REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Seimo pavasario sesijos pradžios Trišalei tarybai beliko du oficialūs susitikai, o dauguma darbuotojams aktualių klausimų – vis nukeliami. Kai kurie jau nebeslepia, kad susitarti dėl visų klausimų nepavyks, o kiti įvardija, kas kalti dėl atidėliojimo.

Iki Seimo pavasario sesijos pradžios Trišalei tarybai beliko du oficialūs susitikai, o dauguma darbuotojams aktualių klausimų – vis nukeliami. Kai kurie jau nebeslepia, kad susitarti dėl visų klausimų nepavyks, o kiti įvardija, kas kalti dėl atidėliojimo.

REKLAMA

Pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną. Būtent iki tada Trišalei tarybai yra nurodyta susitarti dėl diskusijas sukėlusių punktų ir prezidentės vetuotų. Tarp jų itin darbuotojams aktualus – atostogų trukmė.

Trišalės tarybos posėdžių oficialiai liko du – vasario 28 dieną ir kovo 7 dieną.

Artimiausiame posėdyje, tikėtina, dalyvaus ir naujai įsileistos organizacijos – Lietuvos verslininkų konfederacija ir „Investuotojų“ forumas. Sutarta įsileisti ir dvi profsąjungų organizacijas.

Šiame posėdyje (senuoju formatu) toliau svarstytos Darbo kodekso (DK) nuostatos, susijusios su darbo sutartimis, atleidimu iš darbo ir kt. Kaip ir ankstesniuose tarybos posėdžiuose, dėl nemažai nuostatų darbuotojų ir darbdavių pozicijos išsiskyrė. Tarp svarbesnių sutartų dalykų – palengvintos sąlygos gauti nedarbo išmoką.

REKLAMA
REKLAMA

Kyla abejonių, ar spės susitarti

Naujienų portalui tv3.lt „Investuotojų forumo“ vykdančioji direktorė Rūta Skyrienė atvirauja, kad neramu, jog tiek daug klausimų atidedama. Jos nuomone susitarti pavyksta ne pačiais ryškiausiais klausimais.

REKLAMA

„Yra dalykų, kur galima pasimatuoti derybines pozicijas, galima pasitarti, kažką paaukoti, priimti, bet yra dalykų, kur jau matosi, kad niekada nesusitars. Tai tiesiog bus palikti spręsti Seimo nariams. Premjeras sakė, kad jei nespėsite susitarti iki kovo 10 d., liks galioti tas kuris priimtas“, – sako R. Skyrienė.

Lietuvos profesinių sąjungos konfederacija (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas pripažįsta, kad kompromisas randamas tik mažąja dalimi klausimų, bet visgi tikisi, kad bus spėta pataisymus priimti visais klausimais. Tačiau tam trukdo suteiktos nelygios galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai ganėtinai sudėtingos derybos, nes viena šalis jau yra gavusi avansą tam tikrą. Ta prasme, galiojantį Kodeksą, kuris jiems ganėtinai palankus ir jie visiškai nenori kažką prarasti, ką gavo. Dėl to derybos sudėtingos.

Jei būtų pasakyta, kad tas naujas Kodeksas visiškai neįsigalios, jei nebus sutarta dėl probleminių punktų, tada abi šalys būtų suinteresuotos tartis. Dabar priimtas vienas variantas, ganėtinai palankus darbdaviui, tai darbdaviai nėra tokie aktyvūs. Labai sunku su jais derėtis“, – mano LPSK pirmininkas.

„Be to, kas vyksta Trišalėje – tik ledkalnio viršūnė“, – prideda A. Černiauskas, turėdamas omeny, kad susitikimai ir konsultacijos vyksta ne tik oficialiai paskeltu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be visa to tikimasi, kad Seimas įvykdys pažadą – priimti tokias nuostatas, kurios bus sutartos Trišalėje taryboje ir neiškraipyti jų savaip.

„Tai bus ganėtinai geras pavyzdys ir darbdaviams, ir mums, kad reikia ieškoti kompromiso. Tik susiradus kompromisą tie norai tampa realybe. Bet jei tas normas Seimo nariai kvestionuos ir sakys, kad mūsų nuomonė yra svarbiau, kaip mes matėme, kas buvo anksčiau, tai parodys, kad tos derybos visiškai be tikslės“, – įvertina A. Černiauskas.

Tačiau Darbo kodekso pataisos gali užstrigti ir rimčiau. Mat prisijungus naujiems nariams, gali tekti peržiūrėti net tai, kas jau sutarta. Tai atskleidžia prie Trišalės tarybos turinčios prisijungti Lietuvos verslininkų konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.

REKLAMA

„Kol nesame priimti į Trišalę tarybą, vedame dialogą tiesiai su Vyriausybe. Jiems esame pateikę savo pasiūlymus dėl Darbo kodekso straipsnių, kurie buvo svarstyti Trišalėje taryboje. Mūsų pasiūlymai skiriasi nuo Trišalės tarybos.

Vyriausybėje sakė, kad vertins mūsų siūlymus taip pat, kaip Trišalės tarybos. Manau, viską galima suvienodinti.

Jei mūsų partneriai netemptų proceso ir greičiau priimtų sprendimą dėl mūsų įtraukimo į Trišalę tarybą, tada būtų galima grįžti prie jau apsvarstytų klausimų, ir dar kartą peržiūrėti. Jeigu lieka savaitė (iki kovo 10 d. – red. pastaba), tai galima susitikinėti kiekvieną dieną po pusdienį ir išspręsti. Aš pasiryžęs tam“,– komentuoja V. Sutkus.

REKLAMA

Taigi arba jau priimtos pataisos bus persvarstytos, arba į Seimą keliaus dvi pozicijos ir tada jau Seimas rinksis, kuri geresnė.

Daugiausia problemų kelia terminuotos sutartys ir atostogų trukmė

Vienas iš svarstytų klausimų, tačiau neradus sutarimo atidėtas – kasmetinių atostogų trukmė. R. Skyrienės pasakoja, kad profsąjungos sutinka su 22 darbo dienomis, o darbdaviai galvoja: „Kodėl 22, jei 28 kalendorinės yra 20 darbo dienų“.

„Kai kurie prezidentės vetuoti punktai labai patinka profsąjungos ir jie toliau jų laikysis, kai kurie nepatinka darbdaviams. Tai sunku pasakyti, pavyzdžiui, ir dėl terminuotų sutarčių prezidentė vetavo ir nurodė, kad terminuotos sutartys neterminuoto pobūdžio darbams gali tik kolektyvinėje sutartyje būti sudaromos ir 20 proc. nuo visų darbo sutarčių toje įmonėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslas galvoja, kad turėtų būti laisviau reguliuojama ir galbūt terminai prailginti, gali trukti ir iki 5 metų, nes terminuota sutartis pademonstruoja lankstumą rinkos, tuo labiau kad Lietuvoje iš tikrųjų labai mažas skaičius terminuotų sutarčių“, – nuomone dalijasi R. Skyrienė.

A. Černiauskas taip pat nurodo, kad itin probleminė sritis – terminuotos darbo sutartys, atostogų trukmė, o taip pat ir sankcijos darbdaviams dėl neišmokėtų atlyginimų. Diskusijos kyla ir dėl darbuotojų atstovavimo, kas tai turi daryti – darbo tarybos ar profesinės sąjungos.

„Mes priėjome nuomonės, kad gali būti ir darbo tarybos, ir profesinės sąjungos. Tik užkliuvome prie to, kad darbdaviai nori, jog darbo tarybos galėtų pasirašyti kolektyvinę sutartį, kas kardinaliai prieštarauja prigimčiai darbo tarybų

REKLAMA

Kaip minimum liko du Trišalės posėdžiai – vasario 28 dieną, kovo 7 dieną, galėsime sėsti dar daugiau šnekėti. Iki kovo 10 dienos dar yra laiko, kol Seimas įsivažiuos, kol komitetas pradės svarstyti tas pataisas, manau, dar porą posėdžių surengsime. Kur susitarsime ten. Nebūna taip, kad įstatymas priimamas toks, jog visi patekinti. Visada dalis būna nepatenkinta, bet tikiuosi, kad rasime tų kompromisinių sprendimų“, – teigia LPSK pirmininkas.

Paskutinis punktas, dėl kurio buvo sutarta, palengvintos sąlygos gauti nedarbo išmoką. Teisę į nedarbo išmoką turėtų žmogus, kuris iki įsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje turi ne mažesnį kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažą per paskutinius 30 mėnesių.

Susitarti nepavyksta dėl darbo sutarčių, atleidimų nuostatų, atostogų ilgumo, darbo tarybų ir profesinių sąjungų kompetencijų paskirstymo.

Naujasis Darbo kodeksas įsigalioti turėtų liepos 1 dieną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų