Remiantis naujausia ataskaita, vien Jungtinėje Karalystėje elektronines cigaretes rūko apie 4,3 mln. žmonių – prieš dešimtmetį skaičiai siekė tik 800 tūkst., rašo thesun.co.uk.
Ir nors „veipinimas“ laikomas saugesniu nei tabako vartojimas, mokslininkai vis dar iki galo nėra išsiaiškinę tikrojo pavojaus.
Šią savaitę Anglijos ministrai pristatė naujus planus, kaip paskatinti užkietėjusius rūkalius iškeisti cigaretes į „garinimą“.
Nesvarbu, ar elektroninės cigaretės yra pramoga, ar alternatyva rūkymui, yra keletas skysčių skonių, kurių reikėtų vengti.
1. Mėta
Mėta arba mentolis dėl gaivaus skonio gali būti laikomas palankiu sveikatai. Tačiau, remiantis nauju tyrimu, mėtų skonio skystis elektroninėms cigaretėms yra vienas pavojingiausių, kai kalbama apie plaučių sveikatą.
Pitsburgo universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad šis šaldantis skonis gamina toksiškas mikrodaleles, kurios gali sukelti plaučių ligas.
Labdaros organizacijos „Asthma and Lung“ duomenimis, mirtys nuo plaučių ligų sudaro 20 proc. visų mirčių Jungtinėje Karalystėje.
Mėtų skonio skysčių gerbėjų kvėpavimas buvo sutrikęs ir jų plaučių funkcija buvo prastesnė nei kitų rūkalių – nepaisant jų amžiaus, lyties ir rasės, taip pat to, kiek laiko jie rūkė cigaretes, ar vartojo skysčius su kanapėmis.
2. Kreminiai skoniai
Migdolai, karamelė, vanilė, sausainiai – visa tai skamba kaip nekenksmingi skoniai. Tačiau vienas tyrimas parodė, kad kūdikiams, kurių mamos „garina“ elektronines cigaretes su kreminiais skysčiais, kyla didesnė veido deformacijos rizika.
JAV atliktame tyrime buvo aiškinamasi, kaip elektroninių cigarečių skysčiai gali paveikti embrionus, vertintas jų poveikis buožgalviams.
Virdžinijos Sandraugos universiteto ekspertai nustatė, kad 70 proc. buožgalvių, paveiktų kreminio skonio skysčių, atsirado vadinamoji zuikio lūpa.
Nors tai, kad dėl šio skonio skysčių buožgalviams išsivystė zuikio lūpa, vis dar nežinoma, ar žmogaus embrionams daromas toks pats poveikis.
3. Spragėsiai su sviestu
Šio skaniai kvepiančio skonio pavojingoji pusė pastebėta dar dešimtajame dešimtmetyje, kai JAV spragėsių gamyklos darbuotojai pradėjo skųstis kosuliu ir švokštimu.
Nustatyta, kad plaučių pažeidimai atsirado dėl mirtinos plaučių ligos, vadinamos obliteransiniu bronchiolitu, kitaip žinoma „spragėsiniais plaučiais“ (angl. „popcorn lungs“), rašo „The Atlantic“.
„Šios ligos priežastis buvo chemikalai, slypintys už spragėsiams naudojamo sviesto skonio“, – teigė rašytoja Diana Crow ir pridūrė, kad darbuotojai, dirbantys gamykloje, kasdien kvėpuodavo ja.
Pavojinga cheminė medžiaga, kuri padeda suteikti kukurūzų spragėsiams sviesto skonį, vadinama diacetilu – jo reikėtų vengti.
4. Cinamonas
Nors šio skonio skysčiai skaniai kvepia ir pasižymi geru skoniu, tai nereiškia, kad yra saugūs. Ankstesni tyrimai rodo, kad tai – vienas pavojingiausių skysčių.
Cinamonas buvo įtrauktas į tyrimą, paskelbtą žurnale „Frontiers in Physiology“, kaip vienas pavojingiausių ir plaučius stipriausiai veikiančių skonių.
Ir, pasak „WebMD“, cinamono skonio skysčiai netgi gali trikdyti plaučių gebėjimą šalinti gleives.
Pasak mokslininkų iš Amerikos krūtinės ląstos draugijos, cinamono aldehidas – cheminė medžiaga, kurios skonis ir kvapas kaip cinamono, ją kaitinant ir įkvepiant galimi plaučių pažeidimai.
Nors šis skonis turi malonų kvapą ir daugeliui patinka, tai nereiškia, kad jis yra saugus. Tiesą sakant, ankstesni tyrimai parodė, kad tai gali būti pavojingiausias elektroninių cigarečių skystis.