REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Turkija pereis į plataus masto puolimą Sirijoje? (nuotr. SCANPIX)

Ankara pirmadienį pareiškė, kad džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai privalo būti visiškai išstumti iš Sirijos regiono prie sienos su Turkija, kai ši grupuotė buvo apkaltinta dėl savaitgalį įvykdyto mirtininko sprogdintojo išpuolio Gaziantepo mieste, nusinešusio mažiausiai 54 žmonių gyvybes. 

8

Ankara pirmadienį pareiškė, kad džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai privalo būti visiškai išstumti iš Sirijos regiono prie sienos su Turkija, kai ši grupuotė buvo apkaltinta dėl savaitgalį įvykdyto mirtininko sprogdintojo išpuolio Gaziantepo mieste, nusinešusio mažiausiai 54 žmonių gyvybes. 

REKLAMA

„Mūsų pasienis turi būti visiškai išvalytas nuo „Daesh“ (IS)“, – per televiziją sakė užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Turime visas teises prieš tokią teroristinę organizaciją kovoti tiek namuose, tiek užsienyje“, – pabrėžė jis.

Paauglys savižudis sprogdintojas, kuriam buvo „nuo 12 iki 14 metų“, yra įtariamas vėlų šeštadienį IS džihadistų paliepimu įvykdęs ataką pietryčių Turkijoje esančiame Gaziantepo mieste šalia Sirijos sienos, sako prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

M.Cavusoglu pirmadienį sakė, kad Turkija jau užėmė „aktyvų“ vaidmenį kovoje su IS, leisdama koalicijos pajėgoms naudotis šalies pietuose esančia pagrindine baze oro reidams prieš ekstremistų grupuotę.

REKLAMA
REKLAMA

Cituodama saugumo šaltinius, Turkijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad ataka Gaziantepe galėjo būti džihadistų kerštas Turkijai už tai, kad ji remia Sirijos opozicijos sukilėlių operaciją prieš IS Džerabulaus mieste šiaurės Sirijoje.

REKLAMA

Paklaustas, ar vyriausybė rėmė šią operaciją, M.Cavusoglu sakė: „Mes galime paremti bet ką, ypač nuosaikiąją opoziciją, kovojančią prieš „Daesh“ sausumoje.“

„Kovosime su „Daesh“ iki galo ir toliau remsime šalis ir pajėgas, kovojančias su jais“, – pridūrė jis, bet nepateikė daugiau detalių.

M.Cavusoglu sakė, kad Turkija yra „pagrindinis „Daesh“ taikinys“, nes šalies vyriausybė išnaikino grupuotės teroristų kovotojų išteklius, kai užkirto kelią 55 tūkst. jos narių atvykti į šalį, o dar 4 tūkst. įtariamųjų deportavo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu būdu sudavėme „Daesh“ didžiausią smūgį“, – sakė jis.

Užsienio reikalų ministras sakė, kad Turkija ir R.T.Erdoganas suvaidino svarbiausią vaidmenį kovoje su IS ideologija, ir pridūrė: „Todėl Recepas Tayyipas Erdoganas yra svarbiausias jų taikinys.“

Turkija ilgą laiką buvo kaltinama, kad nekreipia dėmesio ar net kursto IS iškilimą Sirijoje, bet ji šiuos kaltinimus įnirtingai neigia. 

Turkija siekia nustatyti mirtininko paauglio tapatybę

Turkijos valdžia pirmadienį toliau siekia išsiaiškinti mirtininko paauglio, susijusio su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), tapatybę, per kurio išpuolį kurdų vestuvių šventėje žuvo 51 žmogus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad vestuvėse Gaziantepo mieste, esančiame netoli Sirijos, vėlų šeštadienio vakarą susisprogdinusiam mirtininkui buvo „nuo 12 iki 14 metų“ ir kad, pirminiais duomenimis, jis „priklausė „Daesh“ (IS)“.

Žiniasklaida pranešė, kad dauguma žuvusiųjų buvo vaikai ar paaugliai, iš 44 atpažintų aukų 29 yra nepilnamečiai. Mažiausiai 22 aukoms nebuvo nė 14 metų, pridūrė turkų pareigūnas.

Kol kas nėra jokios detalesnės informacijos apie sprogdintojo tapatybę, bet R.T.Erdoganas teigė, kad IS bandė „užimti pozicijas“ Gaziantepe, esančiame vos 60 km į šiaurę nuo Sirijos sienos, kuris tapo centru nuo jau daugiau kaip penkerius metus besitęsiančio pilietinio karo bėgantiems sirams.

REKLAMA

Dienraštis „Hurriyet“ pranešė, kad siekiant išsiaiškinti sprogdintojo tapatybę, tautybę ir lytį atliekami DNR tyrimai.

Gali būti, kad mirtininkas atvyko iš Sirijos, bet taip pat žinoma, kad IS turi vietinių kuopų pačioje Turkijoje, Gaziantepe ir netgi Stambule, rašė patikimų ryšių turintis dienraščio apžvalgininkas Abdulkadiras Selvi.

Jis sakė, kad Turkijos saugumo pajėgos linksta prie nuomonės, jog ši ataka buvusi suplanuota kaip džihadistų kerštas prieš kurdų kariuomenės ir proturkiškos Sirijos opozicijos pajėgų puolimus prieš IS Sirijoje.

„Vyksta kova su IS, bet sumokame už tai mes“, – rašė jis. Prokurdiškos Liaudies demokratų partijos pirmininkas Selahattinas Demirtasas pranešime sakė, kad „visi nužudytieji buvo kurdai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų