Priklauso nuo to, kaip kas atsirenka, gal vieniems to padaryti tiesiog nepavykta“, – svarstė V. Lemežis.

Tad kokie tie legionieriai atvažiavo į „Utenį“? Komentatorius Rytis Vyšniauskas turi aiškią nuomonę: „Jie yra mėgėjai. Ispanijoje kažkokiose akademijose treniravęsi, o po to mėgėjiškai futbolą žaidę vaikinai. „Utenis“ pristatyme rašė, kad vienas meistriškumo paslapčių mokėsi „Barcelona“ akademijoje, kitas dar kažkokioj akademijoj. Nežinau, kokių jie paslapčių išmoko, jei dabar Utenoj žaidžia.“

REKLAMA

Panašiai praėjusią savaitę kalbėjo ir Edgaras Jankauskas. Vyriausiasis nacionalinės komandos treneris abejojo sprendimu kviesti tiek žaidėjų iš Ispanijos. „Pradedi galvoti, kokio lygio yra tie žaidėjai, jei jie važiuoja į Lietuvą žaisti“, – svarstė rinktinės strategas.

A lyga – pusiau profesionalus čempionatas?

Duodamas interviu portalui tv3.lt Rytis Vyšniauskas nepagailėjo kritikos A lygai. Komentatoriaus teigimu, stipriausias Lietuvos čempionatas – pusiau profesionalus, jei ne mėgėjiškas.

„Aš esu milijoną kartų sakęs nemalonią frazę, galit mane sukalt prie kryžiaus, bet A lyga yra mėgėjiško futbolo čempionatas. Pusiau profesionalaus? Tebūnie. Tai tikrai nėra profesionali lyga vien todėl, kad kažkas gauna kelis šimtus eurų už tai, kad žaidžia. Pagal savo lygį Europos kontekste, tai yra pusiau profesionalus čempionatas“, – rėžė R. Vyšniauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, aukšto lygio neparodo net tai, kad „Sūduva“ ir „Trakai“ iškopė į trečiąjį Europos lygos atrankos etapą.

„Vieniems su burtais pasisekė, kitiems gal rungtynėse pasisekė. Tarkim, kad „Sūduva“ praeis „Sion“, bet ar mes sakysim, kad „Sūduva“ yra stipresnis klubas? Tikrai ne. Aš manau, kad, jei „Sion“ žaistų A lygoje, jie laimėtų su vėjeliu, net ir Vilniaus „Žalgirį“ be didesnių problemų ilgoje distancijoje lenktų.

Tai man yra vienkartinė sėkmė, kuria reikia pasidžiaugti, bet nėra įrodymas, kad A lyga yra stipri. Tie patys klubai prieš metus Europos lygos atrankoj fiasko patyrė. Dabar perėjo porą etapų, kitąmet gal vėl kris pirmam, jei burtai nepasiseks“, – samprotavo sporto komentatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jam nepritarė V. Lemežis: „Tokie komentarai... Nežinau. Nemanau, kad čia yra pusiau profesionali lyga. Yra stipresni klubai, kurie demonstruoja gerus rezultatus Europoje.

Atvažiuoja kitų šalių komandos ir negali čia lengvai pasivaikščioti. Tai parodo, kad lygis nėra žemas.“

A lygos ir „Sūduvos“ prezidentas Vidmantas Murauskas apskritai atsisakė komentuoti tokius drąsius pareiškimus, tik paminėjo, kad tai yra asmeninė vieno žmogaus nuomonė.

Rytis Vyšniauskas pateikė dar vieną pavyzdį: „Jei atvažiuoja 18 ispanų iš mėgėjiškų lygų, pasitreniruoja dvi savaites ir laimi prieš trečią A lygos komandą ir sužaidžia lygiosiomis su ketvirta, tai tik pasako, kad mūsų lygis nėra toks geras.“

„Utenis“ paaiškina

Kritika, pašaipos, pateisinimai ir dar daug kitokių reakcijų dėl savo sprendimų susilaukė Utenos „Utenis“. „Vamos!“, – klubo socialinio tinklo „Facebook“ profilyje komentavo aistruoliai.

Tačiau į visus anksčiau keltus klausimus Utenos klubas, atrodo, turi atsakymus.

Portalas tv3.lt susisiekė ir pasikalbėjo su klubo direktoriumi Artūru Gimžausku. Jo teigimu, pasikviesti 18 legionierių buvo nelengvas sprendimas, galbūt ir nekaip iškomunikuotas.

REKLAMA

„Tenka pripažinti, kad buvome sunkioje situacijoje. Sezono pradžioje buvo vienas treneris, vėliau kitas, bet jis buvo laikinas ir visi tai žinojo. Kai suradome Davidą, leidome pasirinkti tuo žaidėjus, kurių jam reikia. Iš šono gal tai atrodo drastiškai, bet, jei žmogui uždedam atsakomybę, turime suteikti ir laisvę“, – aiškino A. Gimžauskas.

Klubo direktorius pripažįsta, kad yra noras savo komandoje turėti kuo daugiau lietuvių, bet, pasak jo, niekas nepažvelgia į kitą medalio pusę: lietuvis yra brangesnis. Kodėl? Nes pagal mokestinę sistemą, įdarbinus užsienietį, yra mokami mažesni mokesčiai.

Šiemet „Utenis“ taikosi į A lygos ketvertą, o ši vieta atvertų duris į Europos lygos atranką, kuri garantuotų ir finansinę injekciją. Pirmąjį žaidėją klubo istorijoje dar antradienį pardavęs „Utenis“, pasak A. Gimžausko, su lietuviška komanda apie aukštumas galvoti negalėjo.

„Nerealu, kad „Utenis“, jei nori būti konkurencingas A lygoje ir pakovoti dėl vietos Europos turnyre, bus grynai lietuviška komanda. Tai nėra realu. Mes turime bendradarbiavimo sutartį su Danijos klubu, jų strategija yra ugdyti jaunus futbolininkus, bet jų komandoje irgi nežaidžia vien danai“, – pasakojo Utenos ekipos direktorius.

REKLAMA

Viso interviu metu A. Gimžauskas akcentavo, kad klubo deklaruota vizija apie tęstinumą ir jaunųjų futbolininkų ugdymo strategiją niekur nedingo.

„Sprendimai, susiję su pirma ir B komandomis reiškia, kad mes norime būti konkurencingi dabar, o ne po 3 metų, bet tuo pat metu dirbame su akademija, dedame nemažus pinigus į tai, kad suteiktume vaikams galimybę tobulėti, kad jie turėtų geriausią galimybę atsiskleisti. Mes turime viziją ir po truputį ją įgyvendinsime. Tikiuosi, kad po 5, 6 ar 7 metų situacija bus kitokia“, – dėstė A. Gimžauskas.

Apie anksčiau apkalbėtą „Utenio“ naujokų lygį klubo direktorius negalėjo pasisakyti, nes žaidėjus vertina ne jis, tačiau paminėjo faktą, kad jaunimas, prisijungęs prie B komandos, meistriškumo prasme jau dabar yra aukščiau nei tie vaikinai, kurie prieš tai žaidė antroje Utenos komandoje.

A. Gimžauskas nemano, kad A lyga, kaip kalbėjo Rytis Vyšniauskas, yra pusiau profesionali: „Reikia suprasti paprastai, kad konkurencija tarp žaidėjų Ispanijoje yra didelė ir jie neturi galimybių patekti į vedančias komandas. Net patekimas į antrą lygą jau yra rimtas pasiekimas.

Manau, kad iš trečios lygos atvažiavęs žaidėjas yra ne ką blogesnis nei kažkuris A lygoje žaidžiantis lietuvis. Nenoriu nuvertinti lietuvių, bet tokia situacija. Užsieniečiai atvažiuoja žaisti į Lietuvą už mažą atlyginimą su mintimi, kad juos kažkas pastebės ar jie grįš į aukštesnį lygį toje pačioje Ispanijoje.“

Kyla klausimas, koks yra A. Gimžausko paminėtas „mažas atlyginimas“, už kurį Utenoje prakaitą lieja legionierių desantas? Direktorius portalui tv3.lt atskleidė, kad vidutiniškai „Utenis“ savo žaidėjams moka po 600 eurų. Taip buvo jau prieš vasaros permainas, niekas nepasikeitė ir po jų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų