REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2015-ųjų gegužės 16 dieną, apie 14 valandą, netoli Luhansko šiluminės jėgainės, šalia Sčastje miestelio, įvyko dviejų karinių grupių susidūrimas: Ukrainos 92-oji mechanizuota brigada, budinti savo poste, susidūrė su „pasiklydusiu“ Rusijos žvalgybos būriu.

2015-ųjų gegužės 16 dieną, apie 14 valandą, netoli Luhansko šiluminės jėgainės, šalia Sčastje miestelio, įvyko dviejų karinių grupių susidūrimas: Ukrainos 92-oji mechanizuota brigada, budinti savo poste, susidūrė su „pasiklydusiu“ Rusijos žvalgybos būriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pačių rusų karių teigimu, jiems buvo pranešta, kad ukrainiečiai paliko saugotas pozicijas, o dėl vietovės gamtinių sąlygų jiems nepavyko nepastebėtiems „išžvalgyti“ šios vietovės. Kilusio susišaudymo metu žuvo pirmasis priešą pastebėjęs ukrainiečių karys Vadimas Pugačiovas, dar vienas ukrainietis – SBU pareigūnas buvo lengvai sužeistas, taip pat buvo sužeisti du rusų kariai – kapitonas Jevgenijus Jerofejevas ir seržantas Aleksandras Aleksandrovas.

REKLAMA

tv3.lt sudarė trumpą vėliau sekusių įvykių chronologiją:

Gegužės 17-oji

  • Ukrainos gydytojas Grigorijus Maksimetsas savo „Facebook“ paskyroje paviešino dviejų sužeistų ir į nelaisvę paimtų Rusijos karių nuotraukas, trumpai pasakodamas apie tai, kas nutiko gegužės 16-ąją: diversinė Rusijos žvalgų grupė per klaidą pateko į Ukrainos kariuomenės ir „Aidar“ savanorių saugomo posto teritoriją, prasidėjo susišaudymas, kurio metu žuvo vienas Ukrainos karys ir du rusai buvo sužeisti.
  • Rusų kariai papasakoja apie savo būrio veiksmus Ukrainos teritorijoje ir prisipažįsta, kad yra tarnybą einantys Rusijos Federacijos kariai. 
  • Rusijos valstybinis naujienų portalas „vesti.ru“ cituoja nepripažintos Luhansko liaudies respublikos liaudies milicijos vadą Sergejų Kozlovą. Anot pareigūno, Luhansko liaudies respublikos teritorijoje Kijevo kariai paėmė į nelaisvę du liaudies milicijos pareigūnus. Milicininkus, pasak S. Kozlovo, suėmė Ukrainos diversinė žvalgybos grupė, užpuolusi saugos postą įsikūrusį netoli miesto Sčastje.  „Neatmestina, kad siekiant tolimesnių provokacijų, jie bus kankinami“, – siekdamas kažkaip pateisinti rusų karių kalbas akcentavo S. Kozlovas.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 18-oji

  • Ukrainos prezidento patarėjas Andrejus Lysenka praneša, kad jau gegužės 19-ąją sužeistuosius rusų karius galės aplankyti žurnalistai.
  • Rusijos gynybos ministerija paviešino pirmąjį pranešimą po dvi paras trukusios tylos, kuriame paskelbė, kad du Ukrainoje suimti rusai netarnauja šalies kariuomenėje. Tiksliau, tarnavo, tačiau suėmimo metu jau „nebuvo tarnybą einančiais Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariais“, teigia Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas. Įdomi detalė: be oficialaus Rusijos gynybos ministerijos pareiškimo, pareigūnai dar paviešino tariamą Rusijos Federacijos specialiosios paskirties veteranų asociacijos pranešimą, kuriame šie, oficialiosios Maskvos lūpomis, „prašo SBU nesityčioti iš sužeistų kolegų išmušinėjant iš jų parodymus.“
  • Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Dmitrijus Peskovas spaudos konferencijos metu paklaustas apie suimtuosius, atsako, kad „rusų karių Ukrainoje nėra“.
  • Rusijos ir Ukrainos BBC naujienų tarnyba savo portale paviešina informaciją apie Toljatyje, kur tarnavo abu sulaikytieji, prie karinės bazės įvykusią spontanišką protesto akciją. Tačiau po kelių valandų informaciją ištrina ir praneša, kad paskelbė „nepakankamai patikrintą“ informaciją, kurios negalėjo patvirtinti vėliau pakalbinti vietos šaltiniai.

Gegužės 19-oji

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • Ukrainos saugumo tarnyba paviešino vaizdo įrašus, kuriuose rusų kariai Jevgenijus Jerofejevas ir Aleksandras Aleksandrovas prisipažįsta tarnaujantys Rusijos kariuomenėje – 3-ojoje GRU specialiosios paskirties brigadoje.

  • Ukraina išsiuntė Rusijai oficialią protesto notą
  • Sulaikytiesiems J. Jerofejevui ir A. Aleksandrovui Ukraina pateikė kaltinimus dėl įtarimų įvykdžius nusikaltimą, remiantis šalies BK 258.3 straipsniu „dėl dalyvavimo teroristinėje veikloje“. Ukrainos saugumo tarnybos vado pavaduotojas Markijanas Lubkivskis pranešė, kad „sulaikytiesiems buvo sudaryta galimybė telefonu susisiekti su artimaisiais“. Jo teigimu, J. Jerofejevui pavyko susisiekti su giminėmis, o A. Aleksandrovo artimųjų telefonu niekas neatsakė.
  • Pas sulaikytuosius leidžiama apsilankyti žiniasklaidos priemonių atstovams, tačiau draudžiama uždavinėti jiems klausimus. Papasakojęs apie sulaikymo sąlygas ir paklaustas, ar jis yra Rusijos armijos karys, J. Jerofejevas atsisako ką nors komentuoti. „Juk tarėmės – jokių klausimų“, – pareiškė jis.
  • Rusijos URM paskelbė, kad Kijevo konsulatas „reikalauja iš Kijevo susitikimo su nelaisvėje laikomais rusais“.

Gegužės 20-oji

REKLAMA
  • Rusijoje tinklaraštininkai atliko žurnalistinį tyrimą ir surado trijų Ukrainoje žuvusių rusų specnazo karių kapus. Nors tiesiogiai tai ir nėra susiję su Ukrainoje sulaikytais A. Aleksandrovu ir J. Jerofejevu, tačiau tai gali būti dar vienas GRU brigadų dislokavimo Ukrainoje įrodymų.
  • Rusijos valstybinė televizija „Rossija 24“ pakalbino vieno iš sulaikytųjų – A. Aleksandrovo – žmoną, kuriame ji patvirtino, kad „gruodį, prieš Naujuosius metus, vyras pasitraukė iš tarnybos“. Kodėl pasitraukė iš tarnybos moteris galėjo paaiškinti tik labai miglotai, – „daugiau pinigų pasiūlė kitur“, „daugiau laiko su šeima žadėjo praleisti“, tačiau netrukus ji pasakoja, kad jis išvyko į kitą miestą „mokymams“. Tai, kad vyras išvyko į Luhanską, moteris teigia nežinojusi.

REKLAMA
  • Kijeve, Ukrainos gynybos ministerijos ligoninėje, gydomus J. Jerofejevą ir A. Aleksandrovą aplankė „Raudonojo kryžiaus“, ESBO ir „Amnesty International“ atstovai, kurie su sulaikytaisiais trumpai pašnekėjo. ESBO vėliau paskelbė, kad A. Aleksandrovas ir J. Jerofejevas patvirtino ankstesnius savo žodžius apie jų tarnybą Rusijos kariuomenėje. 

Gegužės 21-oji

  • Rusijos valstybinė televizija paviešino sulaikytojo Jevgenijaus Jerofejevo tėvo Vladimiro komentarą, kuriame šis prisipažįsta, kad jo sūnus „nuo Naujųjų jau – buvęs karininkas“, o į Luhanską išvyko „savo noru“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 22-oji

  • „Novaja Gazeta“ paviešina didžiulio rezonanso sulaukusį interviu su Kijevo ligoninėje gydomais rusų kariais, kuriame šie akivaizdžiai nustemba, sužinoję, kad „jau nuo gruodžio nebetarnauja Rusijos armijoje“.
  • Rusijoje, Toljatyje, kur tarnavo abu Ukrainoje sulaikyti rusų kariai, buvo suimta informaciją apie karinį dalinį rinkusi rusų žurnalistų grupė. Formaliai apkaltinti tuo, kad „fotografavo draudžiamus objektus“, žurnalistai buvo tardomi dėl to, ką jie čia veikia ir kokią informaciją renka.

Gegužės 23-oji

REKLAMA
  • Rusijos konsulas Kijeve į „Novaja gazeta“ žurnalisto užklausą dėl svarbios informacijos, susijusios su dviem rusų kariais, atsako, kad „šiandien šeštadienis, siųskite ją el. paštu“.

  • J. Jerofejevas tuo metu spėjo duoti dar vieną intervių „Novaja gazeta“, kuriame atsiprašo ginklo draugų, kuriems „dėl visos šios situacijos dabar, tikriausiai, gerokai klius“ ir kritikuoja šalies valdžios dėmesio stoką: „Visa tai primena Afganistaną. Išsiuntė ir paliko“

Gegužės 25-oji

  • „Elektroniniu paštu ir SMS žinutėmis gavusi piliečio A. Aleksandrovo prašymą“ Rusijos visuomeninė organizacija „Karių motinos“ išsiuntė užklausą šalies karinei prokuratūrai su klausimais: „Kieno nurodymu kariai atsidūrė Ukrainoje?“, „Kokiomis aplinkybėmis, kokiu būdu seržantas A. Aleksandrovas galėjo kirsti valstybės sieną?“, „Kokių veiksmų karinė prokuratūra ėmėsi, siekiant susigrąžinti karį?“ ir „Ar URM dalyvauja A. Aleksandrovo sugrąžinimo į Rusijos teritoriją procese?“.
  • Rusijos URM paviešino informaciją, kurioje nurodyta, kad šalis reikalauja „greičiausiu metu“ iš Ukrainos suteikti jiems galimybę susitikti su sulaikytais Rusijos piliečiais, su kuriais susitiko turbūt visi, kas tik norėjo.
  • tvrain.ru“, remiantis neįvardintu šaltiniu, praneša, kad Toljačio karinio dalinio eiliniams įsakyta atsisakyti bet kokio bendravimo telefonu ar internetu, pašalinti socialinių tinklų paskyras ir nebandyti susisiekti net su savo tėvais iki pat vasaros pabaigos.

Gegužės 26-oji

REKLAMA
  • Rusijos URM savo „Facebook“ paskyroje paviešina dokumentą, kuriame prašoma Ukrainos pusės suteikti galimybę Rusijos konsulato darbuotojams aplankyti sulaikytuosius rusus.
  • Vakare paskelbta, kad Rusijos konsulas visgi aplankė rusų karius. „Ką tik Rusijos konsulas aplankė J. Jerofejevą ir A. Aleksandrovą. Jaučiasi jie normaliai. Detales pranešime vėliau,“ cituoja Rusijos URM pranešimą „Interfaks“.

Gegužės 27-oji

  • Ukrainoje sulaikytas Aleksandras Aleksandrovas atsisakė minčių apskųsti jo suėmimą ir nusprendė bendradarbiauti su teisėsauga. Antrasis rusas, kuriam buvo pateikti kaltinimai terorizmu, nusprendė teismo sprendimą apskųsti, praneša rbc.ru. „Mano ginamasis galvoja, kad apskundus jo areštą, tai niekaip nepaveiktų tolimesnės tyrimo eigos. Mano ginamasis pasirinko bendradarbiavimo su tyrimu poziciją. Laikymo sąlygos VIP palatoje jį daugiau nei tenkina“, – pasakojo advokatas Konstantinas Kravčukas, pridūręs, kad A. Aleksandrovas ligoninėje praleis dar mažiausiai du mėnesius. A. Kravčukas taip pat pareiškė, kad išsiuntė šalies prokuratūrai prašymą pakeisti A. Aleksandrovui pateiktus kaltinimus terorizmu. Jo teigimu, ginamasis nėra panaudojęs ginklo Ukrainos teritorijoje ir todėl gali būti teisiamas tik dėl „neteisėto valstybės sienos kirtimo siekiant rinkti žvalgybinius duomenis“.

Gegužės 29-oji 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Birželio 2-oji 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų