REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija sulaikė lietuvių „šnipą“ tam, kad atgautų saviškį agentą?

(15.42) paviešinta įtariamojo pavardė

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba trečiadienį pranešė sulaikiusi Lietuvos karinės žvalgybos pareigūną. Lietuvos pareigūnai šios informacijos nekomentuoja. 

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba trečiadienį pranešė sulaikiusi Lietuvos karinės žvalgybos pareigūną. Lietuvos pareigūnai šios informacijos nekomentuoja. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

FSB skelbia, kad Lietuvos pilietis sulaikytas antradienį Maskvoje su įkalčiais, kai gavo iš vieno Rusijos piliečio dokumentus su įslaptinta informacija.

REKLAMA

„Gegužės 19 dieną Rusijos FSB Maskvoje sulaikė Lietuvos pilietį, neteisėtos Lietuvos Respublikos žvalgybos darbuotoją. Užsienio žvalgybininkas buvo sučiuptas su įkalčiais, kai gavo iš vieno Rusijos piliečio dokumentus su įslaptinta informacija“, – pranešė FSB spaudos tarnyba.

Tuo tarpu Maskvos „Lefortovo“ teismo atstovai paskelbė sulaikiusiojo pavardę – tai Lietuvos pilietis Arstidas Tamošaitis, praneša „Interfaks“. „Gegužės 20-ąją teismas pritaikė sulaikymo priemones (A. Tamošaičiui, – red. past.) dviem mėnesiams“, – praneša Rusijos teismo atstovai. Skelbiama, kad Lietuvos pilietis laikomas Maskvoje esančiame Lefertovo tardymo izoliatoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Rusijos FSB, per apklausą lietuvis prisipažino esantis Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos pareigūnas. Lietuvos Krašto apsaugos ministerija tokio pobūdžio informacijos nekomentuoja, BNS sakė ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

tv3.lt primena, kad balandžio 29 d. Lietuvoje sulaikytas dar vienas šnipinėjimu įtartas Rusijos Federacijos pilietis N. F., etatinis Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas. Buvo nustatyta, kad šis asmuo vykdė prieš Lietuvą nukreiptą žvalgybinę operaciją, kurios tikslas – prasiskverbti į Lietuvos valstybei vadovaujančias institucijas, Lietuvos teisėsaugos bei žvalgybos tarnybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto apylinkės teismas balandžio 30 d. patenkino prokuroro prašymą skirti sulaikytajam griežčiausią kardomąją priemonę ir leido jį suimti trims mėnesiams. Tai buvo ketvirtas šnipinėjimo atvejis, apie kurį per pastaruosius metus paskelbė Lietuvos teisėsauga ir žvalgyba.

Aristidas Tamošaitis galimai praeityje dirbo UAB „Informacijos apsaugos biuras“, užsiimančios ir informacijos sauga, direktoriumi. Susisiekus su šios įmonės dabartiniu vadovu Artūru Vaičiuliu, šis atsisakė komentuoti bet kokią informaciją, net neišklausius koks bus klausimas.

REKLAMA

Politologas: kažko panašaus galėjome tikėtis, tai yra klasikiniai Rusijos metodai

Politologas Tomas Janeliūnas teigia, kad tai gali būti klasikinis Rusijos atsakas į balandžio mėnesį sulaikytą Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūną. Estijos KAPO (kontržvalgybos pareigūnas Estonas Kohveras buvo pagrobtas, kaip teigia Estija, jų šalies teritorijoje ir šiuo metu vis dar yra suimtas) žvalgo sulaikymas rodo, kad tokie procesai gali užtrukti labai ilgai.

„Aš tai siečiau su atsakomuoju veiksmu, ir su tuo, kad palyginti neseniai Lietuvoje buvo sulaikytas pareigūnas, kuris greičiausiai šnipinėjo Rusijai. Čia greičiausiai yra klasikiniai, primityvus veiksmai, kai vadovaujamasi „akis už akį“ principu, Rusijai tai yra būdinga ir galėjome kažko panašaus ir tikėtis“, – pasakojo politologas.

REKLAMA

Anot politologo, kol kas nėra aiškūs patys sulaikymo faktai, todėl sunku vadovautis Rusijos žiniasklaidoje pateikiama informacija. „Sunku numatyti, kiek tų faktų ten yra, ar iš tiesų gali būti Rusijoje sulaikytas pareigūnas, ar iš tiesų jis tarnauja KAM. Jeigu tokie faktai yra, tai bus nesunku tarnyboms patikrinti“, – teigia T. Janeliūnas.

Lietuva greičiausiai lauks oficialių patvirtinimų, bus renkama informacija, ir tuomet bus aiškiau koks čia procesas vyksta. „Estijos sulaikytas pareigūnas jau pakankamai seniai yra Rusijoje ir nevyksta, nei išlaisvinimo procesas, nei nieko kito, tai parodo, kad tokie dalykai gali užtrukti“, – pasakojo T. Janeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britų žurnalistas Edwardas Lucasas: „Šnipų karas kaista“

Pernai VSD nustatė du su Baltarusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU galbūt bendradarbiavusius asmenis – valstybinėje įmonėje „Oro navigacija“ dirbusį Romualdą Lipskį ir Lietuvos kariuomenėje paramediku tarnavusį Andrejų Ošurkovą. Jų bylos šiuo metu nagrinėjamos teisme.

Paskutinę praėjusių metų dieną paskelbta apie sulaikytą Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką, kuris, įtariama, šnipinėjo užsienio valstybei teikdamas ją dominančią informaciją, taip pat – ir įslaptintą. Taip pat sulaikytas asmuo, kuriam minimas karininkas teikė surinktus duomenis. Kokiai valstybei dirbo įtariamieji, tuomet nepranešta, apie šį tyrimą daugiau informacijos kol kas neskelbta.

REKLAMA

„Šnipų karas kaista“, - BNS trečiadienį sakė britų žurnalistas Edwardas Lucasas, 2011 metais išleidęs knygą „Apgaulė“ („Deception“) apie šnipinėjimą.

„Jau kurį laiką buvo galima tikėtis šnipų apsikeitimo. Galbūt jie vyksta, bet nėra viešinami“, - teigė jis, BNS paklaustas, ar tikėtini šnipų mainai.

Rasa Juknevičienė: galbūt norima tiesiog sukurti precedentą, kad būtų apsikeista

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė taip pat neatmetė, kad Rusija gali mėginti išmainyti sulaikytą įtariamą.

REKLAMA

„Visų pirma reikia žinoti, kiek ta informacija yra teisinga. Kad sulaikė, tai turbūt sulaikė, jei pranešė, bet ką sulaikė? Ar tai tikrai mūsų tarnybų darbuotojas, ar jis tikrai šnipinėjo? Gali būti čia ir noras atsakyti į Lietuvoje sulaikytos Rusijos Federacijos piliečio istoriją, galbūt norima tiesiog sukurti precedentą, kad būtų apsikeista. Aš tik prielaidas keliu, informacijos turiu kiek ir jūs“, - BNS sakė politikė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų