REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jurga Motiejūtė

Grūdų bokštai su džiovinimo įranga – lietuviams dar neįprastas dalykas. Tačiau Šiaurės Europoje jų galima išvysti daugelyje ūkių. Daugybę jų statė „Inter-Silo“ – kompanija, kurios darbuotojai grūdų bokštų montavimu ir priežiūra užsiima jau keturiolika sezonų. Šiaurės Europos ūkininkams – ir stambiems, ir smulkiems – derliaus nuėmimo metu nebereikia vežti produkcijos tiesiai į grūdų supirkimo punktą, neturint kito pasirinkimo, kaip tik parduoti ją už pačią mažiausią kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Skina rekordus

Vien tik 2013 m. „Inter-Silo“ pastatė 116 grūdų bokštų Europoje – Danijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Rumunijoje. Visų jų apimtis – beveik 80 000 tonų. Kadangi kompanija savo klientams nori pateikti naujausių technologinių sprendimų, ji gali didžiuotis pastačiusi ne tik pirmąją bokštinę grūdų džiovyklą Danijoje, bet ir didžiausią grūdų bokštą šios šalies istorijoje. Didžiausiame bokšte, pastatytame 2012 m., telpa net 8 000 tonų grūdų, tačiau tai – dar ne viskas. Pavykusiu projektu besidžiaugiantis klientas kompanijos paprašė ateinančiam sezonui pastatyti dar du milžiniškus grūdų bokštus, kuriuose tilptų 16 000 tonų grūdų. Verta pastebėti, kad 95 proc. visų „Inter-Silo“ pastatytų bokštų – su maišymo ir džiovinimo įranga. Pagal 2013 m. kompanijos suręstų bokštų skaičių vidutinis šių talpyklų statybos laikas – savaitė tūkstančiui tonų talpos. 2014 m. sezoną kompanija „Inter-Silo“ pradeda net su 14 grūdų bokštų montuotojų komandų visoje Europoje.

REKLAMA

„Inter-Silo“ veiklą pradėjo Danijoje ir ilgainiui išsiplėtė į kitas Europos šalis. Išsamiai susipažinusi su įvairaus dydžio ir paskirties ūkių specifika visoje Europoje, kompanija nusprendė, kad atėjo metas vakarietiškus rūpinimosi derliumi būdus atskleisti ir Lietuvos ūkininkams. Nuo 2014-ųjų „Inter-Silo“ tapo oficialiu „Dan-Corn“ atstovu Lietuvoje. „Inter-Silo“ partnerė „Dan-Corn“ yra pirmaujanti grūdų bokštų įmonė Danijoje, turinti daugiau nei 55 metų patirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Sutaupys laiko ir pinigų

Anot „Inter-Silo“ atstovo Elono Černiausko, bendrovė pristato Lietuvoje dar neįprastas technologijas. „Absoliuti dauguma mūsų įmonės pastatomų grūdų bokštų Europoje yra su maišymo ir džiovinimo įranga, galinčia atlikti tiek sandėliavimo, tiek džiovinimo ir vėdinimo funkcijas net iki 1 000 tonų talpos grūdų bokštuose. Lietuvos rinkai siūlome grūdų sandėliavimo bokštus, mobilias džiovyklas, transportavimo sistemas, teikiame projektavimo, montavimo, konsultavimo paslaugas“, – pasakojo jis. Grūdų talpyklų sistemos palegvina ūkininko gyvenimą ir derliaus nuėmimo metu, ir jį nuėmus. Nuimtą gerlių galima atvežti tiesiai į talpyklą ir kone iškart pradėti džiovinimo procesą jos viduje. Priklausomai nuo ūkio paskirties, grūdai gali būti išdžiovinti ir vėliau panaudoti gyvulių pašarui arba laikomi talpykloje tol, kol ūkininkas galės juos parduoti už geriausią kainą. Grūdų džiovinimo bokštas ūkininkui suteikia galimybę optimizuoti net keletą darbų įtemptu derliaus nuėmimo metu. „Tikime, kad Lietuvos ūkininkai, kaip ir skandinavai, turi stiprų verslumo jausmą ir greitai įvertins, kad grūdų bokštai su džiovinimo įranga gali tapti greitai atsipirksiančia investicija“, – sakė „Inter-Silo“ atstovas. „Inter-Silo“ Lietuvos žemdirbiams pasiūlys visos apimties projektus – kompanija yra pasirengusi pasirūpinti kiekvienu projekto žingsniu nuo finansavimo prašymų, leidimų statybai, įrengimo, elektros įvedimo, projekto testavimo iki darbuotojų apmokymo ir įrenginio priežiūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tai veikia?

Plieniniai grūdų bokštai su džiovinimo įranga patenkins daugelio ūkininkų poreikius, jie gali būti įvairaus dydžio ir talpos. Nuo 4,5 metro iki 8,97 metro aukščio bokštuose telpa ir visiškai išdžiovinama net iki 1 000 tonų įvairių rūšių grūdų.

Bokšte sumontuota maišymo sistema užtikrina tolygų drėgnų grūdų maišymą džiovinimo proceso metu. Kaitintuvų per ventiliatorius pučiamas karštas oras per perforuotas grūdų bokšto grindis kyla nuo bokšto apačios iki viršaus. Horizontaliai judantys ir ratu besisukantys grąžtiniai sraigtai kelia apačioje išdžiovintus grūdus į viršų, taip užtikrinama pastovi grūdų cirkuliacija džiovinimo proceso metu bei visiškas reikiamas grūdų išdžiovinimas. Grūdais užpildytame 600 tonų talpos bokšte su maišymo ir džiovinimo sistema 4 proc. grūdų drėgmės galima išdžiovinti per mažiau nei savaitę. Tokia Šiaurės Europoje itin populiari sandėliavimo sistema leidžia savarankiškai kontroliuoti derliaus kokybę neribotą laiką. Grūdų iškrovimo mechanizmais per valandą iškraunama nuo 35 iki 100 tonų grūdų.

REKLAMA

Iš arčiau

Su grūdų bokštų veikimo principais nuodugniau susipažinti galėsite parodoje „Ką pasėsi... 2014“. Joje „Inter-Silo“ pristatys unikalų eksponatą – veikiantį grūdų sandėliavimo ir džiovinimo įrangos modelį. Parodos dalyviai galės aiškiai pamatyti grūdų bokšto konstrukciją, taip pat tai, kaip grūdai patenka į bokštą, kaip maišomi, džiovinami, vėdinami ir, atėjus laikui, iškraunami. Šis eksponatas atskleidžia, kaip galima paprastai, tačiau kokybiškai ir išmaniai pasirūpinti savo derliaus saugumu. Eksponato ieškokite parodoje „Ką pasėsi... 2014“, paviljone Nr. 1, E16 stende.

  

Oficialus „Dan-Corn A/S“ atstovas Lietuvoje

www.inter-silo.lt

Informacija 8 600 40 599

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų