Tinkama mityba yra vienas iš galingiausių ginklų sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, nes tam tikri produktai gali apsaugoti nuo staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių, rašo express.co.uk.
Pasak gydytojos Caitlin Hall, vyriausiosios dietologės ir „Myota“ klinikinių tyrimų vadovės, šie maisto produktai itin naudingi sergantiems diabetu:
- Avižos;
- Miežiai;
- Riešutai;
- Ankštinės daržovės (lęšiai ir pupelės);
- Pastarnokai;
- Cikorijos šaknis.
Šie šeši produktai turi teigiamą poveikį cukraus kiekio kraujyje kontrolei, nes juose yra daug prebiotinių skaidulų.
Dr. C. Hall sakė: „Maistas, kuriame yra daug prebiotinių skaidulų, atlieka svarbų vaidmenį mažinant padidėjusį cukraus kiekį kraujyje.
Prebiotinės skaidulos sąveikauja su vandeniu žarnyne ir sudaro į gelį panašią medžiagą. Susidarius šiai medžiagai, skrandis ištuštėja ir gliukozė į kraują įsisavinama daug lėčiau, laipsniškai, taip užkertant kelią cukraus kiekio kraujyje šuoliams.
Šis lėtas gliukozės kiekio kraujyje didėjimas leidžia insulinui – hormonui, kuris perneša gliukozę į kraujo ląsteles – efektyviau atlikti savo darbą.“
Nors tikslus prebiotinių skaidulų poveikis cukraus kiekiui kraujyje priklausys nuo jūsų unikalaus metabolizmo ir žarnyno mikrobiomos, tyrimai rodo, kad šių produktų vartojimas yra daug žadantis.
Gydytoja sakė: „Vienas tyrimas, paskelbtas žurnale „Journal of Nutrition“, parodė, kad dvi savaites kasdien suvartojant 10 gramų inulino, tam tikros rūšies prebiotinių skaidulų, antsvorio turinčių suaugusiųjų cukraus kiekis kraujyje po valgio sumažėjo 8,5 proc.
Ką atskleidė tyrimai?
Kitas tyrimas, paskelbtas tame pačiame žurnale, parodė, kad keturias savaites kasdien suvartojant 21 gramą oligofruktozės, kitos rūšies prebiotinių skaidulų, 2 tipo cukriniu diabetu sergančių suaugusiųjų cukraus kiekis kraujyje nevalgius sumažėjo 7,6 proc.“
Ekspertė pridūrė, kad cukraus kiekis kraujyje šiek tiek sumažėja kiekvieną kartą, kai į savo maisto racioną įtraukiate prebiotinių skaidulų šaltinį.
Kalbant apie tikslų kiekį, kiek šių medžiagų reikėtų suvartoti, dr. C. Hall sakė, kad bendrosios gairės yra maždaug nuo penkių iki 25 gramų prebiotinių skaidulų per dieną.
Ji sakė: „Pavyzdžiui, Tarptautinė mokslinė probiotikų ir prebiotikų asociacija rekomenduoja kasdien suvartoti bent penkis gramus prebiotinių skaidulų, kad žarnynas būtų sveikas.
Mitybos ir dietologijos akademija suaugusiesiems siūlo kasdien suvartoti nuo 25 iki 38 gramų skaidulų, įskaitant prebiotines ir neprebiotines skaidulas.“
Be to, reguliarus pakankamas prebiotinių skaidulų vartojimas netgi gali padėti išvengti 2 tipo cukrinio diabeto išsivystymo, pridūrė gydytoja.