• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant šiltajam metų laikotarpiui, didėja ir žmonių domėjimasis, kaip sveikiau gyventi, valgyti, numesti svorio ir pasiekti norimas kūno linijas. Gydytojas dietologas Edvard Grišin pasakoja, kad žmonės į specialistus pradeda kreiptis jau nuo balandžio mėnesio. Visgi, E. Grišin akcentuoja, kad norintys maitintis sveikai, turi suprasti, kad tai reikalauja daug laiko ir atsidavimo.

Artėjant šiltajam metų laikotarpiui, didėja ir žmonių domėjimasis, kaip sveikiau gyventi, valgyti, numesti svorio ir pasiekti norimas kūno linijas. Gydytojas dietologas Edvard Grišin pasakoja, kad žmonės į specialistus pradeda kreiptis jau nuo balandžio mėnesio. Visgi, E. Grišin akcentuoja, kad norintys maitintis sveikai, turi suprasti, kad tai reikalauja daug laiko ir atsidavimo.

REKLAMA

Gydytojas dietologas rekomenduoja pradėti keisti savo valgymo įpročius kiek anksčiau nei likus keliems mėnesiams iki vasaros. Kadangi, įprastai, šiltuoju metu žmonėms būna sunkiau laikytis savo mitybos planų.

„Nors iš vienos pusės vasarą gali atrodyti, kad laikytis dietos yra lengviau: daugiau saulės, mažesnis alkio pojūtis, daržovėmis bei uogomis įvairesnė maisto pasiūla. Bet iš kitos pusės, kai ateina vasara, tada yra žymiai sunkiau prisilaikyti tam tikros mitybos dėl įvairiausių susitikimų, švenčių ir bendrai norėjimo būti lauke su pažįstamais ar draugais“, – teigia E. Grišin.

Tiesa, vyras pabrėžia, kad, norintys sveikai gyventi, turėtų vengti ir kelių dažniausiai pasitaikančių klaidų. Jo teigimu, dažnai žmonės į mitybą pradeda žiūrėti, kaip į „juodą ar baltą“ ir vartojamas maistas tampa itin griežtai reguliuojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, žmonės pasirenka valgyti tik tai virtą maistą, o kartais net ir atsisako tam tikrų produktų, tokių kaip mėsa. Tačiau, dietologas sako, kad, galiausiai, tokia mityba gali pasibaigti pervalgymu ir turėti atvirkštinių rezultatų.

REKLAMA

„Dažniausiai, kas būna prie tokių dietų, tai raumeninis audinys krenta greičiau nei riebalinis. Tai ypač aktualu moterims, kurių raumeninis audinys krenta greičiau nei vyrų. Taip pat krenta mūsų medžiagų apykaita. Ir po to, kai mes tik užvalgom ko nors, matome, kad po svorio kritimo, ateina dar didesnis svorio prieaugis“, – sako E. Grišin.

Specialistas prideda, kad dėl griežtų dietų pasirinkimo, gali kilti ir kitų sveikatos komplikacijų. Tokių kaip, virškinimo trakto problemos, geležies stokos anemija ar vitamino D stoka taip pat B9 bei B12 vitaminų stokos anemija.

REKLAMA
REKLAMA

Moterims gali pasireikšti ir tulžies pūslės akmenligė, dėl kurios galima netgi netekti tulžies.

„Lieknėti reikia su protu, neskubėti ir žinoti, kad lieknėjimas yra ne tik mityba – tai mūsų miegas, tai mūsų fizinis krūvis, tai mūsų psichoemocinės būklės balansas“, – tvirtina E. Grišin.

Efektyvus svorio metimas, pagal E. Grišin, yra ilgalaikis procesas, kuris apima ne tik mitybos planų laikymąsi, bet ir gyvenimo būdo korekcijas.

Todėl reikia nepamiršti, kad norint numesti svorio ir išlaikyti pasiektus rezultatus, svarbu suprasti, kad tai galima padaryti ne vien tik su maistu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei žmogus per dieną nueina 5 tūkstančius žingsnių. Padarykime, kad žmogus nueitų 8 000 žingsnių ir jau bus pasiektas kalorijų deficitas. Ir tai nebus taip skaudu, kaip atsisakyti dar vieno kąsnio savo maisto“, – aiškina dietologas.

Kreiptis reikia į licencijuotus specialistus

Specialistas pasakoja, kad labai dažnai žmonės bando surasti patį griežčiausią ir efektyviausią mitybos planą, kad kuo greičiau pasiektų norimus rezultatus. Tačiau jie nepagalvoja, kad toks planas, gali būti ir pavojingas ar jiems netinkamas.

REKLAMA

Todėl E. Grišin teigia, kad reikėtų suprasti, jog jei vienas planas tinka, vienam žmogui, tai nebūtinai reiškia, kad jis tiks ir kitam.

„Užtenka žmogui pradėti laikytis keto dietos. Mes žinom, kad žmogus žmogui nelygus. Vieniems šita dieta tinka, kitiems ne. Nuo jos pas juos padidės cholesterolis, šlapimo rūgštis ir gali išsivystyti podagra ir sąnarių skausmai, ir kitos problemos“, – dalinasi specialistas.

Vyras prideda, kad jam ir pačiam yra tekę susidurti su situacijomis, kuomet atrodo, jog parengtas planas yra efektyvus, tačiau konkrečiam žmogui jis paprasčiausiai netinka arba jo netinkamai laikomasi.

REKLAMA

Pabrėžiama, kad daug svarbesnis yra ne pats mitybos planas, o žmogaus elgsena, siekiant sulieknėti. Todėl itin svarbu, kad klientas pats suvoktų, kodėl jis turi valgyti būtent taip, kaip nurodo specialistas.

„Priversti žmogų valgyti vienaip mes galim. Bet klausimas yra tada, kodėl jis iki tol to nedarė nors ir žinojo kaip? Nes dažniausiai taip ir būna, kad sako, jog viską žino, kaip valgyti. Klausiu tada, kodėl žmogus taip nedarė. Ar jam tinka planas, ar galbūt reikia pagalvoti, kas jį išveda iš kelio ir kaip mes tai galime pakoreguoti“, – sako E. Grišin.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai dažnai, internete rinkdamiesi specialistus, kurie jiems sudaro mitybos planus, žmonės kreipia dėmesį į vaizduojamas „prieš ir po“ nuotraukas.

Visgi, gydytojas dietologas ragina, nepasikliauti šiomis nuotraukomis ir kritiškai pamąstyti, kiek yra tų žmonių, kurių vadinamasis „prieš ir po“ nepakito. Taip pat reikia nepamiršti, kad ne visi, kurie teigia esantys specialistais, iš tikro žino, kaip tinkamai padėti savo klientui.

Todėl rinkdamiesi mitybos planą, žmonės daugiau dėmesio turėtų skirti pačiai specialisto kvalifikacijai ir turimomis būdo savybėmis.

REKLAMA

„Mano esminė rekomendacija yra kreiptis į licencijuotas įstaigas. (...) Jeigu žmogus nori sau nepakenkti arba jis nori būti tikras, kad jis gaus jo organizmui ir asmenybei tinkamą individualizuotą mitybą – tegul kreipiasi į žmones, kurie yra baigę nors tam tikras studijas ir išmano savo profesiją ir darbą. (...) Visada raginu nesikliauti tomis „prieš ir po“ nuotraukomis. O dar labiau pasvarstyti, kokių bruožų jie norėtų, kad tas specialistas turėtų“, – dalinasi E. Grišin.

REKLAMA

Reikalauja daug laiko

Gydytojas dietologas pasakoja, kad viena iš didžiausių klaidų, kurias daro žmonės, yra ta, jog jie neįvertina, kad svorio metimas yra ilgalaikis ir daug pastangų reikalaujantis procesas.

„Žmonės nori įvairovės, bet laiko, gaminti maistą, neturi. Žmonės nori valgyti skaniai, bet vietos, kur pašildyti maistą darbe – jie neturi. Žmonės nori sočiai valgyti vakarais, bet neįvertina, kad jų fizinis krūvis yra toks mažas, kad mes neįsivaizduojam, kaip tą padaryti, kad tas sotumas ten atsirastų“, – komentuoja E. Grišin.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis mėnesis dažniausiai skiriamas apsiprasti su nauju gyvenimo būdu. O tuomet jau galima pradėti rimčiau spręsti, ką dar reikėtų koreguoti ir keisti.

O norint siekti ilgalaikių rezultatų, reikia suvokti, kad tai reikalauja ne vieno mėnesio ir ne vieno mitybos plano.

E. Grišin akcentuoja, kad taip pat reikėtų orientuotis ne tik į rezultatus, kuriuos matome ant svarstyklių, bet ir į tai, kaip mes pakeičiame savo gyvenimo būdą, siekdami būti sveikesni.

REKLAMA

„Man matyti rezultatą yra jau tai, kad žmogus pradės matyti tai, ką jis deda į savo burną. Man bus rezultatas, jei žmogus pradės gamintis maistą sau ar mažiau jo užsisakinės. Bus rezultatas, jeigu žmogus drįs pasakyti, kad turi laiko eiti pasivaikščioti per dieną ir nori tai daryti. Jeigu mes pasieksime, kad va tokie rezultatai būtų pirmi, tai jau antrą mėnesį aš garantuoju, kad bus rezultatai ant svarstyklių“, – teigia E. Grišin.

Kas iš tikro, gerai tai grikių košė, ryžių, barščių sriuba, lašiša nerukyta, kopūstų sriuba su kukuleis kiaulienos, šaltibarščiai puikų, kiaušinei tiek vištų ar putpelių, įvairių salotų, pomidorai be žievelės arba pomidorų sultys, česnakas bet ypač nevirtas o taip kad skirtusi medžiagos jų tikros, nes verdant dingsta, melynes, silauges, gervuogės, įvairūs vaisiai butent... Aišku piniginė tuštinti reiks... O dėl širdies 100 ar 200 gramų padeda jei labai blogai, bet ne visiems tinka... Dar gaus kokį pankretita ar taps alkoholikų, alkoholike, bet receptų yra daug kitų dalykų, šaltiena gerai, bei vištienos buljionas, manų košė irgi gerai... Aš tai mėgstu cepelinus savaip daryti bei balandėlius... O eiti kokį suknysta mėsaini iš mcdonald ar kitur ar kebaba ar lobyną ar chebureka greit gali nupirkti poto gauti infarktą net jei tau 9 metai... Aš tai savo receptų turiu unikalių, bet gerus maisto produktus isvarijau ir aišku gal ne visiems jie patiks ir tinka, bet jie tikrai turi gerų savybių... Iš mėsos geriausia žmogiena ypač padeda
Nusibodo šitie gyvenimo reguliotojai. Atrodo kad iki jų žmonės negyveno. Dauguma žmonių visiškai nekreipia dėmesio į šituos pranašus, kurie "viską žino" ir teisingai daro. Išlenda koks Pilypas iš kanapių ir pradeda pamokslus, kaip galvoti kaip ant unitazo sėdėti, kiek kartų ir ką valgyti, lyg kokiems tik nuo medžio nulipusiems beždžionžmogiams... Eikit jūs visi paskui ruskių laivą.....
Su smogti jau reikia acargei, nes, nu tai jau smurtas.

Nr2, atsargiai su smogė, skėlė, piso...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų