Moliūgai užauga dideli, o trintos sriubos ir troškiniai gali atsibosti, tad patariame pasiruošti tyrės ir ją naudoti visokiais gyvenimo atvejais. Pasiruošti ją paprasta – nulupti moliūgą, supjaustyti jį riekelėmis ir kepinti orkaitėje kokią valandą.
Tuomet ištraukti ir sumalti blenderiu. Šią masę galima užsišaldyti arba susidėti į stiklainius. O jai panaudoti pristatome sočią, purią, kreminę pusrytinę košę – moliūginę avižinę!
Dviese papusryčiauti reikės: 1,5 stiklinės moliūgų tyrės; 1,5 stiklinės augalinio pieno arba vandens; 1 stiklinės avižų dribsnių (ne greitai paruošiamų); 0,25 stiklinės džiovintų spanguolių arba razinų; 0,5 a. š. vanilinio cukraus; 1 a. š. malto cinamono; 1 a. š. malto muskato; 1 a. š. maltų gvazdikėlių; pasiskaninimui – moliūgų sėklų (kepintų).
Kaip gaminti
Džiovintas spanguoles užpilti verdančiu vandeniu – kad aliejus ir cukrus kažkiek nusiplautų. Į puodą (geriausia – storu dugnu) sukrėsti moliūgų tyrę, įpilti vandens, sumaišyti ir užvirti. Tada suberti avižas, prieskonius, vanilinį cukrų, sumažinti ugnį ir virti. Verdant patariame nuolat maišyti, nes virdama košė kartais pokši ir dar mėgsta priskresti prie dugno.
Galiausiai suberti nuplikytas spanguoles. Maišyti, kol košė „suvirs“ iki mėgstamo skystumo ir kremiškumo. Pagardinti ant sausos keptuvės kepintomis moliūgų sėklomis.
Skanaus!
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną savaitę mūsų portale ieškokite naujų ir įdomių receptų! Už šios savaitės receptą dėkojame tinklaraščiui Mi ir Do Virtuvė.