REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alijošius - "gydytojas" namuose

Kokios gi šio stebukladario augalo gydomosios savybės? Dar garsusis senovės gydytojas Avicena teigė, kad alijošius gydo išeinamosios angos ir vyrų lyties organų žaizdas, raumenų pūlinius. Jau tada šviesuolis patarinėjo alijošių maišyti su vynu ar medumi, nes taip galima išsigydyti sąnarių, tulžies bei širdies ligas, net depresiją. Turbūt ne be reikalo tokius patarimus iš kartos į kartą perduodanti liaudis ir šiandien pataria vazoną su alijošiumi laikyti šalia žmonių, nukentėjusių per nelaimingus atsitikimus - augalas padeda atsigauti.

REKLAMA
REKLAMA

Gydymas alijošiumi

Viduriai. Alijošius vartojamas tiek į vidų, tiek išoriškai. Alijošiaus miltelių tirpalas (vieną ar du kartus ant peilio galo), išvirintas su šaukšteliu medaus, puikiai išvalo vidurius. Sergantiesiems vidurių užkietėjimu, gastritu, taip pat kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, patariama gerti alijošiaus sulčių po arbatinį šaukštelį 2-3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Alijošiaus sultys tinka ir norintiesiems suliesėti. Tokiems patartina pusę šaukšto šviežių alijošiaus sulčių įpilti į pusę stiklinės (100 ml) vandens ir išgerti prieš einant miegoti. Po 10 dienų daryti pertrauką. Po kurio laiko galima vėl pakartoti.

REKLAMA

Žaizdos. Alijošiaus vanduo labai tinka senoms, pūliuojančioms žaizdoms gydyti. Tirpalu suvilgytą drobės gabalėlį uždėti ant žaizdos. Jei žaizda gili ir niekaip negali užsitraukti bei pasidengti nauja oda, reikia pabarstyti alijošiaus milteliais ir kasdien perrišinėti vėl barstant. Milteliai išsklaido ir sunaikina pūlius. Alijošius labai greitai gydo ir senas, ir naujas žaizdas.

Sloga. Sergantiesiems sloga patariama į kiekvieną šnervę įsilašinti po 5-6 lašus alijošiaus sulčių. Palašinus 2-3 kartus kas kelias valandas, sloga išnyks arba pastebimai sumažės.

REKLAMA
REKLAMA

Dantenos. Sergantiesiems dantenų ir burnos ertmės ligomis patariama burną skalauti 50 procentų alijošiaus sulčių ir vandens mišiniu, gerti pienu praskiestas alijošiaus sultis po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną.

Akys. Kam skauda akis, jos dažnai parausta ar esti drumzlinos bei pūliuoja, tinka pasigamintas alijošiaus vanduo. Į nedidelį indelį reikia įpilti alijošiaus miltelių (ant peilio galo) ir užpilti karštu vandeniu bei gerai išmaišyti. Šiuo vandeniu akis reikia plauti iš vidaus ir iš išorės 2-3 kartus. Iš pradžių akis gali perštėti, bet tuoj praeina. Po šaukštelį šviežių sulčių 3 kartus per dieną patariama išgerti ir asmenims, kuriems nustatoma progresuojanti trumparegystė. Taip gydytis 5 dienas ir daryti pertrauką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oda. Besigydantiesiems egzemą, nudegimus, įpjovimus patariama ant gydomų vietų dėti alijošiaus lapus arba alijošiaus sulčių kompresus. Netgi tinka išgerti šviežių alijošiaus sulčių. Šis augalas taip pat sausina odą. Todėl žmonėms, kuriuos vargina riebi oda, reikia 5-6 sveikus stambius alijošiaus lapus švariai nuplauti tekančiu vandeniu ir uždengti stikliniame inde. Visa tai dvi dienas palaikyti šaldytuve. Po to susmulkinti ir išspausti sultis. Šiomis sultimis riebus veidas valomas porą savaičių kasdien po tris kartus. Vėliau procedūrą galima vėl pakartoti. Vis dėlto reikia prisiminti, kad nuolatinis odos "sausinimas" laukto efekto neduos - oda gali pasidaryti dar riebesnė.

REKLAMA

Virškinimas. Sutrikusiam virškinamajam traktui gydyti reikia šviežių alijošiaus sulčių po 8-9 lašus gerti 2-3 kartus per dieną. Seniau kaimo žiniuonės skelbdavo daug būdų, kaip gydytis nuo skrandžio vėžio. Jos patardavo susmulkinti du šaukštus alijošiaus lapų ir užpilti dviem stiklinėmis degtinės. Dar įdėjus keletą pelargonijos žiedų, laikyti visą savaitę tamsioje vietoje. Po to šio vaisto gerti po šaukštą du kartus per dieną.

Plaučiai. Sergantiesiems tuberkulioze ar kitomis plaučių ligomis reikia pasigaminti tokio vaisto. Sumaišyti po 100 gramų medaus, sviesto, kiaulės arba žąsų taukų, kakavos ir 15 gramų alijošiaus sulčių. Viską pakaitinti, bet neleisti užvirti. Šio vaisto gerti 2 kartus per dieną: ryte ir vakare po 1 valgomąjį šaukštą su 1 stikline karšto pieno.

REKLAMA

Gimda. Moterims, sergančioms gimdos kaklelio erozija, patariama į lyties organus įkišti tamponą, išmirkytą alijošiaus sultyse.

Alijošiaus lapų likeris

Anginą ir plaučių ligas tinka gydyti vadinamuoju alijošiaus lapų likeriu, kurio galima pasigaminti namuose. Pridėti pusę butelio supjaustytų alijošiaus lapų ir iki viršaus pripilti smulkaus cukraus. Butelio kaklelį aprišti marle. Palaikius 3 paras, viską užpilti degtine, vėl užrišti ir vėl laikyti 3 paras. Tada butelio turinį perkošti, žaliavą nuspausti. Gautas skystis - saldžiai aitrus likeris. Jo gerti po 1 šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį (vaikams - po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną). Vartoti, kol sugrįš sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaba: nors liaudies išmintis patikrinta laiko, tačiau kiekvienas sergantysis, nutaręs gydytis pats, turėtų dar pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Irena ZUBRICKIENĖ

Letos KAULINIENĖS nuotr.:

- Marijampolietė A. Nevulienė prie savo stebuklingojo alijošiaus

- Matyti pražydusį alijošių - itin reta proga

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų