• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors kiberchondrija egzistuoja jau daugiau nei 10 metų, tik dabar ji tapo sisteminių tyrimų objektu, rašo „The Independent“.

REKLAMA
REKLAMA

Kiberchondrija - tai bandymas nustatyti sau ligą, įvedus į paieškos sistemą jos simptomus. Beje, iš viso spektro variantų kiberchondrikai paprastai išsirenka patį blogiausią.

REKLAMA

Ericas Horvitzas ir Ryenas White'as - „Microsoft“ tyrimo poskyrio mokslininkai - atliko 1 mln. interneto vartotojų iš įvairių pasaulio šalių elgsenos internete analizę bei apklausė daugiau nei 500 „Microsoft“ darbuotojų. Mokslininkai nustatė, kad internete neproporcingai daug informacijos apie mirtinas ligas. Pavyzdžiui, jei paieškos sistemoje įvesime frazę „galvos skausmas“, 25 proc. interneto puslapių bus paminėta, kad viena iš šio negalavimo priežasčių gali būti galvos smegenų auglys. Iš tiesų šia liga serga tik 0,002 proc. planetos gyventojų. Tačiau internete besilankantys kiberchondrikai padaro išvadą: jeigu apie ligą daug rašoma, vadinasi, ji gana paplitusi.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės linkę tikėti klaidinančia internete rasta informacija ir dėl savo tingumo. Kaip parodė neseniai JAV atlikta apklausa „Pew Internet Project“, 8 iš 10 vartotojų tinkle ieško informacijos apie sveikatą, tačiau net 75 proc. netikrina šios informacijos patikimumo - nežiūri, iš kur paimti duomenys ir kada buvo sukurtas puslapis.

Kita kiberchondrijos priežastis - psichologiniai dalykai, pavyzdžiui, tai, kad  žmogus yra linkęs subjektyviai perdėti kai kurių įvykių tikimybę. „Jeigu sveikas, jaunesnis nei 35 metų žmogus jaučia skausmą krūtinės srityje, maža tikimybė, kad to priežastis - širdies problemos. Bet, kadangi internete itin daug rašoma apie skausmo krūtinėje ir širdies ligų ryšį, žmonės pamiršta realią tikimybę“, - pažymi E. Horvitzas. Tuo labiau, anot mokslininko, kad internete pateikiama informacija ne visuomet galima pasitikėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už medicininės informacijos internete patikimumą kovoja Šveicarijos organizacija „The Health on the Net Foundation (HON)“, įkurta dar 1995 metais. Tinklalapiai, kurie laikosi HON garbės kodekso (šiuo metu tokių yra 6500), įsipareigoja atsakingai pateikti informaciją ir supažindinti skaitytojus su jos tikslais ir šaltiniais. HON palaiko ir paieškos sistema „Medhunt“, pateikianti informaciją iš patikimų tinklalapių ir turinti tam tikrą informacijos filtrą. E. Hortvitzas siūlo sukurti „protingą“ paieškos sistemą, kuri pati reaguotų į įvedamus simptomus, pereidama į „diagnostinį režimą“: surinktų duomenis apie  vartotojo amžių, bendrą sveikatos būklę, kad pateikiama diagnozė būtų labiau realistiška.

„The Independent“ pateikiamas medicininių tinklalapių, kuriais, mokslininko nuomone, verta pasitikėti, sąrašas. Tai jau minėta paieškos sitema „Medhunt“ (www.hon.ch/MedHunt), tinklalapis „NHS Direct“, turintis abėcėlinį simptomų sąrašą (www.selfhelpguide.nhs.uk), tinklalapis „Patient UK“, kurį kuria gydytojai (www.patient.co.uk), „protinga“ simptomų paieškos sistema www.webmd.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų