REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

TV3 pasidomėjus, kaip veiks naujasis Darbo kodeksas, aiškėja, kad atotrūkis tarp paprastų žmonių ir išrinktųjų dar padidės.

TV3 pasidomėjus, kaip veiks naujasis Darbo kodeksas, aiškėja, kad atotrūkis tarp paprastų žmonių ir išrinktųjų dar padidės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai 30 metų darbo Seime ir baldų fabrike. Atlyginimas skiriasi 3 kartus. Negana to, naujasis Darbo kodeksas iš lojalių darbuotojų atims ne tik papildomas atostogų dienas, bet ir sumažins išeitines išmokas.

REKLAMA

O štai parlamentarams niekas nemažėja. Pagal tokius standartus, kokius nustatė Darbo kodekse tautai, dirbti nenori ir apie darbo statuto liberalizavimą nė girdėti nenori.

Eiliniai darbuotojai šiame fabrike uždirba vidutiniškai iki 760 € į rankas. Ponia Nijolė - trečdaliu daugiau, apie 1140 €. Eiliniai Seimo nariai uždirba triskart daugiau, mažiausiai 2000 € per mėnesį, o Seimo pirmininkas – 2600 €.

O štai Seimo veteranas, dukart buvęs premjeras Andrius Kubilius karjerą Seime pradėjo prieš 24 metus, ši kadencija jam jau šeštoji. Šiuo metu kaip opozicijos lyderis Kubilius per mėnesį pareiginės algos gauna 2220 € į rankas. Ir dar priedas už kiekvienus tarnybos valstybei metus – dabar jau prilygsta ketvirčiui atlyginimo - 530 €. Taigi iš viso išeina per mėnesį apie 3000 € į rankas.

REKLAMA
REKLAMA

Andrius Kubilius į mūsų palyginimą pateko atsitiktinės atrankos būdu.

Panašiomis algomis ir privilegijomis džiaugiasi ir kitų frakcijų vadovai ir senbuviai: socialdemokratai, „darbiečiai", liberalai. Palyginus baldų fabriko ir Seimo veteranų atlyginimus išryškėja 3 kartų skirtumas. Tačiau tai ne vienintelis skirtumas.

Tris dešimtmečius šiame baldų fabrike išdirbusiai poniai Nijolei naujasis Darbo kodeksas sutrumpins ir atostogas, ir išeitines kompensacijas atleidimo atveju. Turėdama tokį didžiulį stažą moteris pagal seną tvarką gautų beveik 7000 eurų išeitinę kompensaciją, o įsigaliojus naujam Darbo kodeksui gaus daug mažiau - tik 1200 € iš darbdavio ir dar maksimalią 1700 € išmoką iš valstybinio fondo. Iš viso susidaro apie 3000 € į rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariams išeitinės kompensacijos neišrinkus jų į parlamentą nemažėja. Štai ponui Kubilius būtų išmokėta 13300 € į rankas. Parlamentarai sako, kad liberalizuoja darbo santykius dėl Lietuvos ir pačių dirbančiųjų gerovės, tačiau patys pagal tokius pat principus dirbti nenori.

Dabar už lojalumą baldų fabrikui ponia Nijolė gauna papildomas 7 atostogų dienas, tačiau nuo naujųjų metų ilsėsis kaip visi – 20 darbo dienų. Seimo nariai formaliai atostogų neturi, tačiau yra savo laiko šeimininkai. Štai jau nuo kitos savaitės Seimo posėdžių nebebus beveik tris mėnesius iki pat rugsėjo vidurio, panašiai ir žiemą - posėdžiai nevyksta nuo Kalėdų iki kovo 10. Jei šis baldų fabrikas tokiam laikui sustabdytų konvejerį, darbuotojams tikrai nebeturėtų iš ko mokėti algų.

Išsamiau žiūrėkite tv3 reportaže: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų