REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
Po sprogimų Briuselyje žmonės gyvena baimės nuotaikomis (nuotr. SCANPIX)

Rusijos versija: sprogdinimus Belgijoje surengė du į islamą atsivertę broliai baltarusiai

Patys broliai kaltinimus neigia

Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidos priemonės skelbia teoriją, kad sprogdinimus Belgijos sostinėje galėjo surengti broliai Dovbašai. Ivanas ir Alekesejus Dovbašai į „Islamo valstybės“ teroristų gretas pateko dar praėjusiais metais, o praėję kovinės parengties mokymus grįžo į ES, rašoma lenta.ru.

58

Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidos priemonės skelbia teoriją, kad sprogdinimus Belgijos sostinėje galėjo surengti broliai Dovbašai. Ivanas ir Alekesejus Dovbašai į „Islamo valstybės“ teroristų gretas pateko dar praėjusiais metais, o praėję kovinės parengties mokymus grįžo į ES, rašoma lenta.ru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patys broliai, kurių komentarą cituoja „euroradio.fm“, tikina neturintys jokių problemų su Belgijos teisėsauga ir kaltinimus neigia.

REKLAMA

Rusijos spec. tarnybos gavo informaciją apie ruošiamą teroro išpuolį Belgijoje dar praėjusią savaitę. Pagrindiniai įtariamieji – buvę Baltarusijos piliečiai, praėjusiais metais prisijungę prie smogikų gretų. Anot teisėsaugos atstovų, jaunuoliai buvo prisijungę prie teroristų gretų Sirijoje, o vėliau grįžo į Europą.

„Žinome, kad 27-ių Aleksejus Dovbašas pirmasis priėmė islamą ir pradėjo bendrauti su radikalais. Veikiamas savo vyresniojo brolio radikaliais judėjimais domėtis pradėjo ir jo jaunesnysis brolis – 23 metų Ivanas“, – pažymėjo „LifeNews“ šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot šaltinių, rusų saugumas šią informaciją persiuntė belgų kolegoms.

Kartu su broliais Dovbašais Rusijos žiniasklaidoje minimas dagestanietis, neseniai Baltarusijos pilietybę gavęs, Maratas Junusuvas.

Ši informacija rusų propagandiniame portale „LifeNews“ buvo paskelbta gerokai iki teroro išpuolių Belgijoje – kovo 14 dieną straipsnyje pavadinimu „Brolių iš Baltarusijos ieško dėl teroro aktų rengimo Belgijoje“.

Iš Belgijos atvyko jau su barzda

Maratas Junusovas Belgijos pilietybę gavo 2008 metais. Aleksejus Dovbašas ir jo jaunesnysis brolis Belgijoje gyveno nuo 2007 metų. Visi jie atsivertė į islamą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot leidinio tut.by, broliai į Europą išsikėlė kartu su savo motina, dar vaikystėje. Išsiskyrusi su vyru ji ištekėjo už belgo ir pasiėmė su savimi į Briuselį sūnus. Jų tėvas iki šiol gyvena Gomeščinoje. Išvykus į Belgiją, į gimtąją Baltarusiją grįždavo tik vyresnysis iš brolių – Aleksejus, paskutinį sykį prieš tris metus.

„Tuo metu jis jau buvo priėmęs islamą, užsiaugino barzdą, – pasakojo giminaitis. – Nesuprantu, kodėl jis priėmė tokį sprendimą. Jų šeimoje visi stačiatikiai. Jis yra labai aukštas vyrukas, užsiėmė boksu, dalyvavo varžybose. Nežinau, ar dar liko jo pažįstamų Baltarusijoje.“

REKLAMA

Baltarusijos KGB patvirtino informaciją dėl brolių Dovbašų

Baltarusijos KGB žino apie brolių Aleksejaus ir Ivano Dovbašų, kuriuos Rusijos žiniasklaida įtaria organizavus teroro išpuolius Briuselyje, egzistavimą, rašoma „LifeNews“.

„Taip jie yra gimę Baltarusijoje. KGB žino apie jų egzistavimą, jų atžvilgiu vykdomas patikrinimas“, – pareiškė tarnybos atstovas spaudai Dmitrijus Dobriažinas.

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas antradienį pareiškė, kad asmenys, organizavę pražūtingus sprogdinimus Briuselio oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje, tikriausiai tebėra laisvėje.

REKLAMA

„Tyrimas tebevyksta, nes nuogąstaujame, kad tie žmonės tebėra laisvėje“, – D.Reyndersas sakė televizijai RTBF po spaudos konferencijos Belgijos sostinėje.

Dovbašai neigia kaltinimus 

Patys Ivanas su Aleksejumi, kuriuos Rusijos žiniasklaida jau pakrikštijo ne tik įtariamais teroro aktų organizavimu Briuselyje, tačiau ir paskelbė apie jų areštą, susisiekė su žiniasklaida ir pareiškė apie savo nekaltumą.

„Jeigu mes mirtininkai, tai kodėl vis dar gyvi? Jeigu mes teroristai, kodėl mūsų dar nesuėmė?“ – tokius Ivano Dovbašo žodžius cituoja „Euroradio.fm“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot I. Dovbašo, kartu su broliu jie kreipėsi į Belgijos spec. tarnybas dėl pasirodžiusių spaudoje kaltinimų jų atžvilgiu.

„Mums atsakė, kad jie absoliučiai nieko nežino ir pretenzijų mums neturi“, – tikina Ivanas.

„Aš neturiu problemų su Belgijos policija, laisvai galiu važinėti po Europos Sąjungą. Policijoje man pasakė, kad informacija apie mano dalyvavimą teroro išpuoliuose – lokalios paskalos, ir jie į jas nekreipia dėmesio“, – pridūrė Aleksejus Dovbašas.

Primename, kad kovo 22 dienos rytą Belgijos sostinę sudrebino serija sprogimų, kurių metu žuvo daugiau nei 30 žmonių, keli šimtai buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų