• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tuvoje gyvena du Čingischano palikuonys, mano maskvietis genetikas Ilja Zacharovas-Gezechusas. Mokslininkas visame pasaulyje ieško tiesioginių Čingischano palikuonių, praneša internetinis leidinys „Pravda.ru“.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarąjį pareiškimą padaryti jam leido ilgametis Azijos tautų genofondo tyrimas. Vienas galimų didžiojo užkariautojo palikuonių gyvena Erzino rajone - tai 27-erių metų Radžas Dangytas iš Moreno gyvenvietės.

REKLAMA

Istorinių dokumentų kronikose neišliko tikrų didžiojo karvedžio atvaizdų. Neišliko ir Temudčino (tikrasis jo vardas) DNR, todėl ši įdomi teorija negali apaugti svaresniais įrodymais. Istorikai ir etnografai spėja, kad skitų palikuonis Činghischanas buvo raudonplaukis ir šviesių akių. Įdomu, kad Radžas Dangytas kažkuo panašus į savo prosenelį, sprendžiant iš likusių piešinių.

REKLAMA
REKLAMA

Maskvos bendrosios genetikos instituto profesorius rėmėsi užsienio mokslininkų, išskyrusių ypatingą vyriškos chromosomos variantą, tyrimais. Šią chromosomą dažniau turi azijiečiai, gyvenantys Čingischano užkariautose teritorijose. Iš 1500 ištirtų žmonių šis chromosomos užfiksuotas keletą kartų. Tarp jį turinčiųjų - du tuviai.

Tarp tų dešimties išaiškintų palikuonių yra buriatų, kalmukų ir Altajaus kazachų. Remiantis istoriniais duomenimis, Čingischanas turėjo 500 žmonų ir sugulovių. Šiuo metu, kaip manoma, gyvena apie 16 mln. jo palikuonių, ir du jų - Tuvos Erzino rajone. Giminystės su didžiuoju užkariautoju artumas bus tiriamas nuodugniau, praneša vietos spauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų