REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai apsižiūrėjo, kad socialiniame modelyje pražiūrėjo, jog ramios motinystės atostogos Lietuvoje gali smarkiai apkarsti.

Seimo nariai apsižiūrėjo, kad socialiniame modelyje pražiūrėjo, jog ramios motinystės atostogos Lietuvoje gali smarkiai apkarsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, naujasis Darbo kodeksas leidžia darbdaviui net ir besilaukiantį darbuotoją atleisti kada nori, išmokėjus šešių mėnesių išeitinę išmoką. Nuo atleidimo neapsaugoti ir jaunos mamos bei tėčiai.

REKLAMA

Tiesa, nors politikai žada už tai nebalsuoti, o ekspertai sako, kad tokia nuostata niekaip negali būti pritaikyta tėvystės atostogose esantiems darbuotojams, vis dėlto, būsimų jaunų tėvų darbdaviai apskritai nenori įdarbinti. Ir jokie teisės aktai nuo nedarbo jų nesaugo.

Socialinio modelio autoriai sako, kad ažiotažas dėl darbo vietų išsaugojimo vaikus gimdžiusioms ir auginančioms mamoms yra iš piršto laužtas. Tačiau net jei naujajame socialiniame modelyje daugiau niekas neras pavojingų kabliukų, nuostata, kad motina ar vaiką auginantis tėvas turi teisę į savo darbo vietos išsaugojimą trejus metus, ne visada apsaugo tėvus.

REKLAMA
REKLAMA

Darbdaviai – atviri. Netekti svarbaus ir gero darbuotojo trejiems metams, kai į jo vietą jie gali priimti tik laikiną, yra labai nepriimtina. Išėjus svarbiai darbuotojai motinystės atostogų, neretai įmonė restruktūrizuojama ar dar kitaip panaikinama jos darbo vieta. Ir moteris jau po trejų metų grįžta visai ne ten, iš kur išėjo. Gal net į žemesnes pareigas.

Naujojo Darbo kodekso pakeitimai nuo tokių piktnaudžiavimų taip pat neapsaugo. O dar blogiau - dėl tokios padėties potencialių mamų ir tėčių darbdaviai tiesiog nebenori priimti į darbą.

Darbdaviai atviri, tačiau ir ekspertai pripažįsta, kad jiems situacija yra žinoma. Kai darbdaviui užkraunama atsakomybė už vaikus auginančius žmones, jų vertė darbo rinkoje sumažėja. Politikai apie tai kalbėti nenori, bet statistika – negailestinga. Plačiau – TV3 vaizdo reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų