REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Arvydas Avulis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Praeitą savaitę Lietuvą apskriejo žinia, kad 200 mln. eurų vertės investicijos buvusiame „Žalgirio“ stadione gali ir neįvykti, nes Vilniaus apygardos prokuratūra Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) nurodė nutraukti nuomos sutartį su „Hanner“. Įmonė išplatinusį pranešimą spaudai ilgai tylėjo, tačiau pagaliau prabilo jos įkūrėjas Arvydas Avulis.

18

Praeitą savaitę Lietuvą apskriejo žinia, kad 200 mln. eurų vertės investicijos buvusiame „Žalgirio“ stadione gali ir neįvykti, nes Vilniaus apygardos prokuratūra Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) nurodė nutraukti nuomos sutartį su „Hanner“. Įmonė išplatinusį pranešimą spaudai ilgai tylėjo, tačiau pagaliau prabilo jos įkūrėjas Arvydas Avulis.

REKLAMA

NŽT šios savaitės pradžioje pranešė ketinanti nutraukti dvi valstybinės žemės sklypo nuomos sutartis su „Hanner“ įmonėmis dėl dviejų sklypų nuomos buvusioje „Žalgirio“ stadiono teritorijoje, nes sklypai buvo išnuomoti ne aukcione, todėl jie gali būti naudojami tik pagal įteisintą paskirtį - stadiono ir ledo arenos veiklai.

A. Avulis pirmadienį „Žinių radijui“ kalbėjo, kad tokie sprendimai išmuša iš pusiausvyros ir tiesiog sunku suvokti, kaip iš vis taip gali nutikti civilizuotoje Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienas fizinis asmuo parašo skundą į prokuratūrą, tada prokuratūroje vienas asmuo priima sprendimą siūlymu nutraukti nuomos sutartį, o pasekmės, kad aš patiriu 41 mln. eurų žalą. Man atrodo, kad toks sprendimas neatsakingas, juo labiau kad turime stiprių argumentų, kad naudojame žemę pagal paskirtį.

REKLAMA

Prokuratūros pagrindinis argumentas, kad žemė ne pagal paskirtį naudojama. Aš turiu išrašą iš Nekilnojamojo turto registro, ten įrašyta, kad sklypo paskirtis kita, o naudojimo būdas yra komercinės paskirties būdas, rekreacinės, daugiabučių, gyvenamųjų pastatų būdo. Čia oficialus užregistruotas ir aiškiai parašyta, kokia žemė“, - kalbėjo A. Avulis.

Pasak jo, su įmone net nebuvo dialogo. Nei prokuratūra, nei NŽT neišklausė jų pusės.

„Yra NŽT sutikimas ir leidimas statyti viešbutį, NŽT sutikimas ir leidimas statyti verslo centrą. Vadinasi mes galime ten statyti, nebūtinai tik seni pastatai ten turi stovėti. Ir būtų nelogiška jei mes išsinormavę žemę 199 metams, tai reikia keisti, turime senus apleistus pastatus, kuriuos reikia nugriauti ir statyti naujus.

REKLAMA
REKLAMA

Visas protas dirba tam, kaip apsiginti, norime išsiaiškinti ar turime galimybių šitą ginčą taikiu būdu išspręsti, ruošiamės gintis visomis teisinėmis priemonėmis. Galimybių taikiai sureguliuoti šitą konfliktą tikrai yra, daugiau priklausys nuo to, ar kita pusė turės noro ieškotis kažkokio susitarimo.

Kita pusė – realiai NŽT, bet jai įtakos turi ir politinės jėgos ir Vyriausybė ar ministerija“, - komentavo „Hanner“ vadovas.

Be to, kalbama kad tai – blogas signalas užsienio investuotojams. Matydami tokius atvejus, kai vienuose dokumentuose rašoma viena, o kituose kita – gali nebenorėti investuoti šioje šalyje.

„Hanner“ yra sudariusi sutartį su vieną didžiausių viešbučio tinklų valdančia įmone „Marriot International“. A. Avulio tegimu, buvo paskambinta į Amerikos ambasadą ir pranešta apie susiklosčiusią situaciją, tačiau paprašyta neskubėti, nes vis dar tikimasi, kad viskas išsispręs taikiu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonių yra įvairių, vienas piktesnis, kitas gal pavydi, kam nors gal dar ir nepasisekė. Visų žmonių neįvertinsi, nepasversi, bet yra visgi valstybės institucijos, kurios sveiku ir blaiviu protu turėtų vadovautis. (...) Tariausi, kad Marriot kompanijai dar nenoriu pranešti, bet kad tai nebūtų staigmena informavau, ir bandysime taikiu sprendimu ieškoti sprendimų. Aš žinau, kad jie viską seka kas vyksta mūsų rinkoje ir greitai reaguoja, tai mano skambutis uvo toks apraminantis“, - teigė A. Avulis.

Penktadienį žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas BNS patvirtino, jog Vyriausybės atstovai kitą savaitę ketina pradėti derybas su „Hanner“ dėl valstybinės žemės, kurioje numatytos apie 200 mln. eurų investicijos.

REKLAMA

Anot jo, šiuo metu matomos dvi galimybės - arba „Hanner“ su Nacionalinė žemės tarnyba susitars taikiai, arba Vilniaus valdžia pakeis bendrąjį planą, kuris leistų „Hanner“ tęsti pradėtus projektus. Plane savivaldybė vietoje sklypo paskirties - stadiono veikla - turėtų įrašyti komercinę arba gyvenamąją veiklą. Tačiau šis kelias būtų ilgas - pasak miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, jis truktų iki metų pabaigos.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų