REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas dar kartą imasi siūlymo uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose. 

Seimas dar kartą imasi siūlymo uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose. 

REKLAMA

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti šešių parlamentarų, dirbančių Sveikatos reikalų komitete, parengtas Tabako kontrolės įstatymo pataisas: už balsavo 46, prieš - 5, o susilaikė 22 parlamentarai.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisų iniciatorius konservatorius Antanas Matulas tikisi, kad uždraudus rūkyti balkonuose visuomenė gyventų sveikiau. Jis sutinka, kad bus pasipriešinimas, tačiau tikisi, jog ilgainiui prie naujos situacijos visi pripras.

REKLAMA

„Po to, kai mes uždraudėme rūkyti baruose ir kavinėse, vieni pirmųjų Europoje, sakė bus blogai, nebus biznio, bet po dviejų mėnesių tas biznis padidėjo, todėl, kad ateina pavalgyti ir pabūti žmonės su šeimomis, ir tie kurie nerūko“, - tvirtino A.Matulas.

Siūlo spręsti namų bendrijoms

Socialdemokratas Juras Požela, pasipiktinęs, kad gali būti uždrausta rūkyti privačių kotedžų terasose, pasiūlė įstatyme numatyti galimybę dėl rūkymo balkonuose nuspręsti namo bendrijai.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos komiteto narys Rokas Žilinskas pareiškė, kad „rūkymas balkone prilygsta tokiai pačiai invazijai į privačią nuosavybę, kaip ir garsiai klausytis muzikos kaimynystėje vidury nakties“, tačiau jam kilo įtarimas, kad įgyvendinti tokias pataisas ir sutramdyti rūkančius balkonuose bus sunku.

Pataisų autoriai taip pat sako, kad įstatymas dabar balkonus priskiria prie bendro naudojimo patalpų, todėl juose rūkyti turi būti draudžiama, kaip ir laiptinėse. Pasak A.Matulo, bendro naudojimo patalpas kiekvienas supranta ir interpretuoja savaip, todėl siūloma įstatyme įvardinti balkonus kaip vietą, kur draudžiama rūkyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priešinosi liberalsajūdiečių frakcija

Pasak jo, priėmus pataisą, atsirastų motyvas perspėti kaimynus, kad negalima rūkyti balkonuose. „Atsiras motyvas kaimynui, bendruomenės pirmininkui, bendrijos namo pirmininkui pasvarstyti, perspėti, paprašyti“, - pristatydamas pataisas teigė parlamentaras.

Seimui praėjusių metų pabaigoje nepavyko įteisinti draudimo - tam labiausiai priešinosi opozicinė liberalsąjūdiečių frakcija, pasak kurios atstovų, taip Seimas įsiveltų į buitinius konfliktus, papildomai būtų apkrauta policija.

Tuo tarpu A.Matulas sako, kad neuždraudus rūkyti būtų vis daugiau kritikos ir skundų, kad žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir vaikų nuo pasyvaus rūkymo.

Toliau pataisas Seimas svarstys gruodžio 1-ąją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų