REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jaunasis verslininkas Mantas Vaskela tikina, jog turint noro ir gerą idėją galima tapti regiono lyderiu. Idėją, kuri išsivystė į konkurencingų bepiločių orlaivių gamybą, turėjo ir Mantas. Vaikinas įsitikinęs, kad pagrindinis verslo tikslas pasiseks tik tuomet, kai bus nustatyta problema, jos sprendimo būdai ir identifikuoti konkurentai. Jei žmogus yra pasiryžęs investuoti savo laiką ir dideles pastangas į savęs ugdymą – visi keliai yra atviri.

 Jaunasis verslininkas Mantas Vaskela tikina, jog turint noro ir gerą idėją galima tapti regiono lyderiu. Idėją, kuri išsivystė į konkurencingų bepiločių orlaivių gamybą, turėjo ir Mantas. Vaikinas įsitikinęs, kad pagrindinis verslo tikslas pasiseks tik tuomet, kai bus nustatyta problema, jos sprendimo būdai ir identifikuoti konkurentai. Jei žmogus yra pasiryžęs investuoti savo laiką ir dideles pastangas į savęs ugdymą – visi keliai yra atviri.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujate įmonei „Laserpas“, kuri užsiima labai specifine veikla. Kaip galima būtų paprastai apibūdinti jūsų veiklą?

REKLAMA

„Laserpas“ – tai bepiločių orlaivių operatorius, teikiantis preciziškai tikslias vietovių ar infrastruktūros apžiūros, stebėjimo bei aukštos kokybės vaizdinės medžiagos apdorojimo paslaugas. Mūsų klientai – energetikos, žemdirbystės, miškininkystės ir kitų sektorių atstovai. Naudojame naujausias šių laikų technologijas – bepiločius orlaivius, lazerinius skenerius, įvairaus tipo kameras. Visus šiuos elementus mūsų specialistai sukombinuoja į vieną autonominę skraidyklę, atitinkančią kiekvieno kliento individualius poreikius ir galinčią be žmogaus įsikišimo skristi didelius atstumus. Mes esame jauna įmonė, tačiau mūsų ilgalaikis tikslas – tapti regiono lyderiais infrastruktūros apžiūros segmente.

REKLAMA
REKLAMA

Ar šio verslo idėja – jūsų? Jei taip – kaip ji gimė?

Idėjos gimimo nepriskirčiau vienam asmeniui ar investuotojams, galima teigti, kad idėja kilo organiškai. Jos užuomazgos man kilo padirbėjus energetikos sektoriuje. Tuomet, diskutuojant su buvusiais kolegomis apie sektoriaus sunkumus ir susiformavo idėja sukurti skraidantį įrankį, kuris leistų palengvinti darbuotojų, apžiūrinčių elektros tinklus, dujotiekius, vandentiekius ar geležinkelius, darbą. Tiesa, tuo metu planus siejome su visiškai kita technologija, kuri, kaip dabar jau žinome, būtų nepasiteisinusi. Taip vystant idėją atsirado bendraminčių, kurie pridėjo pasitikėjimo savimi ir idėja, o toliau intensyviai dirbant – ir partneris. „Avia Solutions Group“ mūsų idėją pasitiko teigiamai ir iškart radome bendrą kalbą. Visi kartu išties daug dirbome, kol galiausiai priėmėme sprendimą naudoti žymiai galingesnę techniką ir sukurti ne „pagalbinį“ produktą, o pasaulinę rinką keičiančią paslaugą. Apibendrinant, nuo idėjos gimimo iki galutinių sprendimų priėmimo praėjo maždaug 4 mėnesiai. Tiesa, mums pasisekė, jog esame didžiulę patirtį sukaupusios aviacijos verslo įmonių grupės dalimi, priešingu atveju šis laikotarpis galėjo būti gerokai ilgesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis jaunų žmonių pasvajoja dirbti nišinėse srityse, susijusiose su naujausiomis technologijomis ir inovatyviais sprendimais. Tačiau tokiems verslams iš pradžių reikia gerų idėjų, o po to – finansavimo. Kuri iš šių dalių, Jūsų nuomone, sudėtingiausia įkuriant ir vystant pažangią įmonę?

Pagrindinis tokio verslo pagrindas – tinkamai identifikuoti problemą ir naudą, kurią galėtų suteikti nauja technologija. Tuomet svarbu atsakyti į klausimą, ar reikalingos technologijos kokiomis nors formomis jau egzistuoja rinkoje. Taip pat nederėtų vaikytis itin sunkiai sukuriamų technologijų ar idėjų, kurių negali įgyvendinti net tokios milžinės kaip „Google“ ar „Microsoft“. Viena vertus, mes pradedami veiklą puikiai supratome, kad įrankiai, būtini mūsų klientų problemoms išspręsti, jau egzistuoja, tačiau jie nėra pakankamai tobuli ir neatspindi realios situacijos mūsų rinkoje.

REKLAMA

Todėl suprasdami problemą ir turėdami potencialius atsakymus, mes detaliai analizavome bepiločius orlaivius, jų tipus („fixed-wing“ arba kvadrokopteriai) ir aiškinomės, kokie jų geriausiai tiktų būtent elektros, dujų, šilumos tinklų ar kitos infrastruktūros ar miškų apžiūrai bei orlaivių priežiūrai. Tuomet nustatėme, kokių specifinių technologijų bei programinės įrangos sektoriuje trūksta. Pastebėjome, kad klientams reikia ne tik stebėti teritorijas, infrastruktūrą ar objektus, tačiau ir gebėti tuos vaizdus tirti ir vėliau pateikti vertę kuriančius rezultatus. Būtent tuomet ir supratome, kad mūsų kuriamos vaizdo apdorojimo programos su individualiai kiekvienam klientui surinktomis skraidyklėmis sukurs būtent tą paslaugą, kurios mūsų rinkoje iki šiol nėra.

REKLAMA

Kokių įgūdžių ir žinių reikia, norint dirbti įmonėje, panašioje į jūsų? Ar tiesa, jog didžiausias įsidarbinimo galimybės pažangiose įmonėse turi tik „tiksliukai“, o, pavyzdžiui, socialinių mokslų atstovų žinių jose prireikia rečiau?

Nemeluosime, mes – inžinerinė įmonė, teikianti unikalų technologinį produktą, todėl natūralu, jog mums svarbiausi elektronikos, skrydžio sistemų bei programavimo specialistai. Tačiau tai visiškai nereiškia, jog mūsų įmonėje gali dirbti tik tiksliųjų mokslų absolventai. Pavyzdžiui, mūsų inžinerijos vadovas yra medijų specialistas, tačiau jo patirtis su specifinėmis vaizdo fiksavimo sistemomis, kurios yra didelė mūsų paslaugų dalis, ir lėmė dabartinę jo poziciją. Žmogaus karjera ir sritis, kurioje jis atsiskleis, priklauso tik nuo jo paties ir jo noro būti vienos ar kitos industrijos dalimi. Jei žmogus yra pasiryžęs investuoti savo laiką, pasirengęs dėti dideles pastangas į savęs ugdymą ir tikrai nuoširdžiai mėgsta ar trokšta naudoti bei išnaudoti naująsias technologijas – tokiems žmonėms keliai visuomet atviri.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką patartumėte jauniems žmonėms, kurie norėtų dirbti panašioje įmonėje arba toki1 įkurti?

Jei esate jaunas, ambicingas, technologiškai išsilavinęs (nebūtinai gavęs šios srities diplomą) ir be galo norite dirbti šioje srityje – parašykite mums. Tačiau mes visuomet sakome, kad geriausia yra ateiti į įmonę su idėja, ją pristatyti ir tuomet diskutuoti, kaip ją būtų galima įgyvendinti, o ne naršyti po darbo skelbimus. Jei kažko tikrai norite – susiraskite tikslą ir siekite jo žingsnis po žingsnio, dėkite visas įmanomas pastangas. Tuomet beveik nėra abejonių, kad jums pasiseks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų