• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apmaudus ir nevartotinas terminas impotencija 1998 metais buvo pakeistas į mokslinį ligos pavadinimą – erekctilinė disfunkcija, arba erekcijos sutrikimas, tačiau, esmės tai nepakeitė. Kas ta erekcinė disfunkcija? Tai būklė, reiškianti vyro nesugebėjimą pasiekti ir išlaikyti erekciją, būtiną atlikti lytiniam aktui. Apie to priežastis, pasekmes ir sprendimus kalbamės su seksualinės medicinos gydytoju Robertu Adomaičiu.

Apmaudus ir nevartotinas terminas impotencija 1998 metais buvo pakeistas į mokslinį ligos pavadinimą – erekctilinė disfunkcija, arba erekcijos sutrikimas, tačiau, esmės tai nepakeitė. Kas ta erekcinė disfunkcija? Tai būklė, reiškianti vyro nesugebėjimą pasiekti ir išlaikyti erekciją, būtiną atlikti lytiniam aktui. Apie to priežastis, pasekmes ir sprendimus kalbamės su seksualinės medicinos gydytoju Robertu Adomaičiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl?

1. Kraujagyslės

Erekcijos sutrikimą gali išprovokuoti daugelis priežasčių. Tarp erekcinės disfunkcijos priežasčių labiausiai paplitusi – kraujagyslinė patologija, tai reiškia , kad į lytinį organą kraujas priteka per lėtai. Tokiu  atveju erekcija pasiekiama su dideliu vargu, o jos kokybė tikrai nebūna gera. Kartais kraujas iš lytinio organo išteka per greitai ir erekcija baigiasi, kai vyras dar neatliko lytinio akto. Nusiskundimų dėl erekcijos turi net iki 30-40 proc. vyresnių nei 40 metų vyrų. Dažnai ši būklė yra cukrinio diabeto, arterinės hipertenzijos, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų simptomas.

REKLAMA

Beveik 80 proc. vyrų, turinčių problemų su erekcija, serga bent viena iš šių ligų. 30 proc. vyrų,  turinčių erekcijos sutrikimų, randami hormonų koncentracijos nukrypimai nuo normos.

„Visi veiksniai, kurie neigiamai veikia kraujagysles ir kurie sukelia širdies ligas ar didina riziką jomis susirgti, taip pat didina ir erekcijos sutrikimo riziką. – tvirtina seksualinės medicinos gydytojas Robertas Adomaitis. – Erekcijos sutrikimai pasireiškia anksčiau nei širdies kraujagyslių ligos. Erekciją užtikrinančios kraujagyslės yra gerokai siauresnės negu širdies kraujagyslės, dėl to jos kemšasi anksčiau. Yra padaryta nemažai tyrimų ir neabejojama tuo, kad erekcijos sutrikimai kaip pranašai pasireiškia dveji treji metai prieš širdies infarktą. Vadinasi, jei vyrui įvyksta infarktas, kurį laiką jis turėjo ir erekcijos problemų.

REKLAMA
REKLAMA

2. Įtampa

Beveik viskas, kas sukelia įtampą, gali tapti erekcijos sutrikimų priežastimi: stresas, rūpesčiai, liūdesys, depresija, nuolatinė baimė. Užslėpti, užsitęsę konfliktai tarp partnerių gali lemti ne tik santykių atšalimą, bet ir erekcijos praradimą. Pasak, gydytojo Roberto Adomaičio, tokios problemos būdingesnės vidutinio amžiaus vyrams, neturintiems nuolatines partnerės, tačiau tokie erekcijos sutrikimai nebūtinai reiškia, kad vyrui po trejų metų bus infarktas. „Tai vadinamieji situacinio pobūdžio erekcijos sutrikimai, – sako gydytojas. – Situacinio pobūdžio erekcijos sutrikimas nuo organinio pobūdžio erekcijos sutrikimų skiriasi tuo, kad, pašalinus vyrą trikdančią situaciją, erekcija atsinaujina. Tuo tarpu jei erekcijos sutrikimas yra organinio pobūdžio, tai jo pašalinti nepadės aplinkos ar partnerės keitimas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Erekcijos sutrikimai gali būti susiję su profesija: nenormuota darbo diena, nesubalansuota mityba, perkaitimas arba peršalimas, sėdimas gyvenimo būdas, vibracija (dažnai tai liečia vairuotojus).

3. Neteisingas suvokimas

Dažna bėda – neteisingas vyro suvokimas apie varpos standumą. Pasak gydytojo, pakankamas varpos standumas yra skirtingas ir priklauso nuo pasirinktos pozos: vienoje pozoje reikalinga standesnė varpa, pavyzdžiui, kai moteris yra iš viršaus. O kai abudu partneriai guli ant šono, ir mažesnis varpos standumas būna pakankamas.

REKLAMA

Stipriosios lyties atstovams, besistengiantiems pasiekti sekse visokiausių rekordų, reikia žinoti, kad viena iš erekcinės disfunkcijos priežasčių yra noras pernelyg ilgai užtęsti lytinį aktą, kuris reikalauja daug pastangų

„Be to, kas yra lytinis aktas? Koks jo tikslas: ar pasiekti ejakuliaciją, ar patenkinti moterį? Juk kartais, moteriai pasitenkinti prireikia vos ne valandos ir, jeigu vyras mano, kad tą galima pasiekti mylintis su ja tik „varpa į makštį“ būdu, tai tada didžioji dalis sveikų vyrų turi erekcijos sutrikimų,“ – su lengva šypsena pastebi seksualinės medicinos gydytojas.

REKLAMA

4. Ligos ir vaistai

Problemos su erekcija gali būti ir ligų pasekmė: endarteriito, stambiųjų kraujagyslių aterosklerozės, varikozinės venų ligos, lytinio organo ir audinių prie jo trauma. Žinoma, kad tam tikri vaistai taip pat gali tapti erekcinės disfunkcijos priežastimi. Tokiais šalutiniais efektais pasižymi antihistamininiai ir hipotenziniai preparatai. Todėl tokius vaistus reikia vartoti pagal gydytojo nurodymus, o atsiradus lytinės funkcijos sutrikimams, reiktų gydymo režimo keitimą pasirinkti tik po aptarimo su specialistiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors erekcijai gerinti vaistinėse parduodami preparatai yra labai saugūs, širdies nepakankamumą turintiems vyrams reikia būti ypač atsargiems: nitroglicerino vartojamas kartu su erekciją gerinančiais fosfodiesterazės inhibitoriais gali baigtis gyvybei pavojingu arterinio kraujospūdžio sumažėjimu.

Kur ieškoti pagalbos?

Ieškoti savo intymių problemų sprendimo vyrai dažniausiai eina pas turinčius panašią patirtį draugus, vaistininkus. Kreiptis reiktų į gydytoją urologą ar dar geriau, seksualinės medicinos specialistą.

Taigi, jei 2-3 kartus, esant palankioms sąlygoms, pakankamiems erotiniams dirgikliams, nepasiekiama pakankamai tvirta erekcija, reikėtų nedelsti ir ieškoti specializuotos pagalbos. Gyd. Adomaitis skatina vyrus nebijoti: diagnostika vyksta pašnekesio forma, taip pat būtina lytinių organų apžiūra, gydytojas turi įvertinti, ar nėra lytinių liaukų sutrikimų, testosterono nepakankamumo, skydliaukės problemų. Tai nors ir nedažnai, bet taip pat gali daryti įtaką erekcijos sutrikimams. „Toks pašnekesys su gydytoju specialistu dažnai padeda atsikratyti mitų ir stereotipų, kurie vyrus pasiekia per masines informacijos priemones, gandus ir pan.“ – sako seksualinės medicinos gydytojas.

REKLAMA

Dauguma problemų, susijusių su erekcijos pablogėjimu ar jos nebuvimu, sprendžiamos adekvačios terapijos pagalba. Protingas preparatų ir šiuolaikinių technologijų taikymas padeda daugeliui pacientų atstatyti seksualinį aktyvumą be pašalinių efektų ir minimaliai rizikuojant. Šiuo metu erekcijos sutrikimus galima efektyviai gydyti vaistais. Jei erekcijos sutrikimus sukėlė liga, svarbu tą ligą gydyti.

Tačiau, yra ir tokių situacijų, kurias išpręsti galima tik varpos implantais, kai dėl lytinio organo traumos, daugybinių injekcijų į jį vyksta lytinio organo kaverninių kūnų nykimas. Švelnus elastingas jų audinys virsta grubiu jungiamuoju audiniu, negalinčiu garantuoti erekcijos.

REKLAMA

Padėkime vienas kitam

Tačiau reiktų nuraminti ir vyrus, ir moteris – 70 proc. nesėkmių lytiniame gyvenime neturi nieko bendra su fiziologija. Jų priežastys – grynai psichologinės. Toks erekcinės disfunkcijos tipas vadinamas psichogeniniu erekcijos sutrikimu. Jai esant lieka rytinė erekcija ir nekyla problemų masturbuojantis. Kaip sako gyd. Adomaitis, jaunų iki 30 metų vyrų erekcijos problemos net 95 proc. yra psichologinės. Jos kyla dėl patirties stokos, nedrasumo lytiniuose santykiuose ar kitų psichologinių veiksnių.

Stiprioji lytis dažnai labai skausmingai reaguoja į mažiausias nesėkmes sekse, kartais, kad išsivystytų psichogeninė impotencija, pakanka vieno nedelikataus partnerės pastebėjimo. Šiuo atveju gydytojas skiria psichoterapiją kartu su šiuolaikiniais preparatais. Gydymas efektyvesnis, jei gydytojas bendrauja su abiem partneriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori ir gali!

Sportas, saikingas alkoholio, konservuotų, keptų, miltinių, sūrių, saldžių maisto produktų vartojimas, reguliarus lytinis gyvenimas su pastovia tave mylinčia ir mylima partnere, be seksualinių perkrovų ir ilgalaikio susilaikymo ir sveikas gyvenimo būdas bendrai – geriausia erekcinės disfunkcijos profilaktika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų