REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Cigarečių slėptuvės

Vienas muitininkams pakliuvęs kontrabandininkas ilgai prisimins, kaip pareigūnai plėšė nuo jo plaukuotos krūtinės lipnia juosta priklijuotus cigarečių pakelius. „Uoj kaip jis rėkė. Grynai per kvailumą. Bent marškinėlius būtų pasivilkęs“, – juokiasi Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio posto viršininkas Raimondas Šapoka.

16

Vienas muitininkams pakliuvęs kontrabandininkas ilgai prisimins, kaip pareigūnai plėšė nuo jo plaukuotos krūtinės lipnia juosta priklijuotus cigarečių pakelius. „Uoj kaip jis rėkė. Grynai per kvailumą. Bent marškinėlius būtų pasivilkęs“, – juokiasi Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio posto viršininkas Raimondas Šapoka.

REKLAMA

Tokios istorijos muitininkams – kasdienybė. Išmonės stokojantys kontrabandininkai slepia cigaretes jau klasika tapusiose slėptuvėse: kuro bakuose, padangose, už galinio bamperio. Gudresni vis dar nustebina naujais mechanikos stebuklais. Įgrūda rūkalus neįtikėtinose vietose. Net šoninių veidrodėlių viduje įtaiso po kelis pakelius.

Slėptuvę atskleidė pagal... kvapą

Muitininkų viršininkas kantriai aiškina žurnalistei mechanikos subtilybes: „Įsivaizduojate, kur yra automobilio variklis ir po juo apačioje karteris, kuriame yra tepalas?“ Žurnalistė apsimeta, kad įsivaizduoja. „Cha cha, nelabai įsivaizduojate“, – skaniai nusijuokia pašnekovas. Ir toliau pasakoja istoriją apie gudrų muitininką ir ne tokią gudrią kontrabandininkų suktybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Palindo muitininkas po automobiliu ir pamatė, jog kažkas ne taip su karterio dangčiu. Pasirodo, originalus dangtis nuimtas, ertmė užvirinta, kad tepalas neišbėgtų, ten pridėta cigarečių ir užsuktas dangtis. Iš išorės nieko nesimato – karteris kaip karteris. Bet mūsų inspektoriai pasižiūrėjo, kad varžtai buvo neseniai sukinėti. Atsuko – 20 pakelių cigarečių įkišta“, – pasakoja R. Šapoka.

REKLAMA

Kitas muitininkus nustebinęs mechanikų sprendimas – įkurdinti slėptuvę variklio „šakėse“. Tuščiavidurėje automobilio detalėje buvo prikišta cigarečių ir užvirinta bei uždažyta. „Net dulkėmis apipūtė, kad nesimatytų, jog kažkas daryta. Bet, matyt, šviežiai padarė ir iš karto išvyko. Mūsų inspektoriai užuodė šviežią dažų kvapą, pradėjo krapštyt ir aptiko radinį“, – sako muitininkų viršininkas.

Muitininkai aptinka rūkalus nekalčiausiose vietose. Pavyzdžiui, šeimos automobilio salone besimėtančiame termose. „Važiuoja tėvelis ir mama su vaiku. Salone – didelis termosas. Kas čia tokio, ar ne? Šeima ilgai kelionei pasidarė arbatos. Muitininkas atsuka termosą, o ten vietoje arbatos – cigaretės“, – pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Vežė kontrabandą – neteko krūtinės plaukų

Pritvirtinti cigarečių pakelius tarp rūbų – nieko nebestebinantis kontrabandininkų triukas. Tačiau vienas nelaimėlis, matyt, menkai išmanantis kontrabandininko amatą, prisitvirtino cigaretes tiesiai prie savo kūno. O jo būta plaukuoto. „Vežė cigaretes kažkoks pietietis. Labai plaukuoto kūno. Prisiklijavo pakelius tiesiai prie nuogos krūtinės, visas apsivyniojo ir paslėpė tą krovinį po marškiniais. Įsivaizduojate, kai nuiminėja lipnią juostą nuo plaukuoto kūno? Uoj kaip jis ten rėkė, kaip skerdžiamas. Grynai per kvailumą. Bent marškinėlius būtų pasivilkęs“, – kvatoja iš žioplo kontrabandininko pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Muitininkus pralinksmino ir gudruoliai su šešiais senais mersedesais, visi vežę cigaretes tokiose pačiose slėptuvėse. „Sustabdėme šešis mersedesus. Visi kokių 20 metų senumo. Įtartini. Apžiūrėjome vieną ir už bagažinės durelių radome slėptuvę. Pas antrą ten pat. Pasirodo, visi kaip vienas toje vietoje suslėpę. Juokėmės, matyt visa kompanija pas tą patį meistrą darėsi slėptuves“, – šypsosi R. Šapoka.

Nemirtinga klasika – dyzelinu „paskaninti“ rūkalai

Kai kurie kontrabandos gabenimo būdai pelnytai gali būti vadinami klasika. Tai gabenimas dujų ir kuro bakuose, išmetimo sistemoje. Kontrabandininkams vis dar nenusibostantys būdai turi kelis minusus. Visų pirma, jie gerai žinomi muitininkams ir nieko jais nenustebinsi. Antra, taip gabenamos cigaretės „paskaninamos“ dyzelio ir dujų kvapu.

REKLAMA

„Cigarečių blokai vakuumuojami specialiomis mašinėlėmis ir tuomet nardinami į degalus arba tvirtinami išmetimo sistemoje. Kontrabandininkai sako, kad jokio kvapo ten neprisigeria. Bet aš tuo tikrai netikiu. Dyzelis yra labai skvarbi medžiaga, stipraus kvapo. Žinoma, kad ji prasiskverbia net pro plastikinius pakelius. O apie išmetimo sistemoje gabentas cigaretes nėra ko net kalbėti. Kontrabandos prekeiviai ir taip parduoda falsifikatus, kurie neaišku iš ko pagaminti. Gal ten nei trupinio tabako nėra. O dar prisigeria kenksmingų kvapų. Ką tie žmonės rūko...“ – stebisi pareigūnas.

Kontrabandinio alkoholio gabenti nelabai apsimoka, mat vietos butelis užima tiek pat, kiek cigarečių blokas, o uždarbis iš svaigalų daug mažesnis. Tačiau kontrabandininkai kartais sugalvoja parsivežti šiek tiek pigesnės degtinės ar brendžio sau ir kaimynams. Populiariausia alkoholio slėptuvė – langų skysčio bakelis. „Alkoholis iš butelių supilamas į tuščią talpą langų skysčiui. Aišku, prieš tai jie tą talpą išplauna, tačiau turbūt vis tiek lieka šioks toks „prieskonis“. O mes randame ten paslėptą alkoholį paprastai – paspaudžiame langų apiplovimo svirtelę. Pagal kvapą puikiai jaučiasi, kas ten bėga“, – pasakoja muitininkų viršininkas.

REKLAMA

Kvailumo viršūnė ir pykčio priepuoliai

Paklaustas, koks kvailiausias jo regėtas kontrabandos gabenimo būdas, R Šapoka papasakoja istoriją apie neįtikėtino naivumo kontrabandininkus. Neaišku, optimizmas, ar protelio trūkumas, paskatino du sunkvežimių vairuotojus vežti nedeklaruotas prekes net jų nepaslėpus.

„Sustabdėme sunkvežimį. Fūristas aiškino, kad važiuoja tuščias. Atidarome duris – pilna priekaba nedeklaruotos mėsos. Antroji fūra deklaravo, kad veža daržoves, bet patikrinus paaiškėjo, kad ten ta pati mėsa. Galvojo vyrai, gal prašoks, gal pravažiuos. Retai tokių optimistų pamatysi. Pajuokina mus jie.

Vienas štai deklaravo, kad vežasi keturis cigarečių blokus. Pradėjome tikrinti, o jis susinervino, šoko prie automobilio ir visą sudaužė. Pradūrė pats savo padangas su peiliu, stiklus išmalė. Kažkoks nervų priepuolis užėjo. O po to išvažiavo už vartų ir iš karto pakliuvo kelių policijai už techniškai netvarkingo automobilio vairavimą. Kurį prieš kelias minutes įsiutęs pats ir sumalė“, – juokiasi pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juokingiausių slėptuvių TOP 5

Muitininko darbas – ne tik naivių kontrabandininkų cirkai ir komedinės situacijos, bet ir svarbi, atsakinga pareiga. Tačiau Muitinės departamentas pasijuokti iš pažeidėjų nevengia ir net sudarė juokingiausių 2016-aisiais muitininkų aptiktų slėptuvių TOP penketuką.

Penktoje jo vietoje – moteriškės, kurios nusprendė nesivarginti ir neieškoti sudėtingų inžinerinių sprendimų. Cigaretes damos vežėsi paprasčiausiai sudėjusios į dėžutes ir apipylusios sausainiais.

Ketvirtoje vietoje atsidūrė makabriška situacija. Vyras deklaravo, jog cinkuotame karste gabena mirusiojo palaikus, nors iš tikrųjų vežėsi kontrabandinių cigarečių prikimštą dėžę už 35 tūks. eurų.

REKLAMA

Trečioje vietoje – garbaus amžiaus ponia, kelias dešimtis cigarečių sukišusi į metalines ledinukų dėžutes.

Antrą vietą pelnė du vyrukai, įtarimą muitininkams sukėlę savo keistai išsipūtusiais apdarais. Vyrai dėvėjo specialiai pasiūtas liemenes su atskiromis kišenėlėmis cigarečių pakeliams sudėti. Kiekvienoje liemenėje jie turėjo po 100 pakelių tabako gaminių.

Tačiau labiausiai muitininkus prajuokino ir pirmąją vietą užėmė šventiškai nusiteikusi moteriškė, pareigūnus tikinusi, kad vyksta į draugės 35-ąjį gimtadienį. Moters bagažinėje pūpsojo milžiniškas rožinis tortas. Tik muitininkams kilstelėjus pyragą, įtarimų sukėlė kiek per lengvas jo svoris. Kilstelėjus dar aukščiau, paaiškėjo, kad tortas visai ne tortas, o glajumi padabinta dėžė su cigaretėmis. Kaip ir daugeliui kitų nevykėlių, moteriškei teko atsisveikinti su „gimtadienio dovana“ ir „šventę“ pratęsti pareigūnų kabinete.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų