REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tinkamiausias metas ruoštis žiemai ir pasirūpinti, kad šaltuoju metų laikotarpiu nepritrūktų vitaminų, yra būtent dabar. Gėrybių marinavimas, rauginimas, šaldymas – puikus būdas užtikrinti gerą savijautą bei atsparų imunitetą nuo puolančių ligų.

Tinkamiausias metas ruoštis žiemai ir pasirūpinti, kad šaltuoju metų laikotarpiu nepritrūktų vitaminų, yra būtent dabar. Gėrybių marinavimas, rauginimas, šaldymas – puikus būdas užtikrinti gerą savijautą bei atsparų imunitetą nuo puolančių ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, gėrybes paruošti žiemai, kad šios išliktų vertingos ir pilnos naudingų medžiagų, taip pat reikia mokėti, kadangi dažnai šeimininkės šioje srityje, pasirodo, daro nemenkų klaidų. Kaip sveikai ir skaniai paruošti gėrybes skaitytojams pasakoja augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.

REKLAMA

„Konservavimą galime įvardinti kaip produkto saugojimą, siekiant išlaikyti maistines savybes, todėl šis taip pat apima ir marinavimą, ir šaldymą. Gėrybių marinavimą dažniausiai siejame su actu ir dideliu cukraus kiekiu, tačiau čia galima rinktis kur kas sveikesnius ingredientus. Rauginimui puikiai tinka natūralios citrinų, svarainių ar obuolių sultys – tai itin geri konservavimo produktai, palaikantys rūgštinę terpę, kurioje nesiveisia mikrobai. Skamba neįprastai, tačiau džiovinimas taip pat yra konservavimas, o ruošiantis žiemai jis itin aktualus. Įvairios prieskoninės žolelės, lauko žolės ir gėlės (vadinu jas maistažolėmis) - dilgėlės, medetkos, iš kurių daromos įvairios sveikuoliškos užtepėlės, arbatos – šaltajam laikotarpiui pats tas“, – pasakoja G. Jonaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausios klaidos – šaldant gėrybes

Pasak augalinės mitybos ekspertės, raugintos gėrybės, kaip naminiai obuoliai, burokai, morkos, kopūstai, cukinijos – itin mūsų sveikatai naudingas maistas. Tokiu būdu ruošiant daržoves rauginėje terpėje susidaro bakterijos, taip reikalingos mūsų sklandžiai virškinimo sistemai.

„Šios susidariusios bakterijos yra atsparios rūgštinei terpei. Visgi, ne veltui sakoma, jog per pagirias, kada trūksta arba yra per daug rūgšties, reikia suvalgyti raugintų agurkų, kopūstų ar kitų būtent taip paruoštų daržovių, nes tada virškinimo sistemoje užsiveisia reikiamas kiekis gerųjų bakterijų ir vyksta natūrali detoksikacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie kitą konservavimo būdą – šaldymą, dažnai šeimininkės daro vieną esminę klaidą, kada iškart į šaldiklį deda indeliuose arba maišeliuose sudėtas gėrybes. Nesvarbu kas: uogos vaisiai, daržovės – greitas jų šaldymas pats naudingiausias. Pirmiausia, žinoma, norimas užšaldyti gėrybes reikia nuplauti ir itin gerai nusausinti. Vėliau, pavyzdžiui, ant popierinio rankšluosčio, ja reikia paskleisti šaldiklyje ir ten palaikyti apie 30 min. Tokiu būdu uogos, daržovės ar vaisiai greitai sušąla. Tik tada, atskirai sušaldžius gėrybes jas galima sudėti į indelius, maišelius ir palikti šaldiklyje laukti žiemos.

REKLAMA

Kodėl šis mano įvardintas metodas tinkamiausias? Kitu atveju, kada stengiamasi gėrybes sušaldyti su tara, pirmiausia sušąla indelis, maišelis ir tik po maždaug paros laiko tinkamai užšąla gėrybės. Tokiu būdu jos sustingsta į ledo gabalą ir žiemos metu, kada atšildoma, gaunasi piure, o ne atskiros uogos kaip iš daržo“, – patarimais dalinasi augalinės mitybos ekspertė.

Šaldyti tinka bet ką: šparagines pupeles, morkas, kopūstus ar ką tik sugalvosite. Kalbant apie biologiškai veikliąsias medžiagas, šaldant jų išlieka net 85-90 proc, džiovinant – 45 proc., o sterilizuojant, t.y. kaitinant iki 100 laipsnių temperatūros, kada daugiausiai netenkama vitamino C – apie 40-50 proc.

REKLAMA

 

Sveiki receptai ir ingredientų alternatyvos

„Itin mūsų visų mėgstamus pomidorus ypatingai rekomenduočiau keletą minučių pakaitinti. Būtent tada pomidoruose esantis likopenas kaitinant atsiskleidžia ir daržovė išlaiko savo visas maistines savybes. Ši veiklioji medžiaga taip pat saugo nuo prostatos vėžio, akių bei odos ligų.

Pomidorus galima sutrinti, įdėti paprikos ir pakaitinti iki beveik virimo temperatūros. Vėliau, užvirinus įdėti šiek tiek česnako, dar pavirinti apie 10 min., viską supilstyti į indelius ir užvakuoti. Taip pat kitas būdas – pusę pomidorų sutrintų, pusę nesmulkintų, o ruošimo procesas – toks pat. Patikėkite, tai labai skanu, paruoštas daržoves galima dėti į sriubas, mišraines, troškinius, valgyti kaip užtepėlę ar užkandį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar – obuolių metas, tad juos taip pat patarčiau konservuoti. Tam tinkamiausi yra kietieji antaniniai rūgštūs arba nepernokę alyviniai obuoliai. Konservavimo būdas labai paprastas, tiesiog, reikia atsakingai nuplauti, perpjauti per pusę, tada perpjautus būtinai apipilti natūraliomis citrinų sultimis, kad nepatamsėtų (galima dėti ir pilnus, jei raugiate statinėje), išimti sėklas, nulupti odeles ir įpilti natūralių citrinos sulčių. Kalbant apie 3 litrų stiklainį, viename puode reikia užvirinti paprastą vandenį, o kitame paruošiame užpilą: 2 litrai vandens ir vietoj cukraus įdedame pusę litro medaus. Pirmiausia, ant obuolių stiklainyje užpilame paprastą užvirintą vandenį, palaikome 6-10 min., nupilame, įdedame šaukštelį citrinos sulčių, galima įmesti gvazdikėlį, cinamono lazdelę ir viską paruošus užpilame medaus tirpalu.

REKLAMA

Cukinijos taip pat ruošiamos panašiai, kaip ir obuoliai. Jas galima sutarkuoti šiaudeliais, įdėti šiek tiek cinamono, taip pat paruošti jau minėtą medaus tirpalą ir visa eiga ta pati. Vis dėlto, rekomenduočiau stengtis kuo mažiau pjaustyti daržoves, kadangi jas smulkinant prarandamas vitaminas C, išbėga daug sulčių ir daržovė tampa suglebusi“, – kalba augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.

Kokios dažniausios šeimininkių klaidos ruošiantis žiemai? Pagrindinė ta, jog per daug naudojama druskos, cukraus bei pramoninio acto. Vietoj pastarojo galima naudoti naminį obuolių actą, natūralias obuolių, svarainių ar šviežiai spaustas citrinų sultis. Taip pat cukraus alternatyvos – medus ar medaus žolė (stevija) ir cinamono lazdelės“, – tvirtina augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų