REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Paryžius gedi (nuotr. SCANPIX)

Du vyrai, kuriuos Prancūzijos policija sieja su teroro atakų virtine Paryžiuje, anksčiau šiais metais užsiregistravo pabėgėliais Graikijoje, šeštadienį patvirtino graikų policija.

21

Du vyrai, kuriuos Prancūzijos policija sieja su teroro atakų virtine Paryžiuje, anksčiau šiais metais užsiregistravo pabėgėliais Graikijoje, šeštadienį patvirtino graikų policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos institucijos paprašė graikų teisėsaugos patikrinti vieno vyro pasą ir pirštų atspaudus, taip pat kito vyro pirštų atspaudus, įtariant, kad jie anksčiau registravosi Graikijoje, per kurią į Europos Sąjungą patenka daugiausiai pabėgėlių iš Sirijos.

REKLAMA

Bent vienas Sirijos pasas buvo rastas prie vieno iš septynių užpuolikų, žuvusių per smurto bangą penktadienio vakarą, palaikų. Graikijos piliečių apsaugos ministras Nikas Toskas savo pranešime nurodė, kad vienas tų vyrų spalį buvo užregistruotas Lero saloje.

„Patvirtiname, kad (Sirijos) paso savininkas atvyko per Graikijos salą Lerą spalio 3 dieną, kur buvo užregistruotas pagal ES taisykles“, – nurodė jis.

Prancūzijos policija informavo, kad tas pasas buvo rastas „netoli vieno iš užpuolikų kūno“, atliekant tyrimą po penktadienio vakarą įvykdytos virtinės išpuolių – prie koncertų rūmų „Bataclan“, kur buvo nužudyti 82 žmonės. To paso autentiškumas tikrinamas, bet jo suradimo faktas tikriausiai patvirtina ryšį su Sirija, kuris buvo viena iš prielaidų, pareigūnams tiriant atakas šešiose Paryžiaus vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas graikų policijos šaltinis sakė, kad antrasis vyras taip pat buvo užregistruotas Graikijoje, o televizija „Mega“ pridūrė, kad tai irgi įvyko Lero saloje rugpjūtį.

Europos Sąjungos saugumo tarnybų pareigūnai jau seniai nuogąstavo, kad džihadistai gali pasinaudoti masiniu migrantų antplūdžiu – daugiausiai iš karo krečiamos Sirijos, kuris Bendrijoje labai paaštrėjo nuo šių metų pradžios.

Prokuroras: žuvo 129 žmonės

Naujausiais duomenimis, per išpuolius žuvo 129 žmonės, bet šis skaičius nėra galutinis. Dar 352 žmonės sužeisti, iš jų mažiausiai 99 yra kritinės būklės ir kovoja dėl išlikimo. Per susirėmimus su policija ir detonavus sprogmenis žuvo 7 teroristai. Žinoma, kad tarp žuvusiųjų yra Didžiosios Britanijos, JAV, Tuniso, Belgijos, Rumunijos ir Švedijos piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Belgijos policija Briuselyje sulaikė penkis asmenis, siejamus su išpuoliais Paryžiuje, pranešė šalies teisingumo ministras Koenas Geensas. Policijos operacija, kurios metu buvo sulaikyti įtariamieji, buvo organizuota tankiai imigrantų gyvenamame Molenbeek rajone. Žiniasklaidos duomenimis, sulaikymai ir patikrinimai susiję su automobiliu su belgiškais registracijos numeriais, kuris buvo rastas netoli koncertų salės „Bataclan“.


TAIP PAT SKAITYKITE

Kodėl pabėgėliai skuba atvykti į Europą iki Kalėdų?


Koncertų salėje „Bataclan“ rastas Sirijos piliečio, gimusio 1980 metais, pasas. Šis asmuo anksčiau Prancūzijos policijai nebuvo žinomas.

REKLAMA

Tačiau policija identifikavo ir vieną čia šaudžiusį teroristą. Tai 1985 metų liepos 21 d. Prancūzijoje, Somos departamente, gimęs vyriškis. Jis policijai buvo žinomas kaip nusikaltėlis, net 8 kartus lygtinai teistas 2004-2010 m. laikotarpiu už smulkius nusikaltimus. Pareigūnai jį stebėjo dėl viešai deklaruojamų radikalių pažiūrų.

Tikslas – nužudyti kuo daugiau žmonių

Paryžiaus prokuroras, pristatydamas 24 valandas trukusio tyrimo rezultatus pranešė, kad penktadienio teroro išpuolius įvykdė koordinuotos teroristinės grupės. Viena iš grupių keliose vietose apšaudė pėsčiuosius iš Kalašnikovo automatų, antroji atakavo koncertų salę „Bataclan“, o trečiosios užduotis buvo sieti chaosą Paryžiaus gatvėse.

REKLAMA

Policija ieško juodos spalvos „Seat Leon“ automobilio, kuriuo juda viena iš grupių. Pilkas „Volkswagen Polo“, kuriuo į „Bataclan“ atvažiavo teroristai, jau surastas ir saugomas pareigūnų, rašo „tvn24“.

Anot Paryžiaus prokuroro, užpuolikai šaudė ne tik iš Kalašnikovų. Jie su savimi turėjo ir mažesnio kalibro lengvus ginklus. Iš ginklų jie šaudė tol, kol baidavosi šoviniai, žaibiškai juos keisdavo, o kai šie baigdavosi – panaudodavo sprogmenis. Jų tikslas buvo pražudyti kuo daugiau žmonių. Visi teroristai taip pat buvo apsijuosę vienodais mirtininkų diržais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų