REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Tyrėjai dirba įvykio vietoje (nuotr. SCANPIX)

Šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Sen Deni policijai vykdant reidus girdėjosi intensyvus šaudymas, tvirtina liudininkai. Policija čia blokuoja kelius, vykdoma antiteroristinė operacija, rašo Le Monde. Anksčiau buvo pranešta, kad šios operacijos taikinys yra įtariamas teroro atakų Paryžiuje vadeiva – Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas – ir kad per susišaudymą buvo sužeisti keli policijos pareigūnai.

29

Šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Sen Deni policijai vykdant reidus girdėjosi intensyvus šaudymas, tvirtina liudininkai. Policija čia blokuoja kelius, vykdoma antiteroristinė operacija, rašo Le Monde. Anksčiau buvo pranešta, kad šios operacijos taikinys yra įtariamas teroro atakų Paryžiuje vadeiva – Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas – ir kad per susišaudymą buvo sužeisti keli policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką žinome apie Sen Deni vykstančią antiteroristinę operaciją:

  • Vyko intensyvus susišaudymas, pranešta ir apie mažiausiai septynis sprogimus.
  • Šiame priemiestyje yra ir Prancūzijos nacionalinis stadionas, vienas iš kruvinojo penktadienio išpuolio taškų. Dabartinė operacijos vieta nuo stadiono nutolusi apytiksliai 2 kilometrų atstumu.
  • Operacijos taikiniai – įtariamas Paryžiaus išpuolio organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas ir visoje Europoje ieškomas Salahas Abdeslamas.
  • Policijos teigimu, du įtariamieji buvo nužudyti; viena moteris teritorijoje detonavo savižudžio diržą,
  • Suimti mažiausiai septyni asmenys.
  • Susišaudymas prasidėjo 4.30 vietos laiku ir trunka iki šiol.
  • Pranešama apie tris sužeistus pareigūnus. Pirminiais duomenimis, sužeidimai nekelia pavojaus jų gyvybei.

REKLAMA

(atnaujinta 17.58 val.) Ispanijos saugumo tarnybų teigimu, Prancūzijos valdžia paprašė visoje Europoje stebėti automobilį „Citroen Xsara“, kuriuo galimai bando pasprukti Salahas Abdeslamas, vienas iš pagrindinių įtariamųjų Paryžiaus išpuoliuose.

(atnaujinta 16.55 val.) Prancūzijos policija vis dar nenustatė tapatybės pusnuogio vyro, kuris šiandien buvo areštuotas per antiteroristinę operaciją Saint Denis rajone. Nežinoma ir tai, kas yra žuvę teroristai. Pirminiais duomenimis, susisprogdinusi moteris gali būti ieškomo Abdelhamido Abaaoudo pusseserė.

REKLAMA
REKLAMA

(atnaujinta 13.33 val.) B. Kazenevas taip pat patikslino, kad antrasis teroristas buvo susprogdintas granata, o ne nukautas snaiperio. 

(atnaujinta 13.13 val.) Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernaras Kazenevas patvirtino, kad operacija baigta. Naktį operacija pradėta vykdyti gavus informacijos, kad čia gali būti kruvinojo penktadienio žudynių įtariamas organizatorius Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas. Tarp 7 sulaikytųjų per operaciją - asmuo, kuriam priklauso pastatas, jo draugai. Šiuo metu tikrinamos jų tapatybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(atnaujinta 12.50 val.) AFP, The Guardian ir kelios prancūzų žiniasklaidos priemonės cituoja Prancūzijos valdžios atstovo spaudai žodžius, kad policijos operacija yra oficialiai baigta. Pranešama, kad galutinis rezultatas yra 2 žuvę asmenys ir 7 suimti. 

(atnaujinta 12.18 val.) Policija taip pat patvirtino, kad policijos operacijos metu žuvo 7-ių metų pareigūnų belgų aviganis. Tai buvo specialiai apmokytas šturmo operacijoms šuo.

(atnaujinta 12.16 val.) Prancūzijos musulmonų asociacija nurodė, kad prašys visų 2,5 tūkst. šalies mečečių pasmerkti „bet kokio pobūdžio smurtą ir terorizmą“ per penktadienines pamaldas, tvyrant didelei įtampai po penktadienį Paryžiuje įvykdytų atakų.

REKLAMA

Tame pranešime smurto veiksmai bus „nedviprasmiškai“ pasmerkti, nurodė Prancūzijos musulmonų taryba (CFCM).

(atnaujinta 12.13 val.) Vienas vyras, trečiadienį sulaikytas per policijos antiteroristinį reidą Paryžiaus šiauriniame priemiestyje Sen Deni, sakė išnuomojęs savo butą dviem asmenims iš Belgijos vieno savo draugo prašymu.

„Vienas draugas paprašė, kad kelioms dienoms apgyvendinčiau porą jo draugų“, – vyras sakė naujienų agentūrai AFP.

Tą butą trečiadienį paryčiais šturmavo policija, ieškanti įtariamojo, kuris, kaip manoma, vadovavo praeitą penktadienį Prancūzijos sostinėje įvykdytoms koordinuotoms atakoms, per kurias žuvo 129 žmonės, o dar per 350 buvo sužeisti.

REKLAMA

„Pasakiau, kad ten nėra čiužinio, bet jis pasakė, kad „tai ne problema“ ir kad jie tenori, jog būtų vandens ir vietos melstis“, – sakė savo vardo nepanoręs viešinti vyras, kuriam policija tuojau po to uždėjo antrankius ir išsivedė.

AFP pašnekovas nurodė, kad jo draugo pažįstami atvyko iš Belgijos, kur, kaip sakė tyrėjai, gyveno keli iš Paryžiuje siautėjusių džihadistų.

„Manęs paprašė padaryti paslaugą – ir aš padariau paslaugą. Nežinojau, kad jie teroristai“, – aiškino vyras.

Šio vyro draugė, kuri taip pat buvo areštuota policijos, sakė AFP miegojusi tame praeitą savaitę ir pasakojo, kad tas būstas atrodė kaip „lindynė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du naujieji nuomininkai atvyko į jį „prieš dvi dienas“, – sakė ji.

Tie žmonės buvo tarp penkių asmenų, kuriuos policija suėmė per reidą bute. Per tą operaciją žuvo dar du įtariami džihadistai, tarp jų moteris, kuri susisprogdino.

(atnaujinta 10.40 val.) Prancūzijos žiniasklaida praneša, kad dar vienas teroristas yra užspeistas policijos. Daugiau detalių nėra žinoma.

(atnaujinta 10.00 val.) Žurnalistė Angelique Chrisafis (The Guardian) praneša, kad paskutinis sprogimas buvo girdimas prieš valandą. Policija atitvėrusi teritoriją, tačiau jokių šūvių nėra.

REKLAMA

(atnaujinta 09.41 val.) Antiteroristinė operacija eina į pabaigą, teigia Prancūzijos teisingumo ministrė Christiane Taubira.

(atnaujinta 09.31 val.) Pranešama, kad antiteroristinė operacija vis dar aktyviai vyksta, gyventojams draudžiama palikti namus. Yra žinoma, kad vieną teroristą nukovė snaiperis, dar viena moteris susisprogdino. Trečioji auka - į apšaudymo zoną patekęs praeivis, teigiama CNN.

(atnaujinta 09.10 val.) Operacijos metu buvo nukauti trys įtariamieji, įskaitant ir vieną moterį, kuri susisprogdino, teigiama policijos pranešimuose, kuriuos cituoja "The Guardian", tačiau tvirtinama kad patikrinti informacijos kitais šaltiniais kol kas nepavyksta.

REKLAMA

(atnaujinta 08.54 val.) Apsiaustoje teritorijoje girdimi sprogimai, praneša CNN. Tačiau nėra aišku, ar jie buvo valdžios atstovų kontroliuojami, ar detonuoti užspeistų smogikų sprogmenys. Prancūzijos televizija praneša, kad viename iš pastatų sprogmenis detonavo mirtininkė.

(atnaujinta 08.48 val.) Paryžiaus valdžia perspėja Sen Deni rajono gyventojų neiti iš namų - antiteroristinė operacija tęsiasi.

(atnaujinta 08.39 val.) Mažiausiai vienas žmogus žuvo trečiadienį policijos specialiosioms pajėgoms šturmuojant butą viename Paryžiaus šiauriniame priemiestyje po kruvinų atakų Paryžiuje, nurodė tai operacijai artimas šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaltinis tos aukos neįvardijo. 

(atnaujinta 08.35 val.) Į Paryžiaus centrą išsiųsta kariuomenė. Mažiausiai šimtas karių padės policijai užtikrinti saugumą.

(atnaujinta 08.32 val.) Įtariamas Paryžiaus teroro atakų vadeiva – Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas – yra trečiadienį paryčiais pradėto policijos reido Prancūzijos sostinės šiauriniame priemiestyje taikinys, nurodė vienas policijos šaltinis.

Kol kas neaišku, ar tas 28 metų vyras, džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) narys, yra tarp 2–4 žmonių, kurie, kaip manoma, yra policijos šturmuojamame bute San Deni priemiestyje.

REKLAMA

(atnaujinta 08.16 val.) Prancūzų naujienų kanalas BFMTV praneša, kad tarp užsibarikadavusių gali būti ir visoje Europoje ieškomas Salahas Abdeslamas.

(atnaujinta 07.57 val.) Manoma, kad San Deni yra įtariamas juodojo penktadienio išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas. Būtent jis tapo policijos taikiniu, praneša AFP.

(atnaujinta 07.50 val.) Sustabdyta priemiestyje veikianti metro linija, kol kas sprendžiama, kurias mokyklas atidaryti. Ten, kur aktyviai vykdoma antiteroristinė operacija, priemiesčio gyventojų prašoma likti namuose. 

REKLAMA

(atnaujinta 07.30 val.) Šaltinių policijoje teigimu, RAID pareigūnų vykdoma operacija tebesitęsia. Keli įtariamieji trečiadienį paryčiais tebebuvo užsibarikadavę viename bute Paryžiaus šiauriniame rajone. Manoma, kad du įtariamieji buvo nukauti, dėl trečiojo informacijos nėra. Informacijos patikslinimas, anot pareigūnų, nėra įmanomas, kol operacija nesibaigė.

 

-------------

tv3.lt primena,  kad Prancūzijos tyrėjai antradienio vakarą gavo vaizdo įrašą, patvirtinantį, kad teroro atakose Paryžiuje, per kurias buvo šaudoma į barus ir restoranus, dalyvavo devintasis užpuolikas, antradienį pranešė tyrimui artimi šaltiniai.

Tas vaizdo įrašas rodo, kad be Salaho Abdeslamo dar gali būti antras besislapstantis užpuolikas – nebent nufilmuotas vyras yra vienas iš dviejų įtariamųjų, suimtų Belgijoje.

JAV nutupdyti į Paryžių skridę lėktuvai

Naktį JAV buvo nutupdyti du „Air France“ lėktuvai, kurie skrido į Paryžių, tvirtina pareigūnai. Skrydis 65, kuris buvo suplanuotas iš Los Andželo į Paryžių, buvo skubiai nukreiptas į Solt Leik Sitį dėl sprogimų grėsmės. Pareigūnai nepraneša, ar po lėktuvo patikrinimo kas nors buvo suimtas.

Netrukus po to, „Air France“ skrydis 55 iš Vašingtono Dulles tarptautinio oro uosto, vykės į Šarlio de Golio oro uostą Paryžiuje, buvo nukreiptas ir nutupdytas Halifaxe. Priežastis – įtarimai dėl sprogmenų.

REKLAMA

Kol kas nėra žinoma, ar apie bombas lėktuvuose pranešė tas pats asmuo.

Paskelbta neatpažinto sprogdintojo nuotrauka

Prancūzijos policija antradienį paskelbė nuotrauką, kurioje matomas vienas iš mirtininkų, susisprogdinusių praeitą penktadienį prie nacionalinio stadiono, prašydama ką nors apie jį žinančius žmonės suteikti informacijos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų