REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį apkaltino Ankarą, kad ji numušė rusų karo lėktuvą, siekdama apsaugoti naftos tiekimą Turkijai iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kontroliuojamų telkinių, taip pat atsisakė susitikti su Turkijos vadovu per klimato konferenciją Prancūzijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį apkaltino Ankarą, kad ji numušė rusų karo lėktuvą, siekdama apsaugoti naftos tiekimą Turkijai iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kontroliuojamų telkinių, taip pat atsisakė susitikti su Turkijos vadovu per klimato konferenciją Prancūzijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Putinas paleido naujausią salvę įnirtingame žodžių kare dėl praeitą savaitę įvykusio incidento, kai Rusijos šturmo lėktuvas buvo numuštas Turkijos naikintuvų prie sienos su Sirija. Vieno iš to lėktuvo pilotų palaikai pirmadienį buvo grąžinti į Rusiją.

REKLAMA

Tuo tarpu Turkijos lyderiai dar kartą pareiškė neatsiprašysiantys dėl to incidento, sužlugdžiusio abiejų šalių santykius, kai Maskva paskelbė atsakomąsias ekonomines sankcijas Ankarai.

Atmetęs Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pasiūlymą susitikti pirmadienį prie keturių akių Jungtinių Tautų klimato konferencijos Paryžiuje kuluaruose, V.Putinas apkaltino Ankarą siekiant apsaugoti naftos pirkimą iš IS, kuris yra svarbus lėšų šaltinis tai džihadistų grupuotei.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime visas priežastis manyti, kad sprendimas numušti mūsų lėktuvą buvo padiktuotas noro užtikrinti saugumą tiems naftos tiekimo į Turkiją keliams – kaip tik į uostus, kur (nafta) pumpuojama į tanklaivius“, – V.Putinas sakė per spaudos konferenciją, surengtą klimato derybų kuluaruose. Panašių kaltinimų jis buvo išsakęs ir praeitą savaitę.

„Dabar gavome papildomų duomenų – deja, patvirtinančių, kad iš naftos gavybos vietų, kurias kontroliuoja ISIL (IS) ir kitos teroristinės organizacijos, ta nafta milžiniškais kiekiais, pramoniniu mastu, gabenama į Turkijos teritoriją“, – pridūrė Kremliaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.T.Erdoganas savo ruožtu atšovė, jog būtų pasiruošęs pasitraukti iš savo posto, jeigu būtų įrodyti pareiškimai, kad Turkija perka naftą iš „Islamo valstybės“.

„Pasakysiu kai ką labai stipraus. Jeigu toks dalykas būtų įrodytas, mūsų šalies garbė reikalautų, kad aš nepasilikčiau savo poste“, – valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo R.T.Erdogano žodžius, išsakytus Jungtinių Tautų klimato konferencijoje.

Mesdamas iššūkį V.Putinui, kuris atsisakė su juo susitikti Paryžiuje ir aptarti Rusijos karo lėktuvo numušimo, R.T.Erdoganas pridūrė: „Ir sakau ponui Putinui – ar jūs pasiliktumėte tame poste (jeigu būtų įrodyta priešingai)? Sakau tai labai aiškiai.“

REKLAMA

Pirmasis nuo 1952 metų incidentas, kai NATO narė numušė Rusijos lėktuvą, smarkiai pablogino santykiu tarp abiejų šalių, kurios laikosi priešingų pozicijų dėl konflikto Sirijoje.

V.Putinas susitiko su JAV prezidentu Baracku Obama, kuris „išreiškė apgailestavimą“ dėl Rusijos piloto ir vieno jūrų pėstininko žūties per tą incidentą prie Turkijos ir Sirijos sienos, taip pat paragino „deeskaluoti padėtį tarp Rusijos ir Turkijos“, nurodė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Rusija pirmadienį pateikė daugiau detalių apie atsakomąsias ekonomines sankcijas Turkijai svarbiems turizmo ir žemės ūkio sektoriams.

REKLAMA

Maskva paskelbė nebeimportuosianti iš Turkijos vaisių ir daržovių, o V.Putinas savaitgalį pasirašė įsaką, draudžiantį organizuoti užsakomuosius skrydžius ir pardavinėti atostogų Turkijoje paketus. Kremliaus vadovas taip pat panaikino bevizį režimą tarp abiejų šalių.

Premjeras Dmitrijus Medvedevas sakė, kad šios priemonės tėra „pirmasis žingsnis“. Maskva taip pat nurodė nustatysianti suvaržymus Turkijos vežėjų bendrovėms ir sugriežtinsianti statybų kontraktų kontrolę.

Tačiau pareigūnai nesiėmė priemonių prieš didelius bendrus Rusijos ir Turkijos energetikos projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grąžinti piloto palaikai

Pranešimai apie ekonominį atsaką buvo paskelbti tuo metu, kai numušto piloto Olego Peškovo palaikai buvo atskraidinti į Rusiją iš Ankaros.

Lėktuvą, atskraidinusį O.Peškovo palaikus, Rusijos gynybos ministras pasitiko oro uoste prie Maskvos. Piloto kūnas anksčiau buvo atgabentas į Turkiją iš Sirijos ir perduotas Rusijos diplomatams.

Kai Turkijos naikintuvai F-16 lapkričio 24 dieną numušė Rusijos Su-24, abu jo pilotai katapultavosi ir nusileido Sirijos teritorijoje.

Maskvos gynybos ministerija nurodė, kad O.Peškovas žuvo nuo ugnies iš žemės, o jo porininkas Konstantinas Murachtinas buvo išgelbėtas Rusijos ir Sirijos specialiųjų pajėgų. Dar vienas Rusijos karys žuvo per likusio gyvo piloto gelbėjimo operaciją.

REKLAMA

Vietos žiniasklaida nurodė, kad O.Peškovas bus palaidotas trečiadienį savo gimtajame pramonės mieste Lipecke vidurio Rusijoje.

Netekusi to lėktuvo, Maskva sustiprino savo pajėgas Sirijoje, kur jos vykdo bombardavimo misijas Sirijos prezidento Basharo al Assado prašymu. Pirmadienį Rusija paskelbė, kad ten dislokuoti jos lėktuvai dabar bus apginkluoti raketomis „oras–oras“.

Rusijos žiniasklaida žuvusio piloto palaikų perdavimą vaizdavo kaip Ankaros geros valios ženklą po kelias dienas trukusios įtemptos retorikos, bet nei viena pusė neatrodė linkusi nusileisti.

REKLAMA

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu dar kartą pabrėžė, kad Ankara neatsiprašys dėl lėktuvo numušimo.

„Mūsų oro erdvės, mūsų sienų gynyba yra ne vien mano vyriausybės teisė, bet pareiga, ir joks Turkijos premjeras arba prezidentas ... neatsiprašinės dėl to, kad atlieka savo pareigą“, – A.Davutoglu sakė per bendrą spaudos konferenciją su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu po jųdviejų derybų Briuselyje.

A.Davutoglu pasmerkė Rusijos sankcijas Turkijai ir paragino Maksvą „iš naujo apsvarstyti tas priemones abiejų pusių labui“, taip pat sakė, kad Ankara yra pasiruošusi tartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų