REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Įkaitę poilsiautojų kūnai (K. Skrinausko nuotr.)

Pasaulyje darosi šilčiau, taip pat daugėja ir karščio rekordų. Globaliu mastu šis balandžio mėnesis buvo pats karščiausias per visą orų fiksavimo istoriją.

17

Pasaulyje darosi šilčiau, taip pat daugėja ir karščio rekordų. Globaliu mastu šis balandžio mėnesis buvo pats karščiausias per visą orų fiksavimo istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) mokslininkus, šių metų balandžio mėnesis pasaulio mastu buvo rekordiškai karštas. Jis vainikavo ir ankstesnių mėnesių (kovo, vasario) rekordiškai karštas globalias temperatūras. Tai pats ilgiausias šilumos laikotarpis per pastaruosius 137 metus, nuo 1880 metų, kai buvo pradėti reguliarūs meteorologiniai stebėjimai.

REKLAMA

Balandžio mėnesio globali temperatūra buvo didesnė nei XXa. vidurkis. Šis temperatūros nukrypimas ne tik didžiausias 1880-2016 metais, bet ir ketvirtas didžiausias tarp visų mėnesių rekordų. Prieš tai balandžio mėnesio globalus šilumos rekordas priklausė 2015 metų balandžio mėnesiui. Tokios akivaizdžios pasaulio šilumos tendencijos Lietuvoje taip pat yra pastebimos. Lietuvos klimato kaitos tendencijas komentuoja klimatologas prof. dr. Egidijus Rimkus.

REKLAMA
REKLAMA

Klimatologas mini, kad Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, yra užfiksuotos šylančio oro temperatūros tendencijos.

“Negalima pasakyti, kad visur šis balandis yra šilčiausias, amerikiečiai skaičiuoja globaliu mastu. Lietuvoje taip pat vyrauja aiški tendencija, kad oro temperatūra auga. Pats didžiausias augimas buvo užfiksuotas nuo praėjusio amžiaus 7 deš. pradžios iki 10 deš. Dabar ta kaita šiek tiek stabilizavosi, bet vis tiek išlieka aukštesniame lygyje.”

Prof. dr. E. Rimkus patikina, kad kyla ne tik bendra oro temperatūra, tačiau ekstremalėja ir oro sąlygos. Daugėja karščio bangų, sausrų, liūčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Klimato ekstremalėjimo tendencijos Lietuvoje taip pat yra pastebimos.

Daugėja karščio bangų. Ankščiau, kokiame nors 8-9 XXa. dešimtmetyje, 30 laipsnių temperatūra Lietuvoje buvo fiksuojama labai retai. Dabar, labiau į rytus nutolusioje Lietuvos dalyje, kone kasmet yra fiksuojama 30 laipsnių temperatūra. Ko, sakykime, ankščiau retai pasitaikydavo.

Apskritai, meteorologinių tokių ekstremalumų: stipri liūčių, gausių kritulių atvejų skaičius auga. Šių įvairių reiškinių pasikartojimo tendencijos yra pastebimos visame pasaulyje, kaip ir Lietuvoje. Ir ne tik temperatūros padidėjimas vienu – dviem laipsniais. Tai siejasi ir su sausromis, taip pat atsiranda daugiau gausių liūčių, stiprių vėjų ir pan.” - pasakoja klimatologas.

Teksto autorė Akvilė Razmarataitė

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų