REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje besilankantis ES komisaras Andris Piebalgas, atsakingas už vystymąsi, antradienį dalyvavo Seime surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Žmogaus teisių gynimas ir demokratijos stiprinimas besivystančiose valstybėse – Baltijos šalių indėlis“.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas susitikime su konferencijos dalyviais – Baltijos šalių nevyriausybinių organizacijų (NVO) atstovais – apie žmogaus teisių gynimą ir demokratijos stiprinimą besivystančiose valstybėse, jis pabrėžė, kad pagrindinis uždavinys – stiprinti pilietinės visuomenės vaidmenį, nes tai yra investicija į šalių ateitį.

REKLAMA

„Valstybės turi gerbti žmogaus teises, todėl sieksime, kad šalyse partnerėse būtų aktyvi, gyvybinga visuomenė“, – sakė A. Piebalgas, pabrėždamas, kad Europa turi ir gali imtis lyderio vaidmens. Tai padaryti leis pasiūlytas naujas „santykių paketas“, apimantis laikotarpį iki 2050 metų.  Jis pabrėžė, kad siekti pokyčių padės ir „Pokyčių darbotvarkė“, kurioje yra numatytos 9 priemonės, apimančios ir Rytų partnerystę.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes stengsimės, kad būtų skiriama kuo daugiau finansinių priemonių toms valstybėms, kurioms jų reikia. Finansinė parama jūsų darbui su Rytų partnerystės valstybėmis tikrai bus“, – pabrėžė A. Piebalgas, kreipdamasis į NVO atstovus.

„Svarbu, – sakė jis konferencijos dalyviams, – kad šalys paramos gavėjos kurtų savo nacionalines strategijas, jose dalyvautų socialiniai partneriai, pilietinė visuomenė. Jūs turite galimybių pasidalyti patirtimi su Rytų partnerystės šalimis“, – pabrėžė ES komisaras.

Jo teigimu, siekiant padidinti pagalbos efektyvumą atnaujintas požiūris į biudžetinę pagalbą toms šalims ir „tai leis ES geriau reaguoti į socialines problemas ne tik Rytų Europos, bet ir viso pasaulio kaimynystės šalyse“, – sakė jis.

ES komisaras pabrėžė, kad ir po 2050 metų bus siekiama tęsti šią politiką, nes ES yra didžiausia donorė pasaulyje, todėl vaidins svarbų vaidmenį ir ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didžiausias pasaulio blogis yra skurdas ir mes turime realią galimybę sumažinti skurdą visame pasaulyje, bet ar esame pasirengę kolektyviai tai daryti?“ – susirinkusiųjų klausė A. Piebalgas, pabrėždamas, kad visiems pasaulio piliečiams turi būti užtikrintas orus gyvenimas. Jis sakė, kad tam reikia kurti darbo vietas, siekti lygybės teisingumo srityje. Jis taip pat pabrėžė, kad išteklius reikia naudoti racionaliai ir surasti būdą, kaip juos naudoti taupiau.

Pabrėžęs, kad ateityje vis svarbesnį vaidmenį vaidins pilietinė visuomenė, A. Piebalgas teigė, kad bus tęsiamos įvairios teminės programos, skirtos sustiprinti demokratiją ir ginti žmogaus teises.

REKLAMA

„Akivaizdu, kad valdymas ir demokratija bus pagrindinės mūsų veiksmų temos, todėl remsimės jumis, ir tikimės, kad tai padės plėtoti Rytų partnerystę“, – pabrėžė jis, pridurdamas, kad Rytų partnerystė ir ateityje išliks vienu didžiausių prioritetų, o pirmininkaujant ES Lietuvai bus puiki proga formuoti ES poziciją.

Renginyje, kuriame dalyvavo vystomojo bendradarbiavimo srityje dirbantys Baltijos šalių nevyriausybinių organizacijų atstovai, buvo aptarta demokratijos ir žmogaus teisių svarba vystomajam bendradarbiavimui, ypač Rytų partnerystės šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų