REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
TV3

„Vierchas“ ar socialinis darbuotojas?

Trečią vietą "Akistata" skiria "studentui iki gyvos galvos" Kęstučiui Matijošaičiui (46 m.). Už žmogžudystę įkalintas Kęstutis kameroje antrą kartą nužudė žmogų, už tai sulaukė negailestingos bausmės. K. Matijošaičio šansai sulaukti malonės nežinomi.

21

Trečią vietą "Akistata" skiria "studentui iki gyvos galvos" Kęstučiui Matijošaičiui (46 m.). Už žmogžudystę įkalintas Kęstutis kameroje antrą kartą nužudė žmogų, už tai sulaukė negailestingos bausmės. K. Matijošaičio šansai sulaukti malonės nežinomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mat kalinių hierarchijoje K. Matjošaitis užima vadovaujančią padėtį, todėl, pasak žinovų, vargu ar gavęs diplomą jis dirbs socialiniu darbuotoju, nes kaliniai neparastai smerkia "kolegas", bendradarbiaujančius su kolonijų valdžia. Bet dar didesnė Kęstučio bėda - jo nusikaltimas labai žiaurus ir šlykštus.

REKLAMA

Berods Vilniuje gyvenęs K. Matijošaitis 1992 metais į Lukiškių tardymo izoliatorių pakliuvo už žmogžudystę. Ką jis padarė, "Akistatai" nepavyko sužinoti - prižiūrėtojai neturi teisės to pasakoti, o pats Kęstutis nenori.

"Et, nieko ypatingo. Susimušiau su kitu kaliniu, kiek neapskaičiavau ir jis mirė. Štai man ir tokia žiauri bausmė iki gyvos galvos", - "Akistatai" yra pasakojęs K. Matijošaitis.

REKLAMA
REKLAMA

O tuomet K. Matijošaitis kameroje iškart tapo lyderiu. Pasak kalinių žargono - "vierchu", "pachanu".

Nuo nuobodulio K. Matijošaitis gynėsi žaisdamas kortomis bei domino. Pralošusysis turėdavo išgerti po kelias stiklines vandens arba padaryti sutartą skaičių atsispaudimų. "Vierchui" K. Matijošaičiui visa tai daryti netiko pagal padėtį, tad atsispaudimus už jį darė ir vandenį iki apsivėmimo rijo visai nežaidęs paklusniųjų kastos kalinys A. Buinauskas.

Veikiai tokie paprasti žaidimai Kęstučiui pasirodė pernelyg nuobodūs. 1992-ųjų rugsėjo 30-ąją lyderis kameroje surengė "dviračių lenktynes". Nieko nesupratote? Aišku, tai tik alegoriškas žiaurių, žalojančių kankynių pavadinimas, kuriomis smaginasi uždaryti vyrai. K. Matijošaičio nurodymu A. Buinauskas buvo pririštas prie gulto, mušamas bei smaugiamas. Po to nelaimingajam į sėdynę ir tarp kojų pirštų buvo prikaišiota popierių ir jie padegti. Kiti kaliniai žvengė stebėdami, kaip surištas degantis A. Buinauskas muistosi, mėgindamas užgesinti popierius. Kalinių žargonu tai ir vadinama "minti dviratį".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po mėnesio K. Matijošaitis nusižiūrėjo kitą auką - už vagystę suimtą P. Rusovičių. Įtraukė jį į žaidimus kortomis, šachmatais bei domino. Oi pavojinga pirmą kartą pakliuvus už grotų žaisti!

Iš pradžių buvo žaidžiama iš cigaretės, saldainio. Įveltas į žaidimus P. Rusovičius K. Matijošaičiui ne juokais prasiskolino, atrodytų, nekalti žaidimai baigėsi 2000 litų skola. Kalėjime baisi tvarka - geriau mirk, bet skolas laiku grąžink. Galop K. Matijošaitis davė terminą - per trumpą laiką gauti pinigus, arba pagrasino skolininką pažeminti į skriaudžiamųjų kastą bei mirtinai sumušti. Net ir dabar 2000 litų - nemenki pinigai, o tuomet vargingai gyvenęs P. Rusovičius nesugalvojo, kur tiek litų gauti. Nujausdamas bėdą, kalinys per pasimatymus pinigų prašė iš artimųjų, tačiau ir jie neturėjo santaupų. K. Matijošaitis P. Rusovičiui pasiūlė užrašyti kokį butą Vilniuje, bet ir šis planas nepavyko.

REKLAMA

Antstolių kalėjime nėra, už skolas kaliniai paniekinami, pažeminami į skriaudžiamųjų ir niekinamųjų kastą - "gaidžius".

Vieną naktį K. Matijošaitis surengė egzekuciją. P. Rusovičius buvo žiauriai sumuštas. Pagal pažeminimo ritualą K. Matijošaitis ir kiti "vierchai" kaliniui prie burnos kišo savo lytinius organus. Nuo tos minutės P. Rusovičius tapo beteisiu "gaidžiu", kurio čiužinys - arčiausiai tupyklos, kuriam draudžiama valgyti prie bendro stalo ir apskritai bendrauti su "normaliaisiais". Kaliniui kelio iš pažemintųjų kastos atgal pas "normaliuosius" nėra iki pat mirties.

REKLAMA

Tačiau pažeminti skolininką K. Matijošaičiui pasirodė per maža. Po kamera buvo izoliatoriaus prižiūrėtojų kambarys, tad surištas P. Rusovičius pirma buvo nutildytas į burną prikišant vatos iš čiužinio ir burną užrišant. Tada prasidėjo egzekucija, trukusi visą naktį. Surištasis buvo mušamas, spardomas, purtomas 220 voltų įtampos elektra, surištajam buvo net šokinėjama ant krūtinės. Paryčiui neatlaikęs kankinimų žmogus mirė. Medikai nustatė, jog nelaimingajam sulaužyti šonkauliai pažeidė širdį ir plaučius, vyras mirė baisiose kančiose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsigandęs atsakomybės, sadistas įsakė kaltę prisiimti kitam kameros kaliniui - jau mums pažįstamam A. Buinauskui. Kęstutis liepė meluoti, kad A. Buinauskas neva susimušęs su P. Rusovičium ir pastarąjį netyčia užmušęs.

A. Buinauskas bandė nesutikti, gindamasi, jog tardytojai juo nepatikės. Tuomet K. Matijošaitis A. Buinauską sužeidė peiliu ir pasijuokė jog dabar viskas atrodo įtikinamai.

Melas, kaip yla iš maišo, išlindo jau per pirmąjį A. Buinausko tardymą - tereikėjo ujamą kalinį atskirti nuo K. Matijošaičio.

K. Matijošaitį kalėti iki gyvos galvos nuteisęs teisėjas po nuosprendžio žurnalistams prisipažino, jog tai buvusi pati šlykščiausia jo gyvenimo byla.

REKLAMA

Penktus metus besimokantis K. Matijošaitis gruodį turėtų gauti aukštojo mokslo diplomą. Kalėjimų gyvenimo žinovai mano, jog Kęstutis nedirbs socialiniu darbuotoju, nes bendradarbiauti su įkalinimo įstaigų vadovybe jam draudžia nerašyti kalinių įstatymai. Ėmęs dirbti socialiniu darbuotoju K. Matijošaitis iš "viercho" iškart taptų negerbiamu "muchamoru", tai yra niekinamųjų kastos atstovu.

Laikas parodys, ar "Akistatos" prognozės teisingos. Pats K. Matijošaitis teigia labai pasikeitęs ir dabar esąs visai kitas žmogus. Kas žino, gal socialinio darbo su kaliniais "specialistas" K. Matijošaitis sąžiningai dirbs ir išpirkęs kaltę sulauks išauštant laisvą rytą?

Redakcijos archyvo nuotr.

Daug kas abejoja, ar K. Matijošaitis aukos savo padėtį kalėjime vardan socialinio darbuotojo darbo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų