REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradėjus likviduoti realios veiklos nevykdančias partijas, jų Lietuvoje sumažės trečdaliu.

Pradėjus likviduoti realios veiklos nevykdančias partijas, jų Lietuvoje sumažės trečdaliu.

REKLAMA

„Šiuo metu 12 politinių partijų yra inicijuotas likvidavimas Registrų centro iniciatyva. Šios partijos turėtų būti likviduotos per vienerius metus“, – BNS sakė teisingumo viceministras Julius Pagojus.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šių metų spalio, neįvykdžius prievolės pateikti narių sąrašų, likvidavimas inicijuojamas dvylikai partijų. Visos jos daugiau nei metus nepateikė ministerijai savo sąrašų.

REKLAMA

Taip pat dar dviem partijoms iš 38 oficialiai registruotų likvidavimo procesas pradėtas anksčiau. Tai Lietuvos politinių kalinių partija bei Tautos vienybės sąjunga, jos Teisingumo ministerijai savo narių sąrašų neteikė kelerius metus iš eilės.

Pasibaigus likvidacijos procesui, Lietuvoje turėtų likti 24 politinės partijos.

Spalio 1-osios duomenimis, bendras partijom priklausančių žmonių skaičius Lietuvoje nuo kovo sumažėjo – nuo 122 tūkst. 456 iki 121 tūkst. 747 narių.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai narių šalyje turi Socialdemokratų partija, bet jos gretos per pusmetį šiek tiek aptirpo nuo 21,4 tūkst. iki 21 tūkst. 2 narių. Darbo partija, kovą deklaravusi 21,3 tūkst. narių, spalį nurodė savo gretose turinti 20,6 tūkst. narių.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretos pagausėjo nuo 14,7 iki 14,9 tūkst. narių, Liberalų sąjūdžio – nuo 7,6 iki 7,9 tūkst. narių, o partijos „Tvarka ir teisingumas“ narių mažėjo nuo 13 iki 12,8 tūkst. narių. Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narių skaičius nesikeitė, jie turi 4,4 tūst. narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smarkiausiai per pusmetį išaugo Lietuvos centro partija: kovą partija turėjo 2,1 tūkst. narių, o gegužę partijos vedliu išrinkus anksčiau savo partiją kurti bandžiusį parlamentarą Naglį Puteikį, spalį „centristai“ jau turėjo 3,4 tūkst. narių. Beveik šimtu naujų narių pagausėjo ir Drąsos kelio gretos – iki 2,4 tūkst. narių.

Partijos kasmet, iki kovo 1 ir spalio 1 dienos, Teisingumo ministerijai turi pateikti savo narių sąrašus. Įstatymas reikalauja, kad partija turėtų ne mažiau kaip du tūkstančius narių.

Anksčiau partijai pakakdavo turėti tūkstantį narių, tačiau Seimas prieš keletą metų padidino reikalavimus, jų įsigaliojimą nukeldamas 2016 metams. Taip pat reikiamo narių skaičiaus nesurinkusioms partijoms buvo paliktas pusmečio terminas persitvarkyti, o to nepadarius pradedama likvidacijos procedūra.

Nuo 1990 metų Lietuvoje iš viso buvo įsteigtos 73 politinės partijos. Dalis jų nutraukė veiklą, dalis susijungė su kitomis, reorganizavosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų