REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Gali tekti persvarstyti viską, ką žinome apie kanapes (nuotr. Vida Press)

Didelės apimties tyrimas buvo paviešintas JAV šių metų sausį ir jis, tikimasi, padės mokslininkams atsakyti į klausimus, ką mes iš tiesų žinome apie šį augalą – o dar svarbiau, ko nežinome, rašoma „Business Insider“.

10

Didelės apimties tyrimas buvo paviešintas JAV šių metų sausį ir jis, tikimasi, padės mokslininkams atsakyti į klausimus, ką mes iš tiesų žinome apie šį augalą – o dar svarbiau, ko nežinome, rašoma „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marihuana gali suteikti malonumą

Vienas iš aktyviųjų „žolės“ junginių, tetrahidrokanabinolis, arba THC, sąveikauja su mūsų smegenų atlygio sistema, ta dalimi, kuri yra atsakinga už gerus pojūčius, tokius kaip valgymas ar seksas.

REKLAMA

Panirus į narkotiką, atlygio sistema sukuria euforijos jausmą. Galimas ir pašalinis poveikis, kai kurie tyrimai skelbia, kad dažnas marihuanos vartojimas sukelia tam tikriems asmenis problemų – kuo dažniau yra patiriama euforija, tuo mažiau žmogus patiria jausmų po kitų „atlygio patirčių“.

Trumpalaikis širdies ritmo sutrikimas

Per kelias minutes, nuo marihuanos įkvėpimo, jūsų širdies ritmas padidėja nuo 20 iki 50 dūžių per minutę. Tai gali trukti nuo 20 minučių iki trijų valandų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujojoje ataskaitoje teigiama, kad nėra įrodymų patvirtinti arba paneigti tvirtinimus dėl įkvėpiamų kanapių dūmų sukeliamo širdies smūgio rizikos. Tiesa, tame pačiame tyrime yra tam tikrų įrodymų, kad rūkymas gali sukelti širdies smūgį.

„Žolė“ taip pat gali padėti atsikratyti skausmo

Žolėje taip pat gausu kanabidiolo (CBD) – o šis cheminis junginys, manoma, yra „kaltas“ dėl daugelio marihuanos terapinių savybių, tokių kaip skausmo malšinimas ar tam tikrų vaikų epilepsijų rūšių gydymą.

Naujoji ataskaita taip pat aptiko įtikinamų ir pakankamų įrodymų, kad kanapės gali efektyviai kovoti su chronišku skausmu. Beje, skausmas yra „kol kas dažniausia“ priežastis kodėl žmonės reikalauja kanapių medicininėms reikmėms, pranešama ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2005-aisiais atlikti tyrimai parodė, kad kanapių pagrindu sukurti vaistai „Sativex“ gali efektyviai kovoti su chroniško artrito keliamais skausmais.

Taip pat yra įrodyta, kad marihuana palengvina uždegimini žarnyno ligų simptomus bei kai kuriais epilepsijos atvejais.

Paraus akys, sutriks pojūčiai, tikriausiai, suvalgysite viską iš šaldytuvo

Tačiau „žolė“ taip pat gali visiškai išbalansuoti jūsų pusiausvyros jausmą, nes būna paveiktos tos smegenų sritys, kurios atsakingos už koordinaciją, reakciją ir laikyseną.

REKLAMA

Laiko pojūtis taip pat gali pakisti – vieniems jis gali itin pagreitėti, o kitiems sulėtės iki amžinybės. Beje, tai yra vienas dažniausiai paminėtų požymių.

Raudonos akys taip pat yra vienas iš dažniausių „žolės“ rūkymo požymių – paprasčiausiai ji išplečia kraujagysles.

Dar vienas būdingas požymis – nežmoniškas alkis. Nepriklausomai nuo to, ar marihuaną rūko pradedantysis, ar dažnas vartotojas, beveik visi žmonės pastebi išaugusį norą valgyti. Tai yra vienas iš pašalinių „žolės“ poveikių mūsų smegenims – ji tiesiog „atjungia“ už alkį atsakingą saugiklį smegenyse ir žmogus pradeda nuolatos jausti alkį.

REKLAMA

Be viso to, „žolė“ dar sujaukia žmogaus mąstymo struktūrą. Mokslininkai dar nežino iki galo kokiu būdu tai nutinka, tačiau manoma, kad kažkokiu būdu yra paveikiama trumpalaikė atmintis.

Depresija ir šizofrenija

Tyrimas neatsakė, ar kanapės sukelia depresiją, ar tiesiog depresyvesni žmonės yra labiau linkę ją rūkyti. Vieno Nyderlanduose atlikto tyrimo rezultatai teigia, kad asmenys jau turintys išskirtinį serotonino geną gali būti labiau linkę susirgti depresija jeigu rūkys „žolę“.

Taip pat yra žinoma, kad dažnai kanapes rūkantys asmenys patenka į padidintos rizikos susirgti šizofrenija zoną, ypač, jeigu jie turi tam polinkį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai taip pat nustatė, kad reguliarus kanapių vartojimas padidina riziką pasireikšti socialinio nerimo sindromo požymiams.

Most importantly, regular weed use is linked with some specific brain changes — but scientists can't say for sure whether one causes the other.

Vienas iš naujausių tyrimų rodo, kad ilgai vartojantys marihuaną asmenys rizikuoja fiziškai pakeisti savo smegenis. Atlikti MRT tyrimai rodo, kad 4 kartus per savaitę ir daugiau nei vienerius metus „žolę“ rūkančių asmenų vienas iš galvos smegenų žievės sluoksnių, atsakingas už emocijų reiškimą ir sprendimų priėmimą statistiškai yra mažesnis negu tų, kurie išvis nerūko, arba rūko mažai.

REKLAMA

Dažni rūkaliai taip pat rizikuoja susirgti chronišku bronchitu, tačiau metus rūkyti lygiai taip pat požymiai sumažėja.

Remiantis naujausiais tyrimais galima teigti kad marihuana turi tam tikrų vertingų medicininių savybių. Tačiau tuo pat metu yra žinoma, kad tai nėra nekenksmingas preparatas.

Mokslininkai, tiriantys kanapių poveikį, tvirtina, kad būtina atlikti daugiau mokslinių tyrimų, kurie atsakytų į klausimą, kokiu būdu geriausia ir saugiausia jas vartoti ir kokios yra realios grėsmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų